Cărţi de dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul cu romanele „Accidentul“ şi „Oraşul cu salcâmi“ va fi difuzat mâine, împreună cu „Adevărul”.Din dorinţa de a-şi îmbunătăţi continuu oferta pentru cititori, Editura Adevărul va tipări, începând cu „Accidentul”, volume ilustrate cu imagini inedite.

Mihail Sebastian, pe numele său real Iosif Hechter, autorul romanelor „Accidentul“ şi „Oraşul cu salcâmi“, care se vând într-un singur volum, s-a născut la Brăila, în 1907, într-o familie evreiască.

După studii de drept şi de filosofie, a scris cronici literare în diferite reviste. A devenit romancier şi dramaturg de succes. A publicat câteva romane, notabile fiind „Oraşul cu salcâmi“, „Accidentul“, „După două mii de ani“. Din cauza originii sale a intrat în-tr-un con de umbră, deşi va reuşi să publice sub un alt pseudonim, Victor Mincu, sub care i se prezintă, de altfel, „Steaua fără nume“.

Mihail Sebastian a murit în 1945, la nici 38 de ani, într-un accident de maşină. Scrierile lui, exceptând piesele de teatru, au fost, la acea vreme, aproape uitate. Interesul s-a redeşteptat după publicarea celebrului „Jurnal“, în 1996.

În Germania, „Jurnalul“ a apărut cu titlul „Voller Entsetzen, aber nicht verzweifelt / Tagebücher 1935-1944“ şi a fost publicat de Editura „Claassen Verlag“ din Berlin, în anul 2005. Pentru acest volum lui Mihail Sebastian i s-a conferit postum, la München, premiul literar în valoare de 10.000 de euro, „Geschwister Scholl“, pe anul 2006. Suma de bani a intrat în posesia celor două nepoate de frate ale scriitorului, Michelle şi Dominique Hechter.

Obsesie şi libertate

image

Povestea din  „Accidentul“, al doilea roman al lui Mihail Sebastian, este aparent simplă. Paul, eroul principal, se îndrăgosteşte de o tânără pictoriţă, Ann. Este nefericit în dragoste şi pierde interesul pentru tot ce-l înconjoară. În această stare, asistă întâmplător la căderea din tramvai a unei femei, Nora, care îl roagă s-o conducă până acasă.

Aceasta încearcă să-l elibereze de obsesia pentru Ann, învăţându-l să schieze. Interesul romanului stă însă în modul de conducere a destinelor personajelor, în urmărirea stingerii treptate a pasiunii pentru Ann şi a câştigării libertăţii personale. Cartea, ca toate celelalte scrieri ale autorului, are repere autobiografice, care sporesc gradul de interes.

Ele au fost depistate mai ales după apariţia „Jurnalului“. Manuscrisul iniţial al romanului „Accidentul“, care cuprindea cinci capitole, i-a fost furat lui Mihail Sebastian în Franţa. Autorul a trebuit să rescrie întregul volum.

Autorul ca model

Atât în „Accidentul”, cât şi în romanul anterior, „Oraşul cu salcâmi“, o carte despre adolescenţă, scrisă în 1935, se simte influenţa lui Marcel Proust, Gustave Flaubert şi a altor romancieri francezi de aceeaşi factură.

„Accidentul” a fost tradus în limba franceză de către Alain Paruit şi în limba spaniolă sub semnătura prestigioasă a scriitorului Joaquin Garrigos, entuziasmat de întreaga operă a lui Mihail Sebastian.

Într-un articol despre Sebastian, Cristian Cercel aprecia că reconsiderarea scrierilor lui, „având în minte însemnările din cele nouă caiete ale Jurnalului are ceva din acel «look in my face: my name is Might-have-been»“. În toate personajele scriitorului există ceva din ceea ce ar fi putut fi autorul lor. ;

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite