„Bursa de poveşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de scriitori de toate vârstele şi tot atâţia artişti ilustratori contribuie la acest proiect adresat nu doar copiilor, ci şi tuturor celor cărora le plac poveştile. „Bookătăria de texte şi imagini“ este un proiect al Clubului Ilustratorilor care se constituie într-o provocare deopotrivă pentru scriitorii români şi pentru ilustratorii de carte.

Iată finalul povestirii lui Călin Torsan, „Visul unei nopţi de ţară":„Culese repede afinele. Cu mişcări dibace. Mâinile i se strecurau iute printre crengile arbuştilor, amestecându-se cu ele, devenind la rândul lor crengi. Pupilele nu i se mai deosebeau de fructele cu care umpluse jumătate de găleată, deşi dacă ai fi fost atent puteai observa cum o luminiţă portocalie îi joacă sub sprâncene, atât cât să-i ţină trează dorinţa. Venise aici cu un scop.

Şi dorea să-l împlinească. Musai astăzi. În satul său, rătăcit printre munţi, fructele erau la mare preţ. Pentru că pe-aici nu creştea nimic. Doar animale. La magazinul comunal, acolo unde vindea tanti Geta, se mai găseau din când în când banane. Şi ceva portocale. Dar veştede, aduse după săptămâni de somn prin galantarele de la oraş. Nu cumpăra nimeni. Aşa că pentru o găleată plină cu afine primeai ceva marafeţi de la Centrul de valorificare a fructelor de pădure. Acolo, cu un cântar în mână, te aştepta nenea Costea. În fiecare zi lucrătoare, între orele 15-17, aşa cum scria pe orar. «Aproape şase chile...

Cinci şi ceva». Scuipă vârful creionului şi scrise ceva într-un registru. După care îi numără banii. Ochii băiatului erau portocalii, poate de la ultimele zbateri ale soarelui. Asfinţea devreme. O zbughi pe uşă, împiedicându-se uşor pe scări, pentru a scutura clopoţelul alteia, cea gălbejie, de la magazin. Tanti Geta dibui, dublată de cristalinul băiatului, comanda pe care acesta avea să o facă: «O sticlă de Fanta. D-aia mare, la doi litri»."

De vacanţă

„Bookătăria de texte şi imagini" este un proiect al Clubului Ilustratorilor care, pe de o parte, încearcă să-i stimuleze pe scriitorii români să producă (mai multe) texte pentru copii(i rafinaţi), dar, mai ales, să-i promoveze şi să le dea de lucru ilustratorilor de carte de la noi, o specie de artişti nebăgaţi în seamă de edituri, şi care, pur şi simplu şomează sau îşi exercită talentul în alte zone.

Textele sunt dintre cele mai diferite (unele originale, altele fragmente din cărţi deja publicate - Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie): poezii sau poveşti, anecdote şi jocuri în versuri (Ada Milea, Călin Mihăilescu, Grete Tartler), fabule, poveşti şi basme, unele fantastice, construite mai mult sau mai puţin pe structurile clasice (T.O. Bobe, Dan Lungu), dar şi povestiri realiste (Cosmin Manolache, Ana Maria Sandu). Personajele textelor sunt şi acestea multe şi variate, nu doar copii, dar şi animale (dintre care pisica este, în continuare, cea mai populară, urmată de arici şi de elefant) sau obiecte. Dintre motive, cel al călătoriei şi al visului sunt cele mai recurente, lucru care face ca imaginarul acestor texte pentru copii să fie prea puţin inedit.

Inegale valoric, textele compensează însă prin varietatea registrelor şi, măcar unele, prin umor. Cele mai reuşite - adică şi ingenioase, şi frumos scrise - texte (dintre cele nepublicate anterior) le dau Alina Darian (o foarte concisă şi frumoasă metaforă a dragostei, cu doi copii care locuiesc, fără s-o ştie, pe aceeaşi balenă portocalie), Vasile Ernu (strania poveste a călătoriei prin ceaţă a unui arici), Cosmin Manolache (o ciudată povestire la persoana a doua despre pierderea unei păpuşi), Călin Mihăilescu (două splendide „reţete" în versuri despre cum să-ţi faci singur un tigru şi un elefant), Simona Popescu (povestea unui căluţ de mare a cărui teamă este aceea „de a nu fi de prisos") şi Ana Maria Sandu (apăsătoarea poveste a unui băieţel cu picioarele „defecte").

Dintre artiştii ilustratori, i-am remarcat în mod special pe Alexandra Rădulescu, Veronica Neacşu, Amalia Dulhan şi Raluca Ilie. Căutaţi-le blogurile (un îndemn deopotrivă şi pentru editori), dar, mai întâi, lăsaţi-vă duşi în vacanţă de această carte!

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite