Anamaria, Terry&Ian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anamaria, Terry&Ian
Anamaria, Terry&Ian

Anamaria Marinca nu a jucat (deocamdată) în niciun film de Terry Gilliam, dar  probabil că s-a intersectat deja - prin Londra - cu sir Ian McKellen. Toţi trei se întâlnesc, însă, într-o serie de scurte documentare difuzate pe TCM.

Devenită celebră ca Otilia din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ (după un premiu BAFTA pentru rolul din teledrama „Sex Traffic“), Anamaria a fost recent elogiată de presa britanică pentru interpretarea ei în piesa „4.48 Psihoză“ a lui Sarah Kane, trecând cu brio testul decisiv pentru un actor: a fi singur pe scenă jucând într-o altă limbă decât cea maternă. În „Storm“ (film german prezentat în competiţie la ultimul festival de la Berlin), ea reuşeşte să fie absolut credibilă vorbind atât în engleză, cât şi în germană şi în sârbă.

Are inteligenţa de a accepta roluri de mai mică întindere (cum a fost cel al Smarandei din „Boogie“), ştiind foarte bine că nu contează minutele prezenţei pe ecran, ci intensitatea cu care le umpli. Sub aparenţele sale fragile şi alura uşor boemă, Anamaria Marinca ştie ce vrea şi ştie că poate. O văd capabilă să câştige un Oscar.

image


Terry Gilliam e autorul unui film-cult care a marcat anii ’80: „Brazil“. American ca şi Tim Burton, pare fratele său mai mare - morbiditatea acestuia fiind înlocuită de o flamboaianţă vitală, iar goticul, de un suprarealism fără limite.

Niciun cinefil care se respectă nu poate strâmba din nas la minunea numită „Aventurile baronului Munchausen“ (filmul imediat ulterior lui „Brazil“) sau nu poate să nu fie impresionat de amestecul grandios de imaginaţie şi tragedie din „The Fisher King“ şi de reinvenţia îndrăzneaţă din „Twelve Monkeys“, care pune cinematograful în inima reflecţiei asupra lumii.

Dar Gilliam este şi unul dintre cei mai ghinionişti cineaşti: proiectul „Don Quijote“, început acum nouă ani, este anunţat abia pentru 2011, iar Heath Ledger a murit în timpul filmărilor ultimei pelicule, „The Imaginarium of Doctor Parnassus“...

Cât despre Ian McKellen - este, pur şi simplu, unul dintre cei mai mari actori britanici, o glorie a teatrului, care, deşi a jucat în filme de toată mâna (de la „Stăpânul inelelor“ la „Codul Da Vinci“), a fost impecabil în toate.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite