Autobiografia lui Crulic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţe din filmul  „Crulic – drumul spre dincolo“
Secvenţe din filmul „Crulic – drumul spre dincolo“

Lungmetrajul de animaţie „Crulic – drumul spre dincolo“ documentează povestea românului Claudiu Crulic, mort într-o închisoare din Polonia după ce a făcut greva foamei. „Crulic – drumul spre dincolo“, în regia Ancăi Damian („Întâlniri încrucişate“) are la bază un caz real.

Pe 30 septembrie 2007 Claudiu Crulic, un tânăr de 33 de ani, din Dorohoi, este arestat în Polonia pentru un prezumtiv furt. În ciuda declaraţiilor şi probelor ulterioare, care arătau că, la data jafului, nu se mai afla în capitala Poloniei, ci era în Italia, Crulic nu este eliberat.

Ştiind că i s-a făcut o nedreptate, Crulic intră în greva foamei. Surde la apelurile pentru ajutor lansate din închisoare, autorităţile române şi poloneze decid abia după patru luni că medicii trebuie să-l hrănească pe Crulic cu forţa. Deşi, în sfârşit, Crulic este eliberat pentru a putea fi tratat în spital, moare la 16 ore după eliberare. În urma tragediei, Adrian Cioroianu, ministrul de externe la acea vreme, a fost nevoit să-şi prezinte demisia.

Vlad Ivanov e vocea lui Claudiu Crulic

În întregime un film de animaţie (primul din România în ultimii 20 de ani) , „Crulic - drumul spre dincolo" se deschide cu vocea actorului Vlad Ivanov, îmbibată de candoare şi de un puternic accent moldovenesc: „Tăt poate să înceapă cu un telefon. Cel ce se prezintă ca fiind consulul României la Varşovia îi cere domnului Leontescu, adică lu' unchi-meu, să confirme înrudirea cu Claudiu Crulic, adică cu mine, după care îl înştiinţează că eu... îs mort". 



Ivanov îl interpretează pe Claudiu Crulic, filmul fiind spus din perspectiva personajului principal, care relatează „de dincolo" evenimentele care au dus la moartea sa tragică.  Mai e şi vocea actorului Jamie Sives („Clash of the Titans", „Triage", „A Woman in Winter"), naratorul obiectiv, care intervine din când în când în cuprinsul filmului pentru a explica sau pentru a-i aduce informaţii în plus spectatorului. Un contrapunct de cald - inocenţa, candoarea sfâşietoare a vocii lui Vlad Ivanov (Crulic) -, şi rece - naratorul Jamie Sives. Sives explică ce se întâmplă în mintea lui Crulic (şi a oricărui om aflat în greva foamei) când depăşeşte pragul de 60 de zile de grevă: creierul începe să funcţioneze pe principiul ruletei ruseşti. Există doar două opţiuni şi nicio cale de întoarcere: continuarea grevei şi speranţa că va fi eliberat, ori moartea.

O animaţie kafkiană

Despre „Crulic - drumul spre dincolo", distins cu o menţiune specială în cadrul Festivalul de Film de la Locarno, criticul Jay Weissberg de la „Variety" scria că este un film demn de Kafka.

Şi meritul documentarului făcut de Anca Damian e tocmai acest melanj de poezie şi absurd, de candoare şi sfâşiere. Dar şi acela de a fi avut o idee inovatoare: să pună povestea lui Crulic într-un film de animaţie. Nu doar că e inedit. Demersul îi şi dă Ancăi Damian libertatea să folosească personajele aşa cum îşi doreşte şi să-l apropie pe Crulic de spectator, să-l implice total în nararea evenimentelor.

Undeva între „Procesul" lui Kafka şi filmul „The Wall" al celor de la Pink Floyd - de exemplu, există o scenă în care moldovenii care pleacă la cules căpşuni în străinătate sunt reprezentaţi stilizat, cu capetele roz, în formă de căpşuni -, „Crulic - drumul spre dincolo" te lasă cu sufletul şi mintea tulburate. Şi, chiar dacă „animaţia e prea încărcată", cum spunea un critic străin, ea transmite toate emoţiile pe care, în mod obişnuit, un actor le poate transmite.

Mai transmite, însă, şi un mesaj dureros. Astăzi, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic în Polonia.

„Crulic - drumul spre dincolo"
Regia: Anca Damian
Voci: Vlad Ivanov, Jamie Sives
Distribuit de: Independenţa Film

Filmul preferat: Nataşa Raab, actriţă

- În prezent, Nataşa Raab interpretează rolul mamei în lungmetrajul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii", regizat de Adrian Sitaru.

- S-a născut în localitatea Huedin din judeţul Cluj, la 15 iulie 1953. În adolescenţă a cântat jazz pe scenele Casei de Cultură a Studenţilor şi pe cea a Casei Armatei din Cluj.

- A absolvit Liceul Gheorghe Bariţiu din Cluj-Napoca şi I.A.T.C. Bucuresti, la clasa profesorului Mircea Albulescu, promoţia 1988.

- Între 1979 şi 1988 a fost model la Centrul de Creaţie UCECOM.

- În teatru, a jucat în spectacole precum „Ferma animalelor" de G. Orwell, „Tarâmuri întunecate" de Harding Lernay, „Hamlet" de W. Shakespeare, „Naşterea" de C. Voiculescu, „Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare.

În film, a  interpretat roluri în: „Autor necunoscut", în regia lui Dan Piţa, „Martori dispăruţi", regia Dan Mironescu, „Somnul insulei", regizat de Mircea Veroiu, şi „Amen", în regia lui Costa Gavras.

Top 10 filme care m-au marcat:

1. „Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (România, 2011, regia Adrian Sitaru)

2. „Taxi Driver"/„Şoferul de taxi" (SUA, 1976, regia Martin Scorsese)

3. „All about Eve"/„Totul despre Eva" (SUA, 1950, regia Joseph Mankiewicz)

4. „Z" (Anglia, 1969, regia Costa-Gavras)

5. „Il Deserto Rosso"/„Deşertul roşu" (Italia, 1964, regia Michelangelo Antonioni)

6. „L'Aventura"/„Aventura" (Italia, Franţa, 1960, regia Michelangelo Antonioni)

7. „The Devil Wears Prada"/„Diavolul se îmbracă de la Prada" (SUA, 2006, regia David Frankel)

8. „Seven Brides for Seven Brothers"/„Şapte mirese pentru şapte fraţi" (SUA, 1954, regia Stanley Donen)

9. „The Sound of Music"/„Sunetul muzicii" (SUA, 1965, regia Robert Wise)

10. „Aurora" (România, 2011, regia Cristi Puiu)

Top 5 regizori:

1. Mircea Veroiu (n. 1941)
2. Adrian Sitaru (n. 1971)
3. Peter Călin Netzer (n. 1975)
4. Martin Scorsese (n. 1942)
5. Michelangelo Antonioni (1912-2007)

Vlad Ivanov e vocea lui Claudiu Crulic
image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite