Pe insula lui Robinson Crusoe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe insula lui Robinson Crusoe
Pe insula lui Robinson Crusoe

Romanul de referinţă al scriitorului Daniel Defoe va fi vândut mâine, împreună cu „Adevărul“. Daniel Defoe, scriitor, jurnalist şi pamfletar, a fost unul dintre cei mai prolifici autori de limbă engleză ai secolului al XVIII-lea. A scris peste 500 de cărţi şi articole pe diverse teme: politică, religie sau economie.

lCea mai populară carte a lui Daniel Defoe este „Robinson Crusoe“, publicată la 25 aprilie 1719. Considerat deseori a fi primul roman scris în limba engleză, „Robinson Crusoe“ este o autobiografie fictivă a personajului din titlu, care a petrecut 28 de ani pe o insulă tropicală îndepărtată, în vecinătatea Venezuelei. Crusoe a părăsit Anglia, pentru a porni în voiaj pe mare, în septembrie 1651, neţinând cont de rugăminţile părinţilor care îşi doreau o carieră în Drept pentru fiul lor.

Cea mai populară carte

După o călătorie agitată, Crusoe a ajuns sclav al maurilor. A reuşit să scape, debarcând în Brazilia, unde a devenit proprietarul unei plantaţii. După ani, a pornit într-o expediţie în Africa pentru a face rost de sclavi. La 30 septembrie 1659, o furtună puternică l-a prins în larg. A fost singurul supravieţuitor. Daniel Defoe şi-a construit povestea pornind de la o întâmplare adevărată, prin care a trecut scoţianul naufragiat Alexander Selkirk (1676 –1721), care a petrecut patru ani pe insula Más a Tierra (în traducere: Mai aproape de ţărm). Insula, situată la 674 de kilometri vest de America de Sud, a primit în anul 1966 denumirea de „Robinson Crusoe“.

Încă de la apariţia sa în 1719, romanul s-a bucurat de o recunoaştere în toată lumea. Până la sfârşitul anului, volumul fusese publicat în patru ediţii. Cu timpul, a devenit mai popular decât orice carte scrisă în limba engleză. Către sfârşitul secolului al XIX-lea, nicio carte din istoria literaturii occidentale nu s-a bucurat de atât de multe ediţii şi traduceri, cu peste 700 de versiuni, cele pentru copii incluzând mai multe fotografii decât text. Defoe a scris chiar două continuări, care n-au avut însă acelaşi succes ca primul său roman.

Scriitorul cu mai multe meserii

image

Daniel Defoe, pe numele său original Daniel Foe, s-a născut în parohia St. Giles Cripplegate din Londra. Ziua şi anul naşterii nu se cunosc exact (se presupune că Daniel Defoe ar fi venit pe lume undeva între 1659 şi 1661).

Copilăria lui Daniel a fost extrem de zbuciumată. În timpul „Marelui incendiu din Londra“ (1666), cartierul unde locuia familia lui a fost distrus aproape în întregime, cu excepţia casei familiei sale şi a altor două locuinţe. Înainte de a împlini 13 ani, Defoe şi-a pierdut mama.

„Eseu asupra proiectelor“ a fost prima încercare serioasă de afirmare ca scriitor, în 1697. Cel mai de succes poem al său a fost „Englezul tipic“ (1697). A mai scris „Jurnalul Anului Ciumei“, „Memoriile unui Cavaler“sau „Roxana: Amanta norocoasă“.

Daniel Defoe a fost toată viaţa fascinat de comerţ, deţinând mai multe afaceri care l-au ruinat de multe ori sau chiar l-au dus la închisoare. Negustor, fabricant, contabil, ziarist, agent politic, pamfletar, istoric, economist, călător, Daniel Defoe a lăsat în urmă şi o bogată moştenire literară. A murit la 24 aprilie 1731, probabil în timp ce se ascundea de creditori.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite