Tatăl artistic al fetei afgane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatăl artistic al fetei afgane
Tatăl artistic al fetei afgane

Până la 1 octombrie, galeria de artă fotografică contemporană Open Shutter din Colorado găzduieşte o retrospectivă a renumitului fotograf american Steve McCurry. Artistul care a reuşit să surprindă marca lăsată de trecerea timpului pe chipul uman prezintă „The Unguarded Moment”, un rezumat al călătoriilor sale prin lume, la el acasă

Steve McCurry a devenit celebru datorită fotografiei „Fata afgană”, realizată în timpul războiului sovietic din Afganistan.

Fetiţa, despre care fotograful nu a reuşit să afle nimic, a rămas cunoscută doar ca o imagine, etichetată: „o refugiată neidentificată”. Figura pătrunzătoare a acesteia a făcut ca fotografia să devină o emblemă a războiului din Afganistan.

A devenit „cea mai recunoscută fotografie” din istoria revistei „National Geographic”, după publicarea ei pe coperta numărului din iunie 1985. Imaginea a fost de asemenea utilizată pentru ilustrarea broşurilor Amnesty International.

Identitatea fetiţei a rămas necunoscută timp de 15 ani. În 2000, Steve McCurry se reîntorcea în Afganistan, de data aceasta în postura de fotograf cu renume internaţional, însoţit de o echipă National Geographic.

A descoperit fetiţa refugiată care avea acum aproape 30 de ani şi purta pe chip însemnele suferinţei provocate de trecerea anilor de război. Se numea Sharbat Gula, iar chipul ei a devenit una dintre cele mai recunoscute fotografii din lume.

Fotograf de război

McCurry se afirmase ca fotograf datorită participării la războiul din Afganistan. Deghizat în port local, reuşise să se infiltreze şi să supravieţuiască conflictelor în mijlocul cărora se aruncase, cusându-şi rolele de film în ţesătura hainelor. Imaginile lui au fost printre primele care au documentat conflictul din Afganistan şi au fost publicate peste tot în lume.

Datorită lor, McCurry a fost premiat cu medalia de aur Robert Capa pentru Cel mai bun reportaj fotografic internaţional. A continuat să participe la conflicte internaţionale în Iran şi Irak, Beirut, Cambodgia, Filipine, precum şi la războiul din Golf. Lucrările sale au apărut în publicaţii de pe toate continentele. Este un colaborator frecvent al trustului National Geographic şi membru al agenţiei Magnum Photos, din 1986.

Ritualuri fundamental umane

Retrospectiva de la galeria Open Shutter prezintă o selecţie de imagini extrase din diferite colecţii şi fotoreportaje realizate de McCurry de-a lungul timpului. Ele nu sunt „legate de evenimente sau culturi anume, ci sugestive pentru decorul vast al experienţei umane şi dovada întâlnirilor mele norocoase cu siluete şi umbre, apa şi lumina, natura şi cerul.

În expoziţia «The Unguarded Moment», vreau să ilustrez sensul visceral al frumuseţii şi al minunii cu care mă întâlnesc de-a lungul călătoriilor mele, atunci când surprinderea străinului se atinge cu încântarea familiarului” (Steve McCurry).

Fotograful afirmă că este inspirat şi fascinat de ritmurile vieţii cotidiene: rutina creşterii animalelor, pescuitul, intonatul rugăciunilor şi de ritualuri simple precum hrana, somnul, păstrarea căldurii în locuinţe.

„Pentru mine, documentarea modalităţilor infinit de variate prin care ne satisfacem aceste nevoi fundamental umane s-a dovedit a fi o călătorie sacră”, a declarat artistul.

Întrebat ce sfaturi poate da cuiva care vrea să facă fotografie, McCurry răspunde: „pleacă la drum pentru a deveni un străin pe tărâmuri străine. Învaţă să fii umil.”

Info

„The Unguarded Moment”, expoziţie de fotografie Steve McCurry

Când : 21 august – 1 octombrie 2009

Unde: Open Shutter Gallery of  Contemporary Fine Art Photography, Durango, Colorado, SUA

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite