Femeia la 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţă şi regizoare premiată, Rebecca Miller calcă pe urmele tatălui ei, dramaturgul Arthur Miller, adaptîn- du-şi propria operă pentru cinematografie. „Vieţile secrete ale Pippei Lee" va fi regizat chiar de ea şi le va avea în distribuţie pe Winona Ryder şi Julianne Moore.

Herb Lee, celebru editor, îşi părăseşte soţia, eleganta şi sofisticata Gigi, pentru Pippa, puştoaica boemă şi cu 30 de ani mai tînără. Iată scena, povestită chiar de Pippa, în care rănita Gigi îi cheamă pe cei doi la ceea ce părea a fi o masă a reconcilierii:

„«Mai întîi, a zis Gigi, un toast.» A ridicat paharul. Razele de soare strecurate prin peretele de sticlă din spatele ei se reflectară în cristal; o stea de lumină îi explodă lîngă mînă. «Pentru transformare, a spus.» Ne-am ridicat paharele cu toţii, îndatoraţi, şi am băut.

Apoi Gigi a deschis micuţul sertar secret din masă în care-şi ţinea clopoţelul şi a scos la iveală un lucruşor lucitor negru, nu mai mare decît un şoarece. Era dur şi arăta perfect în palma ei. «Gigi, a rostit Herb, ridicîndu-se. Dă-mi chestia aia.

Dă-mi-o.» S-a întins spre ea. Ea i-a zîmbit, un zîmbet straniu de satisfacţie, sau de victorie. «Nu-i ciudat, a spus ea, cum bărbaţii se mărită întotdeauna cu femei care sînt din ce în ce mai uşor de dominat, pînă ce ajung cu o imbecilă?». Gigi îşi odihni cotul pe masă, cu încheietura moale şi cu arma cea micuţă legănîndu-i-se în palmă precum corola pleoştită a unei flori ofilite.

Apoi se întoarse spre mine. Aşteptam glonţul. M-am întrebat dacă avea să fie în piept sau în cap. M-am văzut alergînd spre uşă, împuşcată în spate. Cu ochii într-ai mei, îşi desfăcu buzele ca şi cum ar fi vrut să spună ceva şi-şi înfipse în gură ţeava micuţei arme. Herb se aruncă spre ea, apucînd-o de umeri chiar în momentul cînd cartuşul explodă.

O trase spre el, iar capul ei căzu pe masă, lăsînd să i se prelingă din părul ondulat, o boare de sînge de forma unui evantai japonez. Geamul din spate se umpluse de roşu aprins. Herb rămăsese aplecat asupra soţiei sale ca încremenit, cu faţa acoperită de sînge. Servitoarea urla şi alerga fără ţintă înainte şi înapoi. Cu încetineală oribilă, corpul alunecă de pe masă, apoi de pe scaun şi căzu moale pe podea."

Boemii & crize

Recursul la adolescenţa non-conformistă a Pippei - fugită de-acasă de lîngă o mamă dependentă de dexetrină şi excesiv de afectuoasă, departe de şcoala unde avusese o aventură cu profesorul de matematică, a locuit o perioadă împreună cu mătuşa ei lesbiană, apoi a decoperit ea însăşi drogurile şi a trăit într-un fel de menaj à quatre -, această întoarcere în trecutul libertin, inclusiv la momentul în care l-a cunoscut şi s-a căsătorit cu Herb, vine pe fondul unei mari schimbări.

Herb are acum 80 de ani, iar cei doi se mută într-un mic orăşel de provincie, populat cu pensionari. Pippa resimte tot mai acut diferenţa de vîrstă (dintre ea şi Herb, dar şi dintre ea şi noua comunitate), iar teama că va eşua lîngă bătrîneţea lui Herb nu este încă pe deplin conştientizată. Tensiunea există, numai că Pippa se află deocamdată în faza de negare. Devine somnambulă şi este atrasă tot mai mult de fiul vecinei sale, un personaj aparent ciudat, un inadaptat care, de fapt, îi seamănă.

Salvată la timp, în tinereţe, de propriile excese şi rătăciri, Pippa are nevoie să fie salvată din nou, de data aceasta de blazare şi de compasiunea ce a urmat pasiunii. şi la un capăt, şi la celălalt se află acelaşi Herb.

Numai că resursele de intrigă şi predispoziţia la simetrie ale vieţii nu s-au epuizat, iar Pippa se află, din nou, în punctul unei mari schimbări, neaşteptate şi dramatice, care îi va pune pe tavă şansa de a preda „ştafeta vinovăţiei". Din raţiuni de plăcere a lecturii, nu mai spun decît că romanul se citeşte uşor, are din toate cîte puţin – şi sex, şi psihologie, şi suspans -, iar filmul va fi gata, oricum, abia peste un an.  

INFO

Vieţile secrete ale Pippei Lee de Rebecca Miller
Traducere: Bogdan Perdivară
Editura: Trei, 2008

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite