"Bzzz, bzzz" Jerry Seinfeld se aventurează în lumea... albinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul rulează la Hollywood Multiplex, Movieplex, CinemaPro La un număr de ani după încheierea serialului tv care-i poartă numele şi care l-a făcut celebru, Jerry Seinfeld s-a hotărât

Filmul rulează la Hollywood Multiplex, Movieplex, CinemaPro


La un număr de ani după încheierea serialului tv care-i poartă numele şi care l-a făcut celebru, Jerry Seinfeld s-a hotărât să-şi încerce puterile într-un film pentru marele ecran şi nu unul cu personaje reale, ci un film de animaţie.

Regnul animalier a fost explorat până acum cu sârg de autorii desenelor animate, care au conferit însuşiri antropomorfice la tot felul de vieţuitoare, lighioane, dobitoace, jivine ori gânganii, spuneţi-le cum vreţi, de la şoricei (Mickey Mouse, Jerry) şi şobolani (Remy din "Ratatouille") la răţoi (Donald), câini şi căţei (Pluto, Goofy), pisici (Felix cotoiul, Tom), purceluşi plus lupul cel rău, peştişori (Nemo), furnicuţe ("Antz"), dinozauri (Gertie, probabil primul asemenea personaj din istoria animaţiei, başca "animăluţul" lui Fred Flinstone), ba până, mai nou, şi căpcăuni (Shrek).

Acum, odată cu "Bee Movie", film realizat pentru studiourile de animaţie DreamWorks de către Seinfeld, în tripla calitate de coproducător, coscenarist şi... voce a principalului personaj, a venit şi rândul albinelor.
"Bee Movie", un film de categoria B?


Din păcate, pe lângă studiourile rivale "Pixar", cumpărate nu de mult de către Disney, "DreamWorks" joacă rolul de vioara a doua. Într-un an dominat pe planul animaţiei de excepţionalul "Ratatouille", rod al profesioniştilor la Pixar, "Bee Movie: povestea unei albine" poate fi socotit un film de categoria B, joc de cuvinte de la care a pornit involuntar însuşi triplul autor când a purces să-şi transpună în practică proiectul pe care-l clocea de multă vreme. Proiect nelipsit totuşi, o dată realizat, de un anumit farmec, de unele momente de haz, ca şi de originalitatea de a încerca explorarea unui teritoriu virgin (poate o albină să se îndrăgostească de o fiinţă umană?).


Culegătorul de polen, îndrăgostit de o florăreasă


Albina în chestiune se numeşte Barry Benson. De ce Benson? Pentru că este numele primei comedii de situaţii mai importante în care Seinfeld, aflat pe la începutul carierei, a avut un rol substanţial. Pe punctul de a intra împreună cu prietenul şi colegul ei Adam (voce: Matthew Broderick) în câmpul muncii. Barry aspiră să devină culegător de polen, profesiune mai puţin plictisitoare, mai aventuroasă, care presupune deplasări în afara stupului şi necesită calităţi de aviator.

În timpul stagiului de probă va nesocoti însă regula de a se întoarce imediat la stup când începe să plouă şi mai ales interdicţia de a... vorbi cu oamenii. Va fi surprins de o rupere torenţială de nori, dar se va pomeni salvat de tânăra şi frumoasa proprietară a unui magazin de flori din New York, pe care o cheamă, se putea altfel, Vanessa Bloome (voce: Renee Zellweger).

Aceasta îi oferă adăpost în apartamentul ei şi cei doi stau la taclale ore în şir, descoperind că viaţa fiinţelor umane şi cea a albinelor prezintă, în fond, multe asemănări. Să fie de mirare că Vanessa îi cade cu tronc lui Barry?


O lecţie de ecologie


Dar nu, nu vă grăbiţi să trageţi concluzii pripite. "Bee Movie" nu este un love story, deşi aşa ceva ar fi făcut filmul poate mai interesant (dacă s-a putut vorbi de "Frumoasa şi bestia", de ce nu şi "Frumoasa şi albina"?) Ceea ce ni se oferă este o lecţie asupra rolului esenţial pe care-l joacă albinele în ecosistemul planetar.

Când Barry îşi dă seama că oamenii îşi însuşesc, pe nedrept crede el, roadele muncii vieţuitoarelor din stup, adică mierea, e cuprins de indignare şi, nici mai mult, nici mai puţin, dă în judecată întreaga rasă umană.

Urmează un proces răsunător, al cărui verdict are consecinţe neprevăzute atât pentru oameni, cât şi pentru albine. Până la urmă se va ajunge la o înţelegere între cele două părţi antagoniste, care vor ajunge la concluzia că au nevoie una de alta pentru a se asigura echilibrul ecologic pe planeta noastră.


Aşa cum ştim din serialul "unde nu se întâmplă nimic", Seinfeld practică un umor cerebral, mai puţin potrivit pentru un film de animaţie. De pildă, la un moment dat, apare sub propriile trăsături superstarul rock Sting (greu de înţeles de ce Gordon Sumner şi-a ales un nume de scenă atât de ciudat), care e chemat în faţa tribunalului pentru a explica cum de şi-a permis un asemenea "împrumut" lingvistic din "cultura albinelor" ("sting" însemnând în engleză ac de albină).

Efectele comice se bizuie altfel în bună măsură pe jocuri de cuvinte, multe pornind de la "bee" (albină), greu ori imposibil de redat în traducere. Putem urmări şi dublura virtuală creată la computer a actorului de cinema Ray Liota, după cum vom avea prilejul să-l vedem pe celebrul moderator de talk-show-uri Larry King ca un fel de hibrid albină-om.

Printre vocile "împrumutate" se numără şi cele ale cunoscutei show-woman de culoare Oprah Winfrey şi ale actorului de comedie Michael Richards (năstruşnicul Kramer din serialul Seinfeld).
E mult, e puţin? Una peste alta, un film tipic, relativ amuzant, dar numai atât, pentru sezonul sărbătorilor.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite