Măreţie şi decădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măreţie  şi decădere
Măreţie şi decădere

Primul volum din „Moby Dick“ va fi vândut mâine, împreună cu ziarul „Adevărul“. Viaţa lui Herman Melville (1819 –1891) este ea însăşi subiect de roman, care, dacă ar fi fost scris de autorul american, ar fi devenit o capodoperă.

Scriitor, eseist şi poet, Herman Melville este cunoscut pentru romanele „Moby Dick“ şi „Billy Budd“, ultimul publicat postum. S-a născut la 1 august 1819, la New York. S-a mutat împreună cu familia, în 1830, în oraşul Albany. Herman a petrecut anul 1831 la Academia din Albany. A revenit la Academie în octombrie 1836, când i-a studiat pe clasici.

A lucrat o vreme pe un vapor care făcea naveta între New York şi Liverpool. Astfel, s-a născut volumul „Redburn: His First Voyage“ (1849), bazat pe experienţa sa din această călătorie. După ani avea să spună că viaţa lui a început la 3 ianuarie 1841, când a navigat între New Bed-ford şi Massachusetts, pe baleniera „Acushnet“ (vas special folosit pentru a vâna balene). Croaziera de 18 luni i-a fost de ajutor pentru viitorul său roman „Moby Dick“.

Succes peste noapte

Melville a părăsit vasul în iulie 1842. Timp de trei săptămâni a locuit pe Insulele Marchize din Arhipelagul Polynesia (Oceanul Pacific), alături de băştinaşi. Apoi, s-a îmbarcat pe o altă balenieră spre Honolulu, unde a stat timp de patru luni. A ajuns în Boston, în octombrie 1844. Toate aceste experienţe se regăsesc în „Typee“, „Omoo“ şi „White-Jacket“.

Melville a terminat „Typee“ în vara anului 1845, însă a întâmpinat dificultăţi în publicarea romanului în America. A apărut în Londra, în anul 1846. A devenit ime-diat un bestseller. Cu „Typee“ şi „Omoo“, scriitorul american a câştigat notorietate peste noapte. După acest succes, n-a mai fost o problemă pentru Melville să-şi publice viitoarele cărţi.

S-a căsătorit cu Elizabeth Shaw, la 4 august 1847, mutându-se în Canada. Împreună au avut patru copii: doi băieţi şi două fete. În 1850, şi-au cumpărat o fermă în Pittsfield, Massachusetts, transformată astăzi în muzeu. Aici, Melville a locuit timp de 13 ani. În tot acest timp a scris şi s-a ocupat de gospodărie.

Melville, apreciat după moarte

image


S-a împrietenit cu autorul romanului „Litera stacojie“, Nathaniel Hawthorne, căruia i-a dedicat romanul „Moby Dick“. În 1863 s-a mutat la New York. Pentru a face rost de bani, Melville s-a angajat inspector la vama din New York, post pe care l-a deţinut timp de 19 ani. Aici, a căpătat reputaţia de cel mai cinstit angajat din instituţie, cunoscută ca una coruptă.

Din 1866, cariera lui literară a luat-o pe o pantă descendentă. Melville a pierdut ani scriind poemul „Clarel“ de 16.000 de versuri, însă fără vreun ecou pozitiv. Mai mult, s-a zvonit că avea un mariaj nefericit. S-a spus despre Melville că era alcoolic şi nebun şi că şi-ar fi abuzat fizic soţia. Aceasta a refuzat în repetate rânduri să-l părăsească. În 1867 i-a murit fiul cel mare, care s-a împuşcat accidental.

În 1886 l-a pierdut pe cel de-al doilea fiu. Melville a încercat un ultim zvâc literar în 1888 şi în 1891, când a scris o serie de poeme, publicate în ediţii limitate pentru prieteni şi rude. Una dintre poezii nu i-a dat pace până în ultima clipă a vieţii. A tot rescris-o, transformând-o în cele din urmă în roman. A murit în septembrie 1891, la vârsta de 72 de ani, lăsându-şi neterminată lucrarea.

„Marinarul Billy Budd“ a văzut lumina tiparului în 1924, fiind considerată astăzi o capodoperă a literaturii americane. Când a murit în 1891, era aproape uitat. La începutul secolului al XX-lea a avut loc fenomenul „Renaşterea lui Melville“. Opera sa a câştigat din nou teren, în special cu ajutorul cărţii „Moby Dick“, socotită una dintre „comorile“ literaturii americane şi mondiale. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite