Manifest pentru contra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membru al comisiei care a redactat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Stéphane Hessel a scris, la 93 de ani, acest manifest politic devenit bestseller. Stéphane Hessel recapitulează valorile Rezistenţei şi arată cât de mult s-au îndepărtat francezii de ele.

Declamă nonagenarul Stéphane Hessel:

„Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de principii şi de valori. Nouă, tuturor, ne revine misiunea de a veghea ca societatea noastră să continue a fi una de care să fim mândri: nu societatea de azi, a expulzărilor, a muncitorilor la negru, a suspiciunilor la adresa imigranţilor, nu societatea de azi, în care presa scrisă şi audiovizuală se află în mâinile celor bogaţi - lucruri pe care ar fi trebuit să refuzăm să le acceptăm dacă am fi fost veritabili urmaşi ai Consiliului Naţional al Rezistenţei... Motivele de indignare pot părea stăzi mai puţin limpezi sau lumea poate părea mai complicată, cine comandă, cine decide?

Nu este întotdeauna simplu de diferenţiat numeroasele curente care ne guvernează. Nu mai avem de-a face cu o mică elită, ale cărei acţiuni le înţelegem clar. Trăim într-o lume vastă, caracterizată în mod evident de numeroase interdependenţe, într-o societate mai interconectată decât oricând înainte. Dar în această lume se petrec lucruri insuportabile. Pentru a le percepe, trebuie să ne uităm bine, să cercetăm.

Cea mai rea atitudine este indiferenţa, este răspunsul de tip «Eu nu pot să fac nimic, dar mă descurc». Comportându-vă astfel, pierdeţi una dintre componentele esenţiale ale firii umane - o componentă indispensabilă: capacitatea de indignare şi consecinţa ei, angajarea în acţiune... Pe cei tineri îi îndemn: priviţi în jurul vostru şi veţi găsi motive de îngrijorare - modul în care sunt trataţi imigranţii, persoanele fără drept de rezidenţă, rromii. Veţi găsi situaţii concrete care vă vor îndemna să treceţi la ferme acţiuni cetăţeneşti. Căutaţi şi veţi găsi!".

Pertinent/radical

Doi jurnalişti editori l-au rugat pe Stéphane Hessel să scrie un text programatic prin care să actualizeze principiile, valorile şi idealurile Rezistenţei, considerate necesare în contextual actual al guvernării Sarkozy. Stéphane Hessel este o figură istorică de legendă: evreu născut la Berlin şi devenit cetăţean francez, erou al Rezistenţei franceze din anii '40, condamnat la moarte în lagărul german Buchenwald de unde a evadat, membru al comisiei care a redactat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, ambasador al Franţei la ONU, funcţinar internaţional şi activist energic pentru diverse cauze din ultima jumătate de secol, inclusiv pentru independenţa Palestinei.

În manifestul de doar câteva zeci de pagini, Stéphane Hessel recapitulează valorile Rezistenţei, arătând cât de mult s-au îndepărtat francezii de ele, motiv pentru care-i cheamă la apel în numele responsabilităţii sociale şi politice. În fond, militantul nonagenar îi îndeamnă pe francezi să se indigneze, adică să reacţioneze şi să nu accepte perpetuarea inegalităţilor sociale, a discriminării imigranţilor şi a dispreţului culturilor mici, demască rolul finanţelor în opţiunile politice, manipularea mass-mediei şi insecuritatea socială, condamnă politica externă a lui Bush şi „consecinţele dezastruoase ale evenimentelor din 11 septembrie" (ca şi cum atacul teorist ar fi fost ceva inocent şi benign!), subliniază pericolele consumerismului apolitic etc.

Cel mai radical Stéphane Hessel este atunci când atrage atenţia asupra crimelor de război, rămase nepedepsite, ale evreilor în Gaza, fiind însă îngrozitor de înţelegător faţă de terorismul palestinian („putem spune că terorismul este o formă de exasperare"), despre organizaţia Hamas scriind în următorii termeni ofensatori pentru bunul-simţ politic: „Nu a putut evita lansarea unor rachete asupra oraşelor israeliene". Aici, poziţia lui Hessel este periculoasă, partinică la modul jenant, şi un Amos Oz, evreu şi el, l-ar putea oricând tempera arătându-i cât de vinovaţi sunt, de fapt, şi unii, şi alţii. (În acest sens, recomand conferinţa lui Oz, „Cum să lecuieşti un fanatic", tradusă şi în limba română la Editura Humanitas în 2007).

Manifestul - anti-Sarkozy, de fapt - al lui Stéphane Hessel a avut un ecou chiar nesperat: un milion jumătate de exemplare vândute în şaptesprezece ţări. Discursul său, vădit stângist, dar critic la adresa stângii, l-a făcut pe Hessel eroul liderilor partidelor comuniste care i-au preluat deja retorica şi ideile. Ediţia românească este însoţită de prefaţa lui Valentin Nicolau, chiar mai înfierbântată, şi, precum traducerile localizate de pe vremuri, orientată împotriva guvernului român actual, prefaţă care îndeamnă, nici mai mult nici mai puţin, la „pumni încleştaţi". S-a creat şi un site (www.indignati-va.ro), „o chemare adresată societăţii civile să dea glas unui manifest autentic românesc". Acum nu mai rămâne decât să vă indignaţi româneşte!  

Info:

Indignaţi-vă!
de Stéphane Hessel
Traducere de Adriana Bădescu
Editura Nemira, 2011.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite