Aliens printre noi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Cosaşu şi Ioan Es. Pop
Radu Cosaşu şi Ioan Es. Pop

Moderatorul spune: „Eşti un om îngrozitor de modest şi de retractil“. „Dacă m-ai descris în acest fel, înseamnă că eu ar trebui să tac, ca să demonstrez că sunt retractil şi îngrozitor de modest”, răspunde invitatul.

Nu prea auzi un aşa dialog la televiziunile noastre, unde fiecare nu ştie cum să-şi încordeze muşchii mai cu spor sub lumina reflectoarelor, să arate cât de deştept, frumos, bogat este el. Cine sunt aceşti aliens ai televiziunii, care gândesc şi vorbesc aşa de ciudat? Desigur, nişte indivizi care sunt aliens nu numai pe micile ecrane, ci şi în lumea asta: un critic literar şi un poet.

Poetul nu tace, pentru a demonstra că e îngrozitor de modest, ci continuă să vorbească. Dacă ar tăcea pe parcursul întregii emisiuni, ar ieşi în evidenţă, aşa cum se întâmplă când faci ceva care nu se cade. Nu se cade să mergi la televizor şi să taci, aşa că a vorbit. Numai că, prin ce a spus, şi-a dovedit modestia mai apăsat decât dacă ar fi tăcut: „Poezia o scrii când nu poţi face atlfel. De exemplu, dacă poţi face politică, e puţin probabil să faci poezie. Dacă lucrezi pământul cu ambele mâini - şi ambele mâini sunt drepte -, n-o să te apuci neapărat să scrii literatură. Dacă eşti un performer într-un alt domeniu nu te va încânta să scrii literatură. Literatura este un soi de aventură a excluşilor, a marginalilor şi ea ţine loc de iluzie".

Poetul este unul dintre cei mai mari pe care-i avem la ora actuală - Ioan Es. Pop. Criticul - Daniel Cristea-Enache. Iar emisiunea - „Literatura de azi", de la TVR 1. Ceva mai înainte, la aceeaşi emisiune, îl auzisem pe un alt mare scriitor, Radu Cosaşu: „Apariţiile acestea la televiziune sau la radio sau oriunde în altă parte pleacă de la prezumţia de importanţă, pe care eu n-o am, şi de-aici se trece la delictul de exemplaritate, pe care nu-l suport. Adică nu mă consider apt să apar în faţa cuiva, la televiziune, mai ales în zilele noastre". Ce-o fi cu scriitorii ăştia, oare pe ce lume trăiesc ei?  

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite