Romane de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romane  de succes
Romane de succes

Primul volum din „Vraciul. Profesorul Wilczur“, de Tadeusz Dolega-Mostowicz, va fi distribuit mâine împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Romanele au fost publicate în anii ’30, cu puţin timp înaintea înrolării scriitorului în armata poloneză, unde avea să-şi găsească sfârşitul.

Profesorul Rafal Wilczur, personajul principal al romanului, este un chirurg celebru şi foarte talentat, „o somitate în lumea medicală” care, în urma unui atac, îşi pierde memoria pentru aproape două decenii. Cu toate acestea, continuă să-şi practice instinctiv meseria, cu ustensile improvizate şi împrumutând multe leacuri tradiţionale.

Cu toate că nu sunt cele mai cunoscute romane ale sale, „Vraciul” şi „Profesorul Wilczur” sunt totuşi lucrări reprezentative pentru Tadeusz Dolega-Mostowicz. Scriitorul şi jurnalistul polonez, unul dintre cei mai importanţi autori ai Poloniei, s-a născut la 10 august 1898, la Okuniewo, lângă Vitebsk, în Imperiul Rusesc.

Fiul unui avocat înstărit, Mostowicz a studiat el însuşi dreptul la Kiev. Împrietenindu-se cu numeroşi polonezi din diasporă, se implică în acţiunile politice ale unei grupări underground a Organizaţiei militare poloneze.

De la soldat, la jurnalist şi scriitor

După revoluţia rusă, satul Okuniewo a intrat sub dominaţie bolşevică, astfel că familia scriitorului s-a mutat în Polonia. În 1918, Tadeusz pleacă la Varşovia pentru a se înrola în armată. Luptă ca voluntar în Războiul Ruso-Polonez (1919 – 1921), dar este trecut în rezervă în 1922.

Se angajează la o tipografie şi trimite, concomitent, o serie de articole unor ziare. Se dovedeşte a fi un jurnalist talentat, primind în 1925 un post în cadrul celui mai influent ziar din Polinia, „Republica”. Acolo începe să semneze cu pseudonimul Dolega. Talentul şi-l exprimă scriind de asemenea o serie de povestiri şi pamflete, multe dintre ele bucurându-se de o mare popularitate în rândul cititorilor.

Un scriitor prolific

Începând cu anul 1928, Mostowicz renunţă la meseria de ziarist pentru a se dedica complet scrisului. Un an mai târziu, termină primul său roman, „Ultima brigadă”, publicat în 1930. Doi ani mai târziu apărea romanul ce avea să îi aducă faima – „Cariera lui Nicodemus Dyzma”. De acum, scriitorul începe să publice două volume pe an.

În timpul defensivei poloneze din 1939, Dolega-Mostowicz este înrolat iar în armată. Este ucis în luptă la 22 septembrie 1939, în timpul unui conflict cu Armata Roşie Sovietică.

Identitatea  pierdută

„Ziua nu venea nimeni pe aici şi cu atât mai puţin noaptea. Dimineaţa însă era forfotă în jurul gropilor. Ţăranii din satele aşezate pe o rază de câţiva kilometri de oraş, care se ocupau cu căratul gunoaielor, veneau cu în

image

cărcătura lor duhnitoare. Bătrânului Pawel Bankowski, gospodar din Brzozowa Wolka, îi plăcea munca cinstită.

De aceea trăsese chiar pe marginea gropii şi îşi descărca liniştit căruţa. Nu se grăbea, pentru că şi iapa trebuia să se odihnească înainte de a porni la drum, dar şi el suferea de astm, lucru de înţeles la vârsta lui. Tocmai terminase şi îşi întindea pe capră sacul cu resturile de fân, când auzi clar un geamăt venind din groapă.

Îşi făcu repede semnul crucii şi îşi ascuţi auzul. Geamătul se auzi şi mai puternic. - Hei!, strigă el. Cine naiba-i acolo? – Apă!, gemu o voce slabă.” (Vraciul. Profesorul Wilczur, de Tadeusz Dolega-Mostowicz).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite