Vocea lui Arghezi pe CD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cd-cartea adună 36 de poeme rostite la Radio de Tudor Arghezi între anii 1956 şi 1967. Cînd aţi citit ultima oară un poem de Tudor Arghezi? Dat fiind că sîntem în Ajunul Crăciunului, iată un „Psalm”, acesta fiind şi ultimul poem citit la Radio de Arghezi.

image

Info


"Cuvinte potrivite"
de Tudor Arghezi,
CD-carte cu o prezentare de Paul Cernat
Editura Casa Radio, 2008

Era în 1967, iar poetul avea 87 de ani:

„Cînd m-ai făcut, mi-ai spus: de-acum trăieşte./ Şi am trăit, aşa se povesteşte.// Trăirea mea se cheamă viaţă, şi omoară./ Dar tu mi-ai spus odinioară/ Că ne ucide moartea, nu viaţa şi iubirea;/ Atît a învăţat de tine omenirea.// Nu mi-ai vorbit de lacrimi niciodată,/ Dar lacrima-i în mine adunată./ M-ai îndemnat să joc, să cînt,/ Şi nu mi-ai pomenit şi de mormînt.// Tu n-ai făcut pămîntul din milă şi iubire./ Îţi trebuia loc slobod, întins, de cimitire.”

Audio-cuvinte potrivite

Fost călugăr, laborant chimist pentru o scurtă perioadă, teolog amator, temut gazetar satiric promonarhic, mitizat în anii `30, interzis de comunişti în 1948 (în urma articolului scris de obscurul Sorin Toma în „Scînteia”, „Poezia putrefacţiei sau putrefacţia poeziei”; un articol demolator şi incriminator fusese scris iniţial de M.R. Paraschivescu), ajuns grădinar în celebra livadă de la Mărţişor, reabilitat în 1955 (datorită primului secretar Gh. Apostol şi la sugestiile lui Mihail Ralea şi Mihai Beniuc) şi aclamat instantaneu drept cel mai mare poet român în viaţă, Tudor Arghezi a intrat după moarte într-un con de umbră.

Bacovia şi Blaga fuseseră redescoperiţi, stîrnind emulaţie printre scriitori, admiraţie şi interes printre critici, dar nu şi Arghezi. După `89, s-a discutat mai mult despre compromisurile cu puterea comunistă făcute de poet: volumul „revoluţionar” „1907.

Peizaje” (1955) ori publicistica din anii `60 cînd scria astfel de sentinţe propagandistice: „Partidul este o entitate. Partid substanţă. Partid pres-tigiu. Partid criteriu. Partidul suveranitate: Suveranitatea care emană de la popor...”

După G. Bacovia, Lucian Blaga sau Mircea Cărtărescu, cei de la Casa Radio au scos din arhivă aceste 36 de poeme (însumînd 70 de minute) pe care Arghezi le-a înregistrat în ultimul său deceniu de viaţă.

Debutat la 47 de ani cu volumul „Cuvinte potrivite” (1927), vitalul Arghezi a scris şi a publicat în ritm de una-două cărţi pe an pînă în preziua morţii, astfel că selecţia poemelor este ultra-exigentă. Cu vocea îngreunată de bătrîneţe, tremurată, aproape stinsă, îl puteţi asculta pe Arghezi rostind poemele sale celebre „Testament”, „Duhovnicească”, „De-a v-aţi ascuns”, „Flori de mucigai”, „Ion Ion” sau „Zdreanţă” (cele mai multe poeme sînt din volumele „Cuvinte potrivite”, „Hore” şi „Frunze”), dar şi altele mai puţin cunoscute, din cele cu mesaj social, precum şi o confesiune legată de arta lui poetică. Un CD-carte preţios şi emoţionant!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite