Reîntoarcere în Belém

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „800 de leghe pe Amazon“, de Jules Verne, va fi distribuit miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. O familie traversează cursul fluviului Amazon pe un bac plutitor gigantic, înfruntând aventuri şi obsesii recurente ale trecutului.

Romanul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Magasin d'Éducation et de Recreation", între 1 ianuarie şi 1 decembrie 1881, apărând apoi sub formă de volum în luna noiembrie a aceluiaşi an, cu titlul „La Jangada. 800 lieues sur l'Amazone", la Editura Hetzel din Paris.

Romanul prezintă o poveste de aventură pură, desfăşurată, în mare parte, pe cursul fluviului Amazon, în jurul anului 1852. Eroul cărţii este Joam Garral, un proprietar de fermă, situată la graniţa dintre Peru şi Brazilia, care întreprinde o călătorie cu un bac de lemn pe fluviul sud-american. Garral trebuie să ajungă în oraşul Belém situat la gura acestuia, pentru a-şi mărita fiica acolo, pentru că aceasta i-a promis logodnicului său, Manoël Valdez, că se vor căsători în prezenţa mamei acestuia. Dar Joam Garral are anumite reţineri de ordin personal cu privire la această călătorie.

O cunoştinţă veche

Acţiunea romanului începe în Iquitos, Peru, unde Joam Garral este fericitul proprietar al unei ferme ce prosperă, precum şi capul unei familii la fel de înfloritoare. Garral are doi copii - un fiu, Benito, de 21 de ani, şi o fiică, Minha, de 17, care este pe cale a se căsători cu cel mai bun prieten al fratelui ei, Manoël Valdez, un medic militar brazilian. Pentru a străbate drumul până la Belém, acolo unde se află mama invalidă a lui Valdez, în prezenţa căreia cei doi doresc să se căsătorească, Joam Garral construieşte o plută gigantică, care să alunece pe cursul fluviului Amazon şi să parcurgă distanţa de 800 de leghe ce îi desparte de destinaţie.

Intriga se ţese astfel pe cursul fluviului şi, prin abundenţa aventurilor întâlnite, constrastează cu calmul apei străbătute. Joam Garral pare în permanenţă că ascunde un secret ce îl nelinişteşte. În ciuda tuturor reuşitelor sale, atât personale, cât şi profesionale, poartă tot timpul tristeţe şi melancolie în priviri. În timpul călătoriei, descoperim că el şi-a anunţat vizita la Belém judecătorului Ribeiro, o veche cunoştinţă de-a sa şi că oraşul îi este cunoscut. De fapt, Garral trăise acolo în tinereţe, dar părăsise locul în urma unor incidente necunoscute. Cu două zile înainte de sosirea grupului în Belém însă, judecătorul Ribeiro moare, ceea ce schimbă radical atmosfera pe bac şi întoarce mersul lucrurilor.

Un nou vehicul fascinant

Poate în egală măsură ca şi prin intriga plină de aventură, romanul captivează prin abundenţa descrierilor naturii fascinante a Amazonului şi a aventurilor cărora protagoniştii trebuie să le ţină piept, cum ar fi, spre exemplu, atacul neaşteptat al unor caimani.

În „800 de leghe pe Amazon", Verne reia mitul casei călătoare, deja dezvoltat în romane precum „Cinci săptămâni în balon" (1863), „De la Pământ la Lună" (1865), „Casa cu aburi" (1880) sau „20 000 de leghe sub mări" (1869). De data aceasta, vehiculul dotat cu toate cerinţele confortului ia forma unei plute gigantice din lemn, pe care se află atât colibe de indieni, camerele familiei Garral, cât şi o capelă şi docurile, un adevărat sătuc de dimensiuni reduse.

„800 de leghe pe Amazon" reprezintă, de asemenea, unul dintre rarele romane în care Verne recurge la structura unei intrigi de tip poliţist, în care, prin intermediul unei investigaţii, se descoperă un adevăr neaşteptat. Această schemă literară va mai apărea în alte două romane de-ale lui Verne - „Mathias Sandorf" (1885) şi „O tragedie în Livonia" (1904).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite