„Pisica“ şi „Casa de pe canal“ se distribuie cu "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Pisica“ şi „Casa de pe canal“ se distribuie cu "Adevărul"
„Pisica“ şi „Casa de pe canal“ se distribuie cu "Adevărul"

Cele două romane ale lui Georges Simenon sunt distribuite astăzi împreună cu ziarul „Adevărul“. Belgianul Georges Simenon (1903-1989) este unul dintre cei mai cunoscuţi autori de literatură poliţistă din lume. A scris în franceză şi a publicat peste 200 de romane, care au fost traduse în peste 50 de limbi.

Mai citeşte şi:
Cărţile „Adevărul“  oferă noi surprize
Se deschide prima „Librărie Adevărul“!
Nu cumpăraţi cărţile „Adevărul“ la suprapreţ sau fără ziar!
„Adevărul“ garantează calitatea cărţilor
„Adevărul“ şi concurenţa de tip sovietic

Georges Joseph Christian Simenon s-a angajat în ianuarie 1919, la vârsta de 16 ani, la publicaţia „Gazette de Liège“.

Pentru articolele sale se documenta prin baruri, hoteluri ieftine şi asista la investigaţii ale poliţiei.

Sub pseudonimul „G. Sim.“ a scris peste 150 de articole, care l-au ajutat în conceperea primului său roman, „Au Pont des Arches“, în 1919. L-a publicat în 1921 sub acelaşi pseudonim „G. Sim.“.

Un scriitor prolific

Între noiembrie 1919 şi decembrie 1922 i-au apărut peste 800 de povestioare. În tot acest timp, Simenon a luat contact cu viaţa de noapte belgiană: prostituţie, beţie, dezmăţ.

În 1922 s-a mutat la Paris. Imediat a devenit familiar cu oraşul, cu bistrourile, cu restaurantele. Până în 1930, când l-a creat pe faimosul detectiv Maigret, a semnat cu mai multe pseudonime. În 1932, Simenon a călătorit mult, în Africa, Estul Europei, Turcia sau în Uniunea Sovietică.

O aventură în jurul lumii a început între anii 1934-1935. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unii oameni de ştiinţă l-au acuzat pe Simenon că ar fi colaborator al nemţilor. La sfârşitul războiului, scriitorul a fost supus unei anchete pentru că ar fi negociat drepturile de ecranizare ale unor cărţi ale sale cu studiouri germane. În acea perioadă i s-a interzis ca timp de cinci ani să publice vreo carte. Totuşi, Simenon a scris în anii războiului lucrări importante: „Le Testament Donadieu“, „Le Voyageur de la Toussaint“, „Le Cercle des Mahé“. A ţinut o corespondenţă cu André Gide. Între 1945-1955 a locuit în SUA, în diverse state.

În aceşti ani vizita regulat New Yorkul. Simenon s-a întors în Europa după 1955. A locuit întâi în Franţa, apoi s-a stabilit în Elveţia. Georges Simenon a murit în somn din cauze naturale, în anul 1989, la Lausanne. Personajul său celebru, detectivul Maigret, apare în 75 de romane şi în 28 de povestiri („Prima anchetă a lui Maigret“, „Maigret şi şcoala crimei“, „Maigret se teme“, „Maigret şi mortul“, „Maigret şi ucigaşul“ sau „Maigret şi gangsterii“). Volumul „Casa de pe canal“ („La maison du canal“), distribuit mâine împreună cu ziarul „Adevărul“, a fost publicat prima oară în anul 1933.

Eroină este Edmée Van Elst, care a luat trenul de la Bruxelles spre Neroeteren pentru a lua parte la o înmormântare. „În valul de călători care se scurgea în cascade spre ieşire, ea era singura care nu se grăbea. Cu bagajul în mână, cu capul drept sub voalul de doliu, îşi aşteptă rândul ca să întindă biletul funcţionarului, apoi făcu câţiva paşi (...) Era foarte subţire, extrem de palidă, anemică, aşa cum sunt fetele la şaisprezece ani. Îşi purta părul în cozi bine împletite, prinse la ceafă într-un coc tare“, o prezintă scriitorul în primul capitol al cărţii.

Jocul machiavelic

image

Unul dintre cele mai frumoase romane ale lui Simenon este „Pisica“ („Le chat“), apărut în anul 1967 şi ecranizat în 1971 de regizorul Pierre Granier-Deferre. Filmul îi are în distribuţie pe Jean Gabin şi Simone Signoret. Marguerite are 71 de ani, iar soţul ei Émile Bouin, 73. Inventaseră un joc, care dura de patru ani. Într-o zi ploioasă, în jurul orei 17.00, Émile Bouin a făcut primul pas pentru o nouă etapă a acestui joc şi ajunsese chiar să aibă o „abilitate uimitoare, aproape machiavelică“.

Pe o bucată de hârtie a scris cu litere mari, „de copil care învaţă alfabetul: Pisica“. A împăturit bine hârtiuţa pe care a trimis-o în poala lui Marguerite. „Ştia că Marguerite nu se va clinti, se va face că n-a văzut nimic, va continua să tricoteze, mişcându-şi buzele ca într-o rugăciune, în timp ce număra în tăcere ochiurile (...) Dacă ritualul loc gestual era cam acelaşi de fiecare dată, îl nuanţau totuşi în diferite variante“, notează scriitorul.

Informaţii despre cărţi

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42
E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul”, în formula „ziar + carte”!

Abonamentele se pot face

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca” pentru a te abona la „Adevărul“ (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul” (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE!
Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite