Mitologiile cu care trăim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frédéric Beigbeder (43 de ani) este una dintre vedetele literaturii franceze actuale
Frédéric Beigbeder (43 de ani) este una dintre vedetele literaturii franceze actuale

O carte care ne ajută să înţelegem mai bine ce-i cu noi şi cu epoca actuală. Peste 50 de scriitori, sociologi, filosofi, istorici, neurologi, economişti sau psihanalişti francezi celebri analizează noile mitologii din viaţa noastră.

Iată-l pe Frédéric Beigbeder scriind despre GPS: „După ce Dumnezeu a murit, omul s-a crezut pierdut; din fericire, datorită ghidării prin satelit, el şi-a putut găsi drumul.

Invenţia GPS-ului, iniţial rezervată şoferilor, există acum şi pe ecran portabil. Din ce în ce mai mulţi trecători umblă cu o cutie mică şi neagră care le dă tot felul de ordine vocale din buzunarul pardesiului: «Mergi 300 m, apoi faci la stânga». Vocea monocordă a maşinii nu e bine-crescută (nu spune nici «te rog», nici «mersi»), dar bietul om rătăcit se supune docil la toate ordinele ei precise; ştie că ea deţine adevărul.

Ştie că această cutie GPS trimite un semnal la mii de kilometri deasupra capului, că semnalul îi identifică poziţia la milimetru şi, drept urmare, un ecran îi va arăta pe o hartă rutieră calea pe care s-o urmeze. Dar nu-şi dă seama de amploarea acestei revoluţii. Mii de ani, omul a fost nevoit să-şi găsească drumul cu ajutorul unor necunoscuţi: era o treabă de milioane, câteodată chiar ridicolă, dar astfel îşi făcea noi prieteni şi vizita locuri neaşteptate.

Rătăcin-du-se, pornea să descopere noi orizonturi şi populaţii exotice, cum i s-a întâmplat lui Cristofor Columb. Acum ştie încotro să meargă şi nu mai vorbeşte cu nimeni, nicăieri, cât e lumea de mare, nici măcar la colţul străzii. Este cartografiat, asigurat, protejat. Dacă ar vrea să se rătăcească, ar fi de-ajuns să oprească maşina, dar n-are niciun chef de aşa ceva.

Omul contemporan crede că a scăpat de o constrângere: de fapt, constrângerea sa se numea libertate. Căci satelitul este totodată un instrument de supraveghere. Omul a devenit singurul animal reperabil geografic. De fiecare dată când îşi deschide mobilul sau GPS-ul, nu se mai poate ascunde: se pomeneşte cu poliţia sau cu propria nevastă. Odată cu plăcerea de a hoinări, a mai pierdut un lux: secretul."

Info carte

Mitologii, adică mărunţişuri

Fiecare dintre cei peste 50 de scriitori, sociologi, filosofi, istorici, neurologi, economişti sau psihanalişti francezi alege câte un obiect, concept, eveniment sau personaj simbol al lumii contemporane şi îi surprinde, cu inteligenţă şi umor, semnificaţiile culturale şi existenţiale, dincolo de utilizările sale comune.

Care sunt noile noastre mitologii? Speed-dating-ul, ziarele gratuite („sunt jurnalul tv pe care l-ai văzut ieri pentru zero lei"), companiile low-cost, „Fumatul ucide!" („nu mai e un ritual de ospitalitate, ci un act de poluare"), i-Pod-ul („în jurul tău nimic nu te mai poate atinge sau agresa, eşti ca într-o bulă"), mobilul şi SMS-ul, sexualitatea („a fost nu atât eliberată, cât integrată în criteriile de evaluare ale indivizilor"), botoxul (folosit „ca să nu mori de ruşinea de a îmbătrâni"), 9/11, „Pentru că merit!" („calităţile produsului sunt subordonate calităţilor eului"), sushi, 4x4 („maşinile sunt locuitoarele triumfătoare ale junglei urbane, căci de ele depinde sistematizarea oraşelor"), moda vintage, fotbalul, wifi („firul e din ce în ce mai inutil"), publicitatea, Kate Moss („nu vorbeşte, ci traversează tablourile unei antologii pop"), Google („Dumnezeu nu răspunde niciodată, Google răspunde întotdeauna"), organismele modificate genetic, sondajele („ajută societatea să-şi suporte mai uşor misterul propriei identităţi"), conformismul, blogurile (versiunea electronică a ţicniţilor din Hyde Park), euro, digi-codul, coaching-ul, bicicleta etc.

Cărticica asta plină de adevăruri - paradoxale şi incomode, cele mai multe - ne ajută să înţelegem mai bine ce-i cu noi şi cum mai trăim în epoca asta. Pentru că merităm!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite