Cursă pentru o moştenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Testamentul unui excentric“, de Jules Verne, va fi distribuit miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei.  Un milionar extravagant îşi lasă averea moştenire celui care va câştiga un joc desfăşurat pe întregul teritoriu al Statelor Unite.

Romanul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Magasin d'Éducation et de Recreation", între 1 ianuarie şi 15 decembrie 1899, apărând apoi sub formă de volum în anul 1900, cu titlul „Le Testament d'un excentrique", la Editura Hetzel din Paris.

Cartea povesteşte aventura unui „Nobil joc al gâştei", în mod curent un joc de societate oarecare, dar care se desfăşoară însă, în romanul lui Verne, la scara întregii Americi de Nord. Pionii jocului sunt, de data aceasta, înşişi concurenţii, iar tabla de joc este teritoriul Statelor Unite, fiecare „casă" a tablei fiind unul dintre cele cincizeci de state. Miza acestui joc spectaculos este câştigarea averii unui milionar excentric - William J. Hypperbone -, lăsată de acesta moştenire celui care îi va învinge în competiţie pe ceilalţi concurenţi.

Un eveniment de proporţii

„Un străin, sosit în cel mai mare oraş din Illinois în dimineaţa zilei de 3 aprilie 1897, ar fi putut să se creadă, pe drept cuvânt, un trimis al Dumnezeului călătorilor. În ziua aceea, carnetul îi putea fi îmbogăţit cu note destul de ciudate, în stare să folosească oricui ca material de articole senzaţionale. Şi, într-adevăr, dacă şi-ar fi prelungit, cu câteva săptămâni la început, cu câteva luni mai în urmă, şederea în Chicago, i-ar fi fost dat să ia şi el parte la uimirea, bătăile de inimă, îngrijorarea şi neliniştea acestui mare oraş, care nu mai era deloc stăpân pe sine. De la ceasurile opt de dimineaţă, un val de lume, crescând întruna, se îndrepta către al douăzeci şi doilea cartier, unul dintre cele mai bogate, aşezat între North Avenue şi Division Street, urmând şirul paralel de case dintre North Halsed Street şi Lake Shore Drive, scăldat de apele Michiganului".

Acest „val de lume", ce reunise cele mai diverse tipuri de oameni, părea că se îndreaptă spre scena unui spectacol sau, în orice caz, a unui eveniment de proporţii. De fapt, era un imens cortegiu funerar ce acompania ultimul drum al lui William J. Hypperbone, membru al Clubului Excentricilor, spre cimitirul Oakswoods. Moartea acestui personaj crease o vâlvă atât de mare datorită straniului testament pe care îl lăsase în urmă.

Un concurent misterios

Bogatul excentric, neavând rude în viaţă, îşi exprimase ultima dorinţă ca, la moartea sa, câţiva dintre membrii Clubului Excentricilor din Chicago, din care făcuse parte, să fie desemnaţi pentru a participa la un „Joc al gâştei" de proporţii. Câştigătorul „Nobilului joc al Statelor Unite" urma să intre astfel în posesia averii lui Hypperbone, în valoare de şaizeci de milioane de dolari. Iată care sunt fericiţii aleşi care să participe la joc: Max Real, un pictor de origine franceză, simpatic, întotdeauna bine-dispus şi gata să filosofeze pe marginea oricăror circumstanţe, fericite sau nu; puternicul Tom Crabble şi antrenorul său mai isteţ John Milner; Herman Titbury, împreună cu supusa sa soţie - Kate Titbury; Harris T. Kymbale, reporter pentru „The Tribune", întotdeauna interesat mai degrabă de un subiect fierbinte pentru articolele sale decât de orice altceva; Lissy Wag, o tânără şi frumoasă vânzătoare într-un mare magazin din Chicago, acompaniată de cea mai bună prietenă a ei, Jovita Foley; Hodge Urrican, un marinar aspru şi coleric, acompaniat de amicul său fidel, matelotul Turk. Lucrurile se complică însă atunci când, prin intermediul unui codicil al testamentului, este desemnat un nou concurent misterios, al cărui nume este în mod straniu format numai din iniţialele XKZ.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite