Cifra trei cu noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cifra trei  cu noroc
Cifra trei cu noroc

Romanele „Trei într-o barcă“ şi „Trei pe două biciclete“ vor fi vândute mâine într-un volum împreună cu „Adevărul“.Cele două opere celebre ale scriitorului şi umoristului englez Jerome K. Jerome (1859-1927) sunt extrem de populare şi astăzi, la peste 100 de ani de la apariţie.

Jerome Klapka Jerome s-a născut la 2 mai 1859 în Caldmore, Anglia. A fost al patrulea copil al cuplului Jerome Clapp şi Marguerite Jones.

Cel care avea să devină autorul faimosului roman „Trei într-o barcă - fără a mai socoti şi câinele“ a purtat numele tatălui său, Jerome Clapp Jerome. Numele de Klapka i-a fost dat după generalul maghiar exilat György Klapka.

Scriitorul cu diverse meserii

Jerome K. Jerome şi familia sa au trăit în sărăcie, iar colectorii de datorii îi vizitau des. Toate aceste întâmplări se regăsesc în autobiografia scriitorului, „My Life and Times“ (1926).

Tânărul Jerome îşi dorea o carieră în politică sau să devină om de litere, însă moartea ambilor părinţi, în anul 1872, când avea doar 13 ani, i-a spulberat aceste idealuri. A fost nevoit să abandoneze studiile şi să-şi găsească ceva de lucru pentru a se susţine financiar.

Timp de trei-patru ani a strâns cărbunele care cădea din vagoanele de tren. Pasiunea pentru teatru a surorii mai mari, Blandina, l-a motivat pe Jerome să intre, în 1877, într-o trupă, jucând pe scenă sub numele Harold Crichton. După alţi trei ani petrecuţi alături de trupă şi fără vreo perspectivă spre o carieră în acest domeniu, Jerome a căutat alte profesii.

Avea 21 de ani când a încercat să devină jurnalist. A scris eseuri, satire şi scurte povestiri, însă multe nu au fost acceptate spre publicare. Într-un sfârşit, în 1885, s-a bucurat de un succes mărunt cu „On the Stage - and Off“, o carte amuzantă care i-a adus cereri pentru noi piese şi eseuri.

O zi de ţinut minte

Însă ziua lui norocoasă avea să fie 21 iunie 1888. Nu a fost doar ziua când s-a însurat cu Georgina Elizabeth Henrietta Stanley Marris (pe scurt: Ettie), ci şi momentul lansării ca scriitor şi recunoaşterea lui pe plan internaţional. Cei doi tineri proaspăt căsătoriţi şi-au petrecut luna de miere pe o barcă, pe râul Tamisa.

Evenimentul l-a inspirat în scrierea capodoperei sale „Trei într-o barcă“. În roman, Jerome a înlocuit-o pe soţia sa cu bunii lui prieteni: George Wingrave (George) şi Carl Hentschel (Harris).

image

Cartea a apărut în anul 1889, devenind rapid bestseller. Acum, Jerome Klapka Jerome se putea dedica în totalitate scrisului, nemaiavând grija banilor. I-au mai apărut câteva eseuri, piese şi romane, însă n-au mai înregistrat succesul operei anterioare.

În 1898, după o scurtă şedere în Germania, Jerome a scris „Trei pe două biciclete“, o continuare la „Trei într-o barcă“, cu aceleaşi personaje: însuşi autorul J. şi prietenii săi, George şi Harris.

În timpul Primului Război Mondial, Jerome s-a oferit voluntar, însă vârsta (56 de ani) l-a împiedicat să fie acceptat în Armata Britanică. Supărat, a intrat în Armata Franceză ca şofer pe ambulanţă. În 1926, i-a apărut autobiografia „My Life and Times“. A murit un an mai târziu în urma unui infarct.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite