Terry Pratchett vrea sinucidere asistată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul scriitor britanic, ale cărui cărţi bucură copiii din lumea întreagă, suferă de Alzheimer şi a obţinut dreptul la sinucidere asistată, pe care l-ar putea folosi la o clinică elveţiană. Autorul, în vârstă de 63 de ani, a primit de curând documentele care încuviinţează procedura şi ar putea opta pentru aplicarea ei la Clinica Dignitas din Zürich.

Terry Pratchett, în anii '90 cel mai bine vândut scriitor britanic, se luptă din anul 2007 cu boala necruţătoare şi tot de atunci militează pentru acordarea dreptului la sinucidere asistată personelor care suferă de afecţiuni grave, aflate în stadiu terminal. Potrivit ziarului „The Guardian", săptămâna trecută scriitorul a anunţat că a primit documentele care-i permit să „beneficieze" de sinucidere, dar nu le-a semnat încă, cu toate că a declarat că intenţionează s-o facă. Totuşi, prozatorul a ţinut să precizeze că faptul de a fi pledat asiduu pentru sinuciderea asistată nu înseamnă neapărat că va hotărî să-şi pună capăt vieţii. „Singurul lucru care mă opreşte este filmul acesta. Şi mai am de terminat şi o afurisită de carte", a susţinut autorul la un dialog cu presa, care a avut loc la festivalul de film documentar de la Sheffield.

În cadrul acestui eveniment a avut loc o proiecţiei a peliculei „Terry Pratchett: Choosing to Die"/ „Terry Pratchett: Aleg să mor", care urmăreşte moartea prin sinucidere asistată a lui Peter Smedley, un milionar proprietar de hoteluri care suferea de o afecţiune gravă. „Trăiesc cu speranţa că pot sări înainte să fiu împins", a explicat scriitorul cu o altă ocazie, adăugând: „Înainte să ajung la sfârşitul jocului, am de gând să mor stând pe scaun, la mine în grădină, cu un pahar de coniac în mână şi cu un Ipod la care să ascult muzica lui Thomas Tallis".

 Cât despre cei care se opun ideii de sinucidere asistată, scriitorul care a semnat numeroase volume de literatură fantasy pentru copii şi adolescenţi (cele mai cunoscute fiind seria „Lumea Disc", din 13 volume, şi „Trilogia Nomilor") a afirmat că ştie că există o mulţime de persoane cu „o dorinţă arzătoare de a-i îngriji pe alţii", însă i-a rugat să înţeleagă că unii oameni nutresc „o dorinţă arzătoare de a nu avea nevoie să fie îngrijiţi de alţii".

O clinică pentru „demnitate"?

Sinuciderea asistată se practică de ani buni la Clinica Dignitas („demnitate", în limba latină) din Zürich. Până în 2009, peste 100 de cetăţeni britanici au sfârşit aici cu ajutorul personalului medical. Pe 10 iulie 2009, dirijorul Sir Edwards Downes, în vârstă de 85 de ani, surd şi orb aproape complet, dar fără să sufere de o boală terminală, şi soţia sa în vârstă de 74 de ani, bolnavă de cancer, şi-au încheiat socotelile cu viaţa prin sinucidere asistată,  în prezenţa celor doi copii. Specialiştii Clinicii Dignitas susţin că 70% din persoanele care semnează documentele ce le atestă dreptul la sinucidere asistată renunţă, în cele din urmă, la hotărârea iniţială.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite