Cristian Mungiu: Nu îmi imaginez că o să schimbăm vreodată ceva fundamental cu filmele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Cristian Mungiu protestează împotriva deciziei Guvernului
Regizorul Cristian Mungiu protestează împotriva deciziei Guvernului

Cristian Mungiu a vorbit, marți seară, la emisiunea ”Sinteza zilei”, despre filmul ”După dealuri”, premiat la Cannes.

"Filmul "După dealuri" pleacă de la o întâmplare reală care a fost reflectată în cele două cărţi scrise de Tatiana Niculescu-Bran, însă este o ficţiune care generalizează şi care vorbeşte despre nişte valori ale societăţii româneşti de zeci de ani. (..) Nu îmi imaginez că o să schimbăm vreodată ceva fundamental cu filmele. Filmele sunt filme. Putem însă să facem un lucru: să ne punem nişte probleme şi întrebări despre valorile noastre din când în când" a declarat Cristian Mungiu, scenaristul şi regizorul filmului premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu.

"Cu filmele nu vom face lumea mai bună. În acelaşi timp, însă, dacă încercăm să înţelegem de ce întâmplă anumite lucruri de lângă noi, poate atunci vom înţelege că avem un fel de răspundere. Chiar şi atunci când nu avem nici un fel de atitudine, şi atunci avem o răspundere. Şi pasivitatea e un fel de atitudine" a completat Cristian Mungiu la Antena 3.

România a fost aplaudată la Cannes, la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de film, încheiată duminică, unde Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, eroinele din "După dealuri", au obţinut premiul pentru cele mai bune actriţe iar Cristian Mungiu, scenaristul şi regizorul filmului, a plecat acasă cu premiul pentru cel mai bun scenariu.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite