Vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Picturile Silvianei Zub, expuse la World Trade Center, prezintă siluete de cai care au consistenţa materiei din care sunt făcute visele. „Nu ştiu dacă eu am visat caii sau caii m-au visat pe mine“, şi-a prezentat expoziţia care reuneşte lucrările din ciclul „Vis vechi“ / „An Ancient Memory“ tânăra pictoriţă Silviana Zub, în vârstă de 33 de ani, la vernisajul din Sala New York a World Trade Center.

Născută la Piatra Neamţ (dintr-o spiţă comună cu cea a istoricului ieşean Alexandru Zub, a trei fraţi originari de peste Nistru), artista trăieşte de la 20 de ani în Statele Unite ale Americii, unde a expus de multe ori şi are deja o cotă ca pictoriţă. Silviana Zub a mai expus în România în oraşul natal, Piatra Neamţ, iar acum este prima oară când se prezintă publicului iubitor de artă bucureştean. A studiat economia, dar „convertirea" la artă plastică, de ani buni, petrecută peste Ocean, nu este deloc întâmplătoare.

Piatra Neamţ este oraşul natal al unui mare pictor suprarealist, Victor Brauner, iar Silviana a crescut înconjurată de tablourile din colecţia de artă a tatălui său. Astfel a prins gustul pentru pictură şi, deşi şi-a însuşit artele plastice ca un autodidact, anul petrecut la University of California, Los Angeles (UCLA), „mi‑a adus o zestre utilă de cunoştinţe în teoria culorii, desen, design interior, desen proiectiv". Din vara anului 2007 îşi desfăşoară activitatea în atelierul propriu din Los Angeles.

DalÍ îl întâlneşte pe Bălaşa

Două lucrări din seria „Vis vechi“, expuse la World Trade Center din Bucureşti



„Am mulţi artişti preferaţi, Salvador Dalí, bineînţeles, Frida Kahlo, dar cei mai importanţi pentru mine sunt pictorii din Piatra Neamţ, de la care am învăţat să pictez", spune Silviana Zub. Într-adevăr, lucrările sale mai vechi, prezentate în America (o selecţie a acestora se află pe pagina personală a artistei: www.zubart.net), au o clară tentă suprarealistă, mai ales cele Dalí-like. Din când în când, o tuşă à la Bălaşa se face simţită. Peste toate pluteşte aerul morbid al Fridei Kahlo. De data aceasta, în seria expusă la Bucureşti, artista părăseşte maniera suprarealistă de succes şi face un pas înainte spre abstractizarea expresiei. Ideile şi sentimentele sunt expuse printr-un subtil joc cromatic. Rămâne însă aspectul oniric, aerul de „vis" care înconjoară lucrările. „Nu ştiu dacă eu am visat caii sau caii m-au visat pe mine" - artista nu are altă explicaţie pentru alegerea acestui motiv.

Dintre petele de culoare, siluetele nobilelor animale se întrezăresc discret, aşa cum ne apar, în ceaţa visului, cele pe care le visăm.
„Silviana pictează aşa cum noi, ceilalţi oameni, visăm", considera şi Dani Macarie, director de creaţie la Ogilvy. Criticul de artă Marius Tiţa spunea la vernisaj, în legătură cu tehnica de acrilic pe pânză folosită exclusiv de artistă: „În prezent, este o opţiune a artiştilor puternici, iar Silviana dovedeşte astfel că este un artist puternic". „Accentuând compoziţia şi experimentele cromatice, abordând perspective excentrice, artista ajunge la peisaje pline de imaginaţie şi oniric. La experienţa personală se adaugă călătoriile, aspiraţiile şi poveştile copilăriei petrecute în România. Silviana subliniază că se regăseşte în tot ce pictează şi încearcă să simplifice formele, căutând să păstreze doar esenţa", se spune în prezentarea artistei.

image
image

Info:

Vis vechi", expoziţie de pictură Silviana Zub
Unde: World Trade Center
Când: până la 15 aprilie

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite