Viitorul e virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Noi n-avem bun-gust, noi sîntem artişti” este o antologie din eseurile şi articolele publicate de Andrei Codrescu în SUA. Emigrat în Statele Unite în 1966, poetul, romancierul, eseistul şi scenaristul Andrei Codrescu (n. 1946, Sibiu) este, alături de Herta Müller, cel mai cunoscut scriitor de origine română, în străinătate.

Iată una din temele recurente ale volumului, dintr-un eseu intitulat „Virtualitatea preia comanda”:„L-am cunoscut pe dr. Brickman, unul dintre fondatorii Realităţii Virtuale, care găsea şi Internetul şi realitatea virtuală, în forma lor actuală, măiestrit elaborate, dar passé.

Următorul pas avea să fie virtualitatea completă, tehnologia capabilă să creeze o imersie senzorială completă. Am rămas cu impresia că împletirea sistemelor biologice şi cibernetice nu era departe şi că, în viitor, avea să devină mult mai complicat să defineşti «fiinţa umană».

Vă puteţi întreba, pe bună dreptate, ce au de-a face toate acestea cu noi? Unii văd în viitoarea virtualitate doar o oportunitate de cercetări mai bune; deja mulţi dintre noi am devenit de-a dreptul îndemînatici în utilizarea internetului şi am deprins idioamele interactivităţii pentru a fi mai eficienţi.

Dar eficienţi să facem ce?... Aş vrea să ştiu cum ia parte lumea imaginară a ciberspaţiului la eforturile noastre de a înţelege un secol în care fiinţele umane au făcut practic tot ce le-a stat în putinţă ca să elimine cu totul omenirea. În primul rînd, pentru a-mi răspunde singur, dispunem de mai multă informaţie.

Avem înregistrări, pe film sau pe bandă, cu mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului. Avem tone de informaţii care au nevoie de autoritatea unei analize pline de înţelegere şi compasiune pentru a produce o schimbare morală. Dar vă provoc să găsiţi un minibyte de astfel de autoritate plină de compasiune pentru fiecare megabyte de informaţie.

«Autorul» care ar fi avut autoritatea de a produce schimbarea morală a fost demontat de diversele ideologii. Este uimitor să vezi că, la cincizeci de ani de Holocaust şi la un deceniu de la căderea comunismului, ideologiile, şi nu indignarea morală, sînt cele care domină tărîmurile noastre culturale, virtuale, imaginare...”

Existenţialism virtual

image

Eseurile adunate aici l-au impus pe Andrei Codrescu drept unul dintre „cronicarii cei mai pătrunzători ai spiritului american al anilor `90”, cum a scris chiar „The New York Times”. De altfel, cititorii fideli ai „Dilemei vechi”, unde scriitorul şi-a publicat săptămînal, în traducere, articolele americane s-au convins de cultura nonconformismului, de inteligenţa condimentată ironic sau de sensibilitatea critică a lui Andrei Codrescu.

Care sînt temele eseurilor lui? Internetul („permitem din ce în ce mai mult iluziilor noastre electronice să spună poveştile în locul nostru”, „statul nu mai trebuie să ne spioneze în dormitoare, se uită direct pe My Space”, „care este efectul vieţii de apoi virtuale asupra unei planete fizice?”), televiziunea („sîntem consumatori de ciudăţenii şi devoraţi de pofte
exhibiţioniste”), publicitatea, mall-ul, poezia, limbajul ş.a.

Majoritatea eseurilor sînt, de fapt, o critică, deopotrivă plină de înţelegere şi de întrebări, la adresa societăţii/existenţei postmoderne consumist-virtuale şi a resurselor ei de absurd şi dezumanizare.

Fără a face pe profetul şi păstrîndu-şi umorul, scriitorul se întreabă cum se schimbă lumea (ca spectacol şi mister), omul („fiinţa umană este deja virtuală”), moravurile & moralitatea sub impactul noilor tehnologii, al geneticii şi al ciberspaţiului.

Aceste adevărate eseuri de existenţialism virtual sînt scrise cu inteligenţă, cu pasiune şi cu o mare vocaţie a libertăţii interioare şi culturale.

Cînd scrie despre stilul de viaţă american postmodern, face şi o acoladă în timp şi în spaţiu pînă la comunismul din Estul european, poeţii îl interesează la fel de mult ca savanţii, evocă Sibiul cu aceeaşi nostalgie cu care scrie despre New Orleans, vorbeşte despre democraţie, dar nu o suprapune capitalismului, scrie şi despre ideologii, şi despre religii, este liric, însă poate fi şi riguros...

Andrei Codrescu te provoacă permanent; este genul de scriitor-star (de altfel, a publicat în „Playboy”-ul american şi a apărut la „The David Letterman Show”) care te hipnotizează cu inteligenţa, cu verva şi harisma lui, indiferent de subiectul abordat. Încercaţi aceste eseuri acasă! Stimulează gîndirea, imaginaţia şi sensibilităţile noastre atrofiate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite