"Claudius Bombarnac" şi "Kéraban Încăpăţânatul“ se distribuie miercuri cu ziarul „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Claudius Bombarnac“  de Jules Verne
„Claudius Bombarnac“ de Jules Verne

Romanele „Claudius Bombarnac“ şi „Kéraban Încăpăţânatul“, de Jules Verne, se distribuie miercuri, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Un jurnalist traversează Asia pentru a scrie un material despre acest continent, iar un negustor turc ocoleşte exagerat de mult în drumul spre casă.

Romanul „Claudius Bombarnac" fost publicat pentru prima dată în foileton, în publicaţia franceză „Le Soleil", între 10 octombrie şi 7 decembrie 1892, apărând apoi sub în volum în luna noiembrie a aceluiaşi an, la Editura Hetzel din Paris.

Cartea povesteşte aventurile unui corespondent de presă francez, angajat de publicaţia „Secolul XX" să realizeze un reportaj de-a lungul marii linii feroviare ce traversează continentul asiatic de la Uzun-Ada, în Turkistan, până la Peking, în China. Acţiunea romanului începe când Bombarnac se află în Tiflis, unde spera să rămână trei săptămâni, pentru a vizita ţinuturile Georgiei şi a scrie despre ele. În ciuda tuturor pregătirilor de documentare şi a speranţelor, gazetarul primeşte însă o telegramă care îl informează că trebuie să plece numaidecât spre o altă destinaţie.

Reportaj transasiatic

„Claudius Bombarnac, reporter, Secolul XX, Transcaucazia". Astfel suna adresa destinatarului depeşei pe care am găsit-o pe 13 mai, când am ajuns la Tiflis. Iată textul acesteia: A se suspenda orice proiect. La data de 15 curent, Claudius Bombarnac se va afla în portul Uzun-Ada, de pe litoralul estic al Mării Caspice.

Acolo va lua direct trenul Marele Transasiatic, între graniţa Europei şi capitala Chinei. Va trebui să transmită impresii sub formă de cronică, să intervieveze personaje de vază întâlnite pe parcurs, să semnaleze cele mai mici incidente prin scrisori sau telegrame, după nevoie, pentru un reportaj. Secolul XX se bizuie pe zelul, activitatea, îndemânarea corespondentului său, căruia îi deschide cont nelimitat".

Acestea fiind directivele, Bombarnac se îmbarcă pe trenul ce străbate continentul asiatic şi curând, se găseşte înconjurat de o mulţime de personaje „colorate", printre care un baron german, Weissschnitzerdörfer, ce intenţionează să facă ocolul Pământului în 39 de zile, şi un pasager român clandestin, numit Kinko. Bombarnac speră că unul dintre personaje va deveni protagonistul articolului său, pentru a face materialul mai captivant.

Pe parcursul călătoriei, şansele pe care i le oferă destinul nu sunt puţine. La un momen dat, trenul este oprit pentru a i se adăuga o nouă locomotivă în care se urcă un grup de soldaţi despre care se spune că însoţesc trupul neînsufleţit al unui mare mandarin. De asemenea, trenul va traversa o zonă a Chinei bântuită de bandiţi. Şi acolo, jurnalistul Claudius Bombarnac îşi va descoperi personajul mult căutat.

Ocolind Bosforul

Romanul „Kéraban Încăpăţânatul" a fost publicat în 1883 şi descrie peripeţiile unui vânzător de tutun turc, care, întâlnindu-l la Istanbul pe prietenul şi clientul său olandez Van Mitten, îl invită pe acesta în casa lui din Scutari, oraş aflat de cealaltă parte a Bosforului.

Kéraban este însă mult prea încăpăţânat, avar şi mândru pentru a plăti noua taxă impusă de autorităţi pentru traversarea strâmtorii, astfel că decide să ia drumul casei, ocolind prin Marea Neagră. Călătorii vor traversa astfel Delta Dunării, Odessa, Crimeea şi munţii din Caucaz, într-o călătorie nu lipsită de aventuri, totul pentru ca mândrul Kéraban să economisească câţiva bănuţi.

În jurul negustorului apar câţiva oameni care au tot interesul să întârzie finalul călătoriei, în special pentru a amâna căsătoria programată la întoarcerea lui Kéraban acasă între nepotul acestuia, Ahmet, şi frumoasa sa Amasia. 

Vezi lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!

Informaţii despre cărţi

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite