Aventuri deasupra continentului negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Cinci săptămâni în balon“, de Jules Verne, va fi distribuit miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Prima carte apărută în seria „Călătorii extraordinare“ a fost un succes instantaneu, aducându-i lui Verne faima şi independenţa financiară.

Cu puţin timp înainte de 1863, Jules Verne era încă un autor cvasinecunoscut, scrierile sale fiind mai mult sau mai puţin respinse de diferite edituri, sub pretext că erau prea „ştiinţifice". În 1863 însă, Verne îl întâlneşte pe editorul parizian Pierre-Jules Hetzel.

Acesta acceptă să citească un prim manuscris al unui roman intitulat „Cinci săptămâni în balon". După ce-i oferă lui Verne câteva sfaturi pentru a-l rescrie, îi publică acest volum la editura sa. Întâlnirea dintre Verne şi Hetzel a fost definitorie pentru cariera autorului. Cei doi au format un tandem scriitor-editor ideal, rămânând colaboratori până la sfârşitul vieţii lui Verne şi aducându-i acestuia din urmă un succes enorm.

„Cinci săptămâni în balon" a fost o reuşită comercială încă din primele zile de la punerea în vânzare. Cititorii au fost fermecaţi de amestecul inteligent compus dintr-o intrigă bazată pe aventură şi pasaje descriptive conţinând detalii tehnice, geografice şi istorice foarte bine documentate şi intuitiv plasate în contextul socio-cultural al vremii respective. Primul roman din seria „Călătorii extraordinare", spre exemplu, oferea cititorilor descrierea unei aventuri în care erau explorate misterele Africii, scriitorul speculând astfel curiozitatea faţă de un continent nu foarte cunoscut europenilor la vremea respectivă.

Intrigă fascinantă

Omul de ştiinţă dr. Samuel Ferguson planifică o călătorie de cinci săptămâni de-a lungul continentului african, al cărui scop este acela de a descoperi izvoarele Nilului. În expediţia sa, doctorul va fi acompaniat de către amicul său, vânătorul Richard „Dick" Kennedy, şi de servitorul Joe. Pentru a se pregăti de călătorie, cei trei îşi cântăresc cu atenţie fiecare gram al bagajului. Motivul este că voiajul lor va fi întreprins cu ajutorul unui balon cu aer cald, umplut cu hidrogen, un mecanism inventat de însuşi Ferguson, care, prin tehnica de construcţie, permite deplasarea acestuia pe distanţe foarte lungi.

Călătoria în balon începe în Zanzibar, situat pe coasta de est a Africii, cei trei străbătând apoi Lacul Victoria, Lacul Chad, Agadez, Timbuktu, Djenne şi St. Louis, şi îndreptându-se spre Senegal, situat pe coasta de vest a continentului. Fascinantul drum prin necunoscuta Africă nu este lipsit de aventuri primejdioase, ce ameninţă succesul expediţiei şi chiar viaţa celor trei călători.

Ingredientele unei poveşti de succes

Perseverenţa în atingerea scopului lor, curajul şi un oarecare noroc fac ca cei trei aventurieri să depăşească mulţimea de obstacole întâlnite. Doctorul şi prietenii lui salvează viaţa unui misionar din mâinile unui trib care se pregătea să îl sacrifice pe acesta. Echipajul rămâne apoi fără apă în mijlocul Deşertului Sahara, din cauza lipsei vântului care să faciliteze deplasarea balonului. Mai târziu, un grup de condori atacă agresiv balonul, ceea ce face ca Joe să cadă din balon. Colegii săi de călătorie îi salvează însă viaţa.

În cele din urmă, balonul eşuează, dar cei trei reuşesc să ajungă într-un teritoriu mai prietenos, de unde îşi găsesc drum înapoi spre Marea Britanie. Amestecul de aventură ce ţine trează atenţia cititorului pe parcursul întregii cărţi, de asemenea descrierea unui teritoriu învăluit în mister şi a unor triburi sălbatice şi la fel de necunoscute publicului european, toate acestea explică uşor succesul enorm pe care romanul „Cinci săptămâni în balon" l-a avut la început şi încă îl mai are, la aproape un secol şi jumătate de la prima publicare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite