Gulliver în ţări fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul lui Jonathan Swift va fi distribuit mâine împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei.Scriitorul irlandez Jonathan Swift (1667- 1745) a semnat cea mai importantă operă a sa, „Călătoriile lui Gulliver“, cu pseudonimul Lemuel Gulliver.

Poet, cleric, eseist, pamfletar politic, Jonathan Swift s-a născut la 30 noiembrie 1667 în Dublin, Irlanda. A devenit cunoscut la nivel mondial pentru operele „Călătoriile lui Gulliver“, „O propunere modestă“, „Bătălia cărţilor“ sau „Argument împotriva abolirii creştinismului“. A publicat lucrări sub mai multe pseudonime: Lemuel Gulliver, Isaac Bicker-staff, M.B. Drapier ori anonim. În 1702, la 35 de ani, a primit diploma de „Doctor of Divinity“ de la Colegiul Trinity din Dublin.

Doi ani mai târziu a publicat „Povestea unui butoi“ („A Tale of a Tub“) şi „Bătălia cărţilor“ („The Battle of the Books“), cărţi ce i-au adus faima de scriitor. În tot acest timp s-a implicat în viaţa politică. În 1711 i-a apărut pamfletul politic „The Conduct of the Allies“. După o perioadă petrecută în Anglia, la Londra, Jonathan Swift s-a întors în Irlanda, unde a creat opere memorabile: „Proposal for Universal Use of Irish Manufacture“ (1720), „Drapier’s Letters“ (1724) şi „A Modest Proposal“ (1729), câştigându-şi statutul de patriot irlandez.

O satiră a naturii umane

În aceşti ani a început să scrie capodopera sa „Călătorii în mai multe ţări îndepărtate ale lumii“ („Travels into Several Remote Nations of the World“), în patru părţi, pe care a semnat-o cu numele Lemuel Gulliver, chirurg şi căpitan de corabie. Cartea este cunoscută cu titlul scurt „Călătoriile lui Gulliver“.

Încă de la publicarea ei în noiembrie 1726, a devenit un bestseller. Fiecare dintre cele patru volume, scrise la persoana întâi, prezintă patru călătorii în ţinuturi exotice, în majoritatea lor fictive. În 1727 a fost tradusă în franceză, germană şi olandeză, iar mai multe copii piratate au circulat în Irlanda. Romanul este, în acelaşi timp, o satiră a naturii umane şi o parodie a poveştilor spuse de diverşi aventurieri, care se credeau mari scriitori.

Printre liliputani şi giganţi

În partea întâi a cărţii, intitulată „Călătorie în Lilliput“ („A Voyage to Lilliput“), Gulliver este prizonierul unei rase de oameni care au o înălţime de aproximativ 15 centimetri. În partea a doua, „Călătorie în Brobdingnag“ („A Voyage to Brobdingnag“), personajul ajunge în ţara uriaşilor, care au în jur de 22 de metri. În a treia parte – „Călătorie în Laputa, Balnibarbi, Glubdubdribb, Luggnagg şi Japu“ -, Gulliver dă peste nişte locuitori aroganţi, care se cred savanţi.

image


În sfârşit, ultima parte îl prezintă pe Gulliver în „Ţara cailor“. Aici, locuitorii se împart în două categorii: o parte a populaţiei este alcătuită din „houyhnhnms“, cai vorbitori, înzestraţi cu raţiune, iar cealaltă parte, din fiinţe „yahoo“, asemenea oamenilor, însă primitivi şi brutali. Afectat de moartea unor prieteni dragi, Swift a scris, în 1731, „Verses on the Death of Dr. Swift“. Începând cu anul 1738, se simţea tot mai slăbit, iar în 1742 a suferit un infarct. S-a stins din viaţă la 19 octombrie 1745, în Irlanda.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite