Îndrăgostit de Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul I al romanului “Shogun” se distribuie mâine, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei. Romanul care deţine cea mai mare cotă de popularitate din opera lui Clavell este „Shogun”, apărut în 1975. A fost tradus în numeroase limbi străine şi ecranizat, în 1980, cu Richard Chamberlain în rol principal.

Când puternica Erasmus din Rotterdam - prima corabie care reuşise să dezlege secretul trecerii prin strâmtoarea Magellan şi care avea 496 de marinari la bord - este „trimisă de Ţările de Jos să dea lovituri inamicului din Lumea Nouă”, dar e cuprinsă de furtună şi zvârlită pe pământul Japoniei, şocul pe care-l resimt oamenii mării este transmis de către autor cititorului. cu o deplină stăpânire a artei narative.

Nu e numai o corabie care se izbeşte de un tărâm necunoscut. E însăşi civilizaţia europeană a începutului de secol XVII care intră în conflict cu civilizaţia niponă, considerată de britanici barbară. Numai că barbarii pe care îi descoperă John Blackthorne nu se aseamănă cu aceia pe care şi-i imaginase.

Adevăratul barbar e el, englezul orgolios, care crede că lumea se întinde numai până unde el însuşi a ajuns. “Sunt cel dintâi pilot care a răzbit prin strâmtoarea Magellan. Da, cel dintâi, aşa cum sunt tot cel dintâi care străbate Mările Asiei (…) Cel dintâi în atâtea privinţe”, gândeşte, plutind pe apele Pacificului, Blackthorne, înfometat, murdar şi cu trupul acoperit de scorbut.

„Botezat” într-o nouă religie

Dar contactul cu Japonia îl schimbă ireversibil. În primele capitole, cititorul asistă amuzat la „rebotezarea” britanicului într-o „nouă religie”. Modificările de mentalitate sunt anunţate de spălarea pe care i-o aplică “trei muieri, în cap cu o cotoroanţă bătrână”, încântate de sexul său de dimensiuni impresionabile, care, de altfel, le stârneşte respectul.

“…Se puseră să-l dezbrace, se chinuise el sărmanul să le oprească, dar de fiecare dată când mişca, unul dintre bărbaţi îi apăsa un nerv (…) Nu-l supăra atât că era gol în faţa atâtor muieri, cât faptul că era obişnuit să se dezbrace singur, fără martori (…) Era peste puterile sale (…) să fie spălat cu săpun şi apă parfumată, în vreme ce toţi ceilalţi trăncăneau şi se distrau pe seama lui!”, îşi aminteşte, el însuşi amuzat, cel care va deveni Anjin-san.

De la curăţenia trupească, la cea morală, de la codul bunelor maniere la limbajul iubirii şi al urii, de la filosofia europeanului egoist, la altruismul şi devotamentul samurailor – toate aceste deveniri vor marca destinul unuia dintre principalii eroi ai cărţii.

O experienţă autobiografică

Autorul poveştii, James Clavell, s-a născut la Sydney, Australia, în 1924. Tatăl său a fost ofiţer în Marina Regală Britanică, astfel că viitorul romancier, scenarist şi celebru regizor a crescut în mai multe ţări sub dominion britanic, încât multe informaţii din propria experienţă de viaţă au fost exploatate în volumele sale.

Prima istorie autobiografică relatată într-un roman este legată de experienţa avută de Clavell în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, la vârsta de 16 ani, a fost înrolat în Artileria Regală Britanică şi trimis în Malaezia, să lupte împotriva japonezilor.

A fost luat prizonier şi dus într-un lagăr din insula Java Centrală, iar după un timp, a fost mutat la închisoarea Changi, lângă Singapore. “Changi” va fi titlul cărţii care-i va aduce, în anul 1962, recunoaşterea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite