Un „evreu internaţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un „evreu internaţional“
Un „evreu internaţional“

Albumul „Devis Grebu“ a fost lansat de Institutul Cultural Român. Născut la Constanţa în 1933, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, artistul a părăsit România în 1964, din motive ideologice.

Devis Grebu şi-a câştigat notorietatea încă din anii ’70, când a primit cetăţenia franceză. Aşa cum afirmă el însuşi, a dus o existenţă de „evreu internaţional“, locuind succesiv în mai multe ţări din Europa Occidentală, Asia sau în SUA.

Pictor, grafician, artistul s-a afirmat şi în ilustraţia de presă sau de carte, în design, în scenografie şi ca pedagog. Operele lui au fost expuse în Franţa, Germania, Spania, SUA, Elveţia, China, Japonia, Italia, Israel, Belgia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Iran. Publicul din România a putut vedea mai multe expoziţii ale sale, începând din 1995.

Urechea tăiată a lui Van Gogh

Albumul apărut anul acesta a fost gândit de artist, care mărturiseşte la începutul cărţii:„Cred că nimeni nu este în stare să se descrie pe sine însuşi dintr-un punct de vedere absolut obiectiv. Deci, presupun că mă voi expune - înainte de toate – ca un om de artă ai cărui ochi au fost martorii atâtor cruzimi, războaie, pogromuri, discriminări; peste 70 de ani de suferinţe morale sau/şi fizice, de grele încercări personale care şi-au lăsat amprentele“.

Arta realizată de el poartă, într-adevăr, semnele acestei existenţe zbuciumate, care a cunoscut exilul, dar şi lumea largă, dezamăgirile, dar şi succesul, care a decantat esenţele şi le-a prezentat cu neliniştea de sorginte expresionistă, cu un umor mai mult sau mai puţin negru, cu o ironie în care amărăciunea se împleteşte cu bonomia.

Dedicat „urechii tăiate a lui van Gogh“, albumul este structurat în capitole destinate aspectelor diferite ale creaţiei artistului: Autoportrete, Exilul, Pictură, Expoziţii personale, Ilustraţii de presă, Teatru, Modă, Publicitate, Timbre poştale, Relaţia artistului cu calculatorul, Ilustraţii pentru cărţi. O paletă extrem de vastă de preocupări i-a caracterizat parcursul artistic, de la excluderea din Uniunea Artiştilor Plastici din România, în 1957, din motive ideologice, până astăzi. 

Obsesiile speciei umane

Capitolul „Autoportrete“ începe cu un text-profesiune de credinţă, din care se desprinde fundalul evoluţiei sale estetice şi una dintre caracteristicile cele mai importante ale artei sale: „Umorul nativ, cultivat de tatăl meu şi dezvoltat ulterior cu ajutorul situaţiilor ridicole, ameninţătoare, create şi întreţinute de dictatura comunistă, m-a transformat într-un critic satiric în imagini“.

image

Una dintre obsesiile perene ale umanităţii



Acest umor, dublat mai tot timpul de amărăciune, apare şi în „Autoportrete“, de la copilul plutind dintr-o fotografie de familie către mâinile pline de dinţi care-l aşteaptă la chipul-petală al primei tinereţi, de la evreul înscris într-o schemă constrictivă (aluzie caricaturală a omului davincian) la ciocanul apăsând direct pe creierul exilatului.

Pictura lui Devis Grebu, cu o marcă suprarealistă, cu o construcţie riguroasă a imaginii, este dominată de tonuri puternice, de combinaţii îndrăzneţe de culoare. Umorul, satira, emoţia dusă uneori până la paroxism sunt prezente în toate lucrările. Aluzii senzuale, erotice plutesc uneori pe fondul monocrom al pânzei, ivite dintr-o linie fină, vibrantă, siluete de femei-ideal de frumuseţe sunt urmărite de obsesia centrală a speciei, ca în cazul boticelienei Venus născută din valurile mării, a cărei scoică-navă poartă şi un Amor lipsit de arc.

Între nudurile pictate de el, alungite, manieriste sau cu aspect de totem, şi ilustraţiile pentru cărţile destinate copiilor transpare o sensibilitate umană şi artistică nuanţată, mărturisind personalitatea complexă a autorului. Un rezumat al traiectoriei artistice a lui Devis Grebu şi o scurtă biografie completează albumul, destinat atât cititorului interesat, cât şi specialistului în artele vizuale. Se remarcă excelentele condiţii grafice ale publicaţiei, ca şi ţinuta tipografică.

Info

image

Devis Grebu



Album monografic

Editura ICR, 2009.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite