Cu umor, despre dispariţia celor dragi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prim-plan, Alex (Bogdan Dumitrache),  la căpătâiul mamei sale, în spital
În prim-plan, Alex (Bogdan Dumitrache), la căpătâiul mamei sale, în spital

Filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii“ vorbeşte despre nebunie şi dorinţa de control.

''Mama a avut un atac cerebral. A avut cea mai simplă formă, s-a terminat totul cu bine, dar nu şi cu mine. M-am speriat foarte tare şi am început să înţeleg lucruri noi sau să văd altfel ceea ce înseamnă dispariţia celor dragi. Am rămas cu un fel de sechele, altfel reacţionez când primesc un telefon - şi nu numai de la mama - la o oră nepotrivită. Cumva, pe toţi ne paşte această stare.

Nu este un film despre propria dispariţie, ci despre a celor dragi, de care suntem legaţi", povestea pentru „Adevărul" regizorul Adrian Sitaru, în vârstă de 39 de ani, în luna august. La scurt timp, cel de-al doilea lungmetraj al său, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii", câştiga două premii importante la Festivalul de Film de la Locarno: premiul pentru cea mai bună regie şi premiul pentru cel mai bun actor - Bogdan Dumitrache.

Pornind de la această experienţă personală, Adrian Sitaru exorcizează propriile spaime în acest film cu o distribuţie deopotrivă experimentată şi proaspătă. Nataşa Raab şi Marian Râlea în rolurile părinţilor din provincie,  Bogdan Dumitrache în rolul fiului hipergrijuliu, Alex şi Alina Grigore în rolul Deliei, iubita lui Alex.

O comedie neagră

Pelicula spune povestea lui Alex, a cărui mamă este internată în spital, în urma unui accident vascular cerebral. Este momentul de tensiune şi punctul declanşator al întregii drame emoţionale. În încercarea de a fi aproape de mama sa şi de a face bine, Alex provoacă un lanţ întreg de încurcături şi de tensiuni, alunecând pe o pantă nevrotică. Deşi medicii îi spun că mama sa e în afara oricărui pericol, Alex ajunge să chestioneze fiecare informaţie şi e în stare să doarmă alături de mama lui, în spital, ca să se asigure că e îngrijită cum trebuie.

Dincolo de latura tragică, filmul ascunde şi mult umor, este şi „o comedie neagră", a explicat Bogdan Dumitrache, excelent în rol. „Premiul de la Locarno este o încununare a viselor mele, pe care o aşteptam de ceva vreme", a mai spus actorul, premiat la prestigosul festival de la Locarno. Bogdan Dumitrache face actorie de 10 ani. „M-am bucurat foarte tare, este un premiu important, care sper să-mi pună pe un făgaş favorabil cariera". Meritul lui Dumitrache este cu atât mai mare cu cât, fiindcă regizorul Adrian Sitaru foloseşte procedeul camerei subiective, este nevoit să joace cu camera în locul unui actor, deci cu „un partener rece".

Vremea întrebărilor

Dacă primul lungmetraj al lui Adrian Sitaru, „Pescuit sportiv", în care regizorul inovează folosind procedeul camerei subiective, a fost o surpriză, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii" reuşeşte să fie un film bun, corect, însă care are suficiente momente trenante. Riscă linearitatea şi, mai ales, nu universalizează suficient subiectul. O dramă personală prin care trecem cu toţii rămâne la nivelul unei singure experienţe - cea a vizionării, căci filmul n-are suficientă putere să rămână în tine pentru mai mult timp.

Are, însă, meritul de a fi bine condus şi bine jucat şi de a ridica nişte întrebări pe care ni le-am pus sau ni le vom pune. Cum explica şi Adrian Sitaru: „Ce-a fost mai interesant, privind retrospectiv, e că începusem să-mi pun întrebări: de ce am reacţionat de multe ori prosteşte şi am luat decizii aiurea? Am reuşit să văd cumva şi într-o perspectivă mai light şi mai amuzantă ce s-a întâmplat şi cum am interacţionat cu anumite persoane. Până la urmă, este o întrebare despre comportamentul nostru, despre oameni: de ce facem ceea ce facem într-o situaţie mai tensionată, extremă?".

INFO

- Din dragoste cu cele mai bune intenţii (România, 2011)
Regia: Adrian Sitaru
- Cu: Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Marian Râlea, Alina Grigore

Filmul preferat

Alexandru Solomon regizor

CV

- Alexandru Solomon s-a născut la 22 iunie 1966, la Bucureşti.
- A debutat ca operator, cu filmul „Priveşte înainte cu mânie", regizat de Nicolae Mărgineanu, pentru care a fost premiat la International Camera Festival.
- În paralel cu activitatea de director de imagine la filme de ficţiune, precum „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură" (regia Sinişa Dragin) şi „Examen" (regia Titus Muntean), Solomon a scris şi regizat, începând din 1993, mai multe filme documentare.
- Realizate ca producţii independente, documentarele lui Alexandru Solomon au fost premiate în ţară şi în străinătate. „Franzela exilului" (2002), despre Caragiale la Berlin, a obţinut Premiul Special al Juriului Uniunii Cineaştilor din România, în 2003.
- Printre cele mai recente producţii ale lui Solomon sunt: „Marele jaf comunist" (2004) - prima coproducţie internaţională a regizorului -, „Război pe calea undelor" (2007), „Apocalipsa după şoferi" (2008) şi „Kapitalism - Reţeta noastră secretă" (2010), în care apar ca personaje Gigi Becali, George Copos, Dan Voiculescu ş.a.

Top 10  filme care m-au marcat

Alexandru Solomon regizor

1. Dictatorul (SUA, 1940, regia Charles Chaplin)
2. La Strada (Italia, 1954, regia Federico Fellini)
3. Rashômon (SUA, 1950, regia Akira Kurosawa)
4. Cu sufletul la gură (Franţa, 1960, regia Jean-Luc Godard)
5. Un tango la Paris (Italia, 1972, regia Bernardo Bertolucci)
6. Persona (Suedia, 1966, regia Ingmar Bergman)
7. Abisul sufletului (SUA, 1996, regia Lars von Trier)
8. Reconstituirea  (România, 1971, regia Lucian Pintilie)
9. Les glaneurs et la glaneuse (Franţa, 2000, regia Agnès Varda)
10.Ten (Belgia, 2002, regia Abbas Kiarostami)

Top 5  regizori

1. Charles Chaplin (foto) (1889-1977)
2. Federico Fellini (1920-1993)
3. Errol Morris (n. 1948)
4. Agnès Varda (n. 1928)
5. Akira Kurosawa (1910-1998)

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite