"Viţelul de aur" se distribuie joi împreună cu ziarul "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Viţelul de aur“, de Ilf şi Petrov, una dintre cele mai valoroase scrieri ale celebrului duo literar, va fi distribuit joi împreună cu „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. În scrierile lor, Ilf şi Petrov portretizează realitatea coruptă şi îmbină hazul cu necazul, reliefând neajunsurile lumii în care trăiesc.

În cele mai valoroase opere pe care le-au creat împreună, „Douăsprezece scaune" (1928) şi „Viţelul de aur" (1931), scriitorii ruşi Ilf şi Petrov critică birocraţia, lăcomia şi tradiţiile învechite din Uniunea Sovietică a secolului trecut. Făcând un haz nebun de necazul cel mai crâncen, Ilf şi Petrov au colaborat la o serie de romane, povestiri, foiletoane şi schiţe satirice.

Una dintre cele mai amuzante cărţi ale secolului XX

„Viţelul de aur", volum tradus de  I. Flavius şi M. Leicand şi editat de Adevărul Holding, în colaborare cu Editura Rao, continuă, ca şi „Douăsprezece scaune", aventurile simpaticului escroc Ostap Bender prin Uniunea Sovietică a anilor 1920, într-una dintre cele mai amuzante cărţi ale secolului XX.

În „Viţelul de aur" aflăm cum a încălcat Panikovski convenţia, despre cei treizeci de fii ai locotenentului Schmidt, despre telegrama fraţilor Karamazov sau despre fiul risipitor care se întoarce acasă. Autorii Ilf şi Petrov deschid „porţile marilor posibilităţi" în lumea întâmplărilor care te fac să râzi cu lacrimi. 

Colaborarea celor doi a început în 1925, când corespondau la ziarul „Gudok"/„Sirena", o publicaţie a feroviarilor la care a colaborat şi Mihail Bulgakov. În urma unei călătorii în Statele Unite, cei doi au scris „America fără etaje" (1936).

Publicată  la intervenţia lui Maxim Gorki

Evgheni Petrov (pseudonimul lui Evgheni Petrovici Kataev) s-a născut la Odessa în 1903 şi a urmat studii clasice, iar în 1920, după absolvirea liceului, şi-a început cariera de jurnalist.

Pentru o scurtă perioadă, înainte de a se stabili la Moscova în 1923, a lucrat la Biroul de Investigaţii Criminaliste al Poliţiei din Odessa. A început să scrie povestiri la îndemnul fratelui său mai mare, romancierul Valentin Kataev.

A fost reporter de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Armata Roşie şi a fost decorat cu Ordinul Lenin. Petrov a murit într-un accident de avion în iulie 1942, pe drumul de întoarcere din Sevastopolul aflat sub asediu.

Ilia Ilf (pseudonimul lui Ilia Arnoldovici Fainzilberg) s-a născut în 1897 la Odessa. A absolvit un institut tehnologic în 1913, după care a lucrat într-un birou de arhitectură, într-o uzină aeronautică şi într-o fabrică de muniţii.

În 1923 s-a mutat la Moscova, unde a obţinut un post de bibliotecar şi a colaborat la diverse ziare şi reviste umoristice. A încetat din viaţă în aprilie 1937, în urma unei tuberculoze contractate, se pare, în timpul unei călătorii în Statele Unite ale Americii.

După moartea lui Ilf, Petrov a încetat să mai scrie proză, limitându-se la scenarii de film şi articole. Prima lor carte, „Douăsprezece scaune", publicată într-o perioadă de relativă liberalizare politică şi economică, a avut un succes extraordinar, dar trei ani mai târziu, apariţia continuării sale, „Viţelul de aur", a fost posibilă doar în urma intervenţiei personale a lui Maxim Gorki.

INTRA AICI IN MAGAZINUL ONLINE

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite