"Desigur... poate că..."

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comedie romantică, în ambalaj poliţist Producătorii Tim Beavan şi Eric Fellner s-au străduit şi au reuşit, în bună măsură, să revigoreze formula clasică a comediei romantice,

O comedie romantică, în ambalaj poliţist

Producătorii Tim Beavan şi Eric Fellner s-au străduit şi au reuşit, în bună măsură, să revigoreze formula clasică a comediei romantice, în "Patru nunţi şi-o înmormântare" (regia: Mike Newell) şi "Notting Hill" (regia: Roger Mitchell), ambele avându-l ca protagonist pe popularul actor britanic Hugh Grant, partenerele sale fiind Andie MacDowell, în primul din aceste filme, şi Julia Roberts, în cel de-al doilea.

În "Desigur... poate că..."/"Definitely, Maybe" (regia şi scenariul: Adam Brooks), se face simţită aceeaşi încercare, de data aceasta sâmburele comediei cu iz romantic fiind învelit în ambalajul "mystery".

Jocul propus unei fetiţe curioase, de tăticul ei

Eroul este un tânăr newyorkez, Will Hayes, angajat în lucrativul sector publicitar şi aflat în plin proces de divorţ. Fiica lui, Maya, o fetiţă precoce şi isteaţă în vârstă de 10 ani, tocmai a avut la şcoală prima lecţie de educaţie sexuală elementară şi îşi asaltează tatăl cu o mulţime de întrebări, la care acesta dă din colţ în colţ pentru a găsi răspunsurile convenabile.

Ea vrea să ştie precis cum s-au întâlnit şi s-au îndrăgostit părinţii ei, sperând în secret că redeşteptarea amintirilor din trecut îi va face să renunţe la desfacerea căsătoriei, iar cei care i-au dat viaţă se vor reîmpăca.

La care Will născoceşte un joc, şi anume îi povesteşte despre cele trei tinere femei care au jucat un rol important în viaţa lui şi cărora le dă nume fictive: Emily, iubita sa din anii colegiului; April, colega alături de care s-a aflat în stafful electoral al lui Bill Clinton în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 1992; şi Summer, o ambiţioasă jurnalistă aspirantă.

Reîntâlnire cu "Little Miss Sunshine"

Din cele povestite, Maya va trebui să ghicească, să descopere care din cele trei i-a fost cu adevărat tatălui său sufletul-pereche şi i-a devenit soţie, fiind, deci, mama ei, a fetiţei. Aceasta pricepe repede despre ce e vorba: "E un love story ca un joc de-a detectivii!", exclamă ea încântată, pretându-se imediat la jocul propus.

Aici se cuvine a fi precizat că în rolul dezgheţatei Maya o vom reîntâlni pe Abigail Breslin, unul dintre copiii-minune ai Hollywoodului, nominalizată, în ciuda vârstei fragede, la un Oscar pentru creaţia ei din delicioasa comedie despre o familie de trăsniţi, "Fiecare se crede normal"/ "Little Miss Sunshine".

Tatăl ei, în noul său film, este Ryan Reynolds (studentul întârziat din "Van Wilder", unde prestaţia sa nu era prea convingătoare), un tânăr actor despre care probabil vom mai auzi, în vreme ce partenere îi sunt trei fermecătoare actriţe: Elisabeth Banks, Isla Fisher (care are partitura cea mai consistentă; am mai văzut-o în "Spărgătorii de nunţi") şi Rachel Weisz (jurnalista, singura din acest trio feminim cunoscută publicului românesc).

Cine este mama micuţei Maya

Aşadar, pe care dintre ele a luat-o de soţie eroul nostru şi, prin urmare, e mama Mayei? Nu trebuie exclusă nici posibilitatea ca mama să fie una din personajele feminine secundare care intră şi ies întâmplător din viaţa lui Will.

Pe măsură ce povestea sau poveştile tatălui ei se derulează, în mintea fetiţei se aşază la locul lor piesele unui joc de puzzle romantic, din care Maya începe să înţeleagă că dragostea nu e chiar atât de simplă şi lipsită de probleme pe cât pare. Iar Will, la rândul lui, cu ajutorul micuţei copile, înţelege că poate nu e prea târziu ca lucrurile să redevină cum au fost...

Dragostea e o treabă complicată

Există şi o poveste secundară, legată de entuziasmul iniţial cu care Will s-a aruncat în viaţa politică, alăturându-se campaniei electorale ale lui Clinton, şi apoi dezamăgirea crescândă provocată de comportamentul acestuia, odată ajuns la Casa Albă.

Din restul distribuţiei se detaşează Kevin Kline, în rolul irezistibil al unui beţiv care o îndrumă pe tânăra jurnalistă Summer (Rachel Weisz) pentru întocmirea lucrării ei de absolvire şi care va avea o idilă cu aceasta. Că în dragoste există complicaţii şi neprevăzut reiese şi din legătura ambiguă dintre prima iubită a lui Will, Emily, şi aceeaşi Summer.

Pe scurt, un film care aduce întrucâtva aminte de comediile dulci-amărui ale lui Woody Allen, fără a fi atât de sofisticat ca acestea, demonstrând însă că genul comediilor romantice poate rezerva în continuare surprize.

Abigail Breslin, milionară la 12 ani

Cu nici două săptămâni în urmă, Abigail Breslin, interpreta fetiţei curioase să ştie împrejurările care au dus la venirea ei pe lume, a împlinit 12 ani. A dobândit celebritatea încă de-acum doi ani, pentru rolul din "Fiecare se crede normal", o puştoaică dornică să participe la un concurs de miss pentru copii, unde va fi însoţită de întreaga ei familie, compusă din nişte trăsniţi.

Rolul i-a adus o nominalizare la ediţia din 2007 a Oscarurilor, categoria Cea mai bună actriţă într-un rol secundar. Partenerii ei din film nu şi-au ascuns admiraţia pentru seriozitatea dovedită de mica actriţă pe tot parcursul turnărilor, însă veteranul Alan Arkin (interpretul bunicului) a afirmat că, pentru binele ei, Abigail nu ar trebui să primească premiul, ci să fie lăsată "să-şi trăiască în voie copilăria".

Şi-a făcut debutul pe marele ecran încă de-acum şase ani, astăzi numărându-se printre copiii milionari ai Americii (în 2006, câştigurile obţinute s-au ridicat la 1,5 milioane dolari). Locuieşte la New York cu părinţii, îi place să se joace cu păpuşile şi cu animalele de pluş, are doi câini, două pisici şi o ţestoasă şi, când se va face mare, doreşte să devină doctor veterinar. Publicul românesc a mai văzut-o în "Jurnalul unei prinţese 2" şi "Fără rezervări, fără reţineri", în acest din urmă film apărând alături de Catherine Zeta-Jones şi Aaron Eckhkard.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite