Ghidul curiozităţilor din lumea cărţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de acum 80 de ani, în Spania şi în alte 14 ţări ale lumii, se sărbătoreşte Ziua Cărţii, propusă de UNESCO. Principalul obiectiv al acestei sărbători este insuflarea dorinţei de lectură în rândul cetăţenilor.

În aşteptarea Zilei Cărţii, care se sărbătoreşte în Spania la 23 aprilie, cotidianul "El Mundo" a pregătit o prezentare despre curiozităţile din lumea cărţilor, ca de pildă cea mai mare carte din lume, cea mai scumpă sau cel mai lung roman virtual.

Iată care sunt cele mai interesante curiozităţi din lumea fascinantă a cărţilor:

Cea mai mare carte din lume
Este "Atlasul Klencke" şi pentru a o ridica, este nevoie de şase persoane. Pentru a putea fi deschisă, mai sunt necesare încă două persoane, întrucât exemplarul măsoară 1,75 metri în înălţime şi 1,90 metri de lăţime. Această carte neobişnuită a fost un cadou din partea neguţătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al II-lea, după reaşezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1660. Anul acesta, cartea va fi expusă, până la 2 septembrie, împreună cu alte atlase emblematice ale lumii, la Biblioteca Britanică din Londra.

Cea mai renumită librărie de pe mapamond
Se numeşte Shakespeare and Company. Deşi este situată pe strada Bucherie, nr.37, din capitala franceză, această librărie emblematică şi-a creat renumele prin nenumăratele vizite pe care le primeşte din partea turiştilor din toată lumea. A fost inaugurată în anul 1919, într-un sediu de pe strada Dupuytren, fiind închisă în 1941, după ocupaţia germană. Porprietara sa, Sylvia Beach (1887 - 1962) este cunoscută la nivel mondial, ca editor al celebrului roman "Ulise" ("Ulysses"), de James Joyce.

Aflați aici și alte recorduri, ca de pildă care este cea mai neobișnuită carte din lume

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite