Sex brut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia lui Cristian Scutaru, deschisă la Galeria MORA, îşi propune, prin esenţializare şi simplificare, să aibă un impact cât mai direct asupra privitorului. Sexul minimalist, sexul ca geometrie, redus la linie şi formă, din lucrările artistului este şi o formă de protest faţă de deprecierea sexualităţii în societatea consumeristă.

„21 stencils of sex" se intitulează expoziţia, iar cele 21 de lucrări grupate sub acest generic nu au nimic de-a face cu ceea ce, în mod comun, se numeşte „artă erotică". Cine urcă înnebunitoarea scară în spirală, pentru a ajunge în Galeria MORA, va găsi, în cele trei micuţe săli de expunere, pânze care, departe de a se adresa libidoului, conceptualizează şi esenţializează, cu o nedisimulată intenţie manifestă.

„Cock in the hole"

Sexul este redus la geometrie, la linie şi formă, golit de orice altă componentă, iar desenul pare o pură abstracţie, urmând reguli strict geometrice. Pânzele înrămate cu grijă au, în general, ca fundal culoarea roz, câteodată, rar, mov. Nu numai datorită simbolisticii culorii: rozul e una din puţinele culori care se împacă cu un desen negru minimal, spre deosebire de oranj, explică autorul. Denumirile tablourilor se compun, la rândul lor, din câteva cuvinte în engleză, repetate intensiv: „cock", „pussy", „hole", „boogs" abundă, culminând cu seria „cock in the hole".

image

Deşi nu este un practicant al street art-ului, Cristian Scutaru şi-a dorit, cu aceste lucrări, să obţină un efect similar celui al stencil-urilor de pe stradă: să creeze nişte imagini uşor de reţinut, care să se întipărească în mintea privitorului. „Vreau ca, la fel când cineva găseşte un capac roşu pe stradă şi îl recunoaşte ca fiind de Coca-Cola (sau de Pepsi, dacă-i albastru), vizitatorul să recunoască aceste imagini, să le vadă ca pe nişte şabloane", spune artistul, care se declară un adept al „artei brute", cu impact direct asupra privitorului (prin „reprezentarea unei idei într-o formă minimalistă, conceptuală şi simbolică"). Celelalte două expoziţii anterioare ale sale au avut, deşi în altă manieră artistică, aceeaşi tematică sexuală şi aceeaşi dorinţă de a produce un efect imediat, „brut", în mintea receptorului.

„Sexul vinde tot"

„Sărăcirea" la care sunt supuse, în expoziţie, sexul şi erotismul nu este gratuită, ci intenţionată de artist ca reflexie a standardizării şi golirii lor de substanţă operate de societatea modernă, consumistă. Intenţia protestului este afirmată explicit, chiar dacă lucrările propriu-zise o menţin în subtext. „«21 stencils of sex» vorbeşte despre aspectul actual al sexului, care nu mai are nimic de-a face cu o parte a «eu-lui» nostru, ci se prezintă mai mult ca un produs de consum. De aceea, expoziţia abuzează de simboluri erotice, intenţionat tratate într-o manieră impersonală, fiecare dintre ele subliniind un fetiş, o obsesie, o tendinţă sexuală", se explică în textul care însoţeşte expoziţia, pus sub semnul unui citat din Julius Evola: „Orgia sexului la care asistăm astăzi, filmele sexy, pornografia invadatoare, sex-shopurile şi aşa mai departe reprezintă încă o acţiune a reprimării, fiindcă atât timp cât sexul e vulgarizat, fiziologizat, terfelit, debarasat de orice obligaţie şi cvasiironico-sarcastic, sexul nu mai e spirit, nu e aventură, nu e noutate, nu e creaţie, nu e dăruire, nu e descoperire" („Metafizica sexului").

image

Stencil-urile impersonale ale lui Scutaru doresc să trimită la imaginile obsesive şi alienante ale publicităţii, golite de orice complexitate, la transformarea sexului, de către societatea contemporană, într-o „marfă" la fel ca oricare alta, într-un „brand" golit de conţinut. „Sexul este atât de utilizat în mass-media încât a devenit o marcă, pe care omul o îmbracă pentru a fi la modă, după standarde impuse, care ne trimit în rutină, ne îngrădesc, ne limitează, ne distrug spiritual, ne transformă în roboţi", îşi exprimă îngrijorarea artistul. „Sexualitatea este integrată unei zone de consum alienante, este astăzi un fel de paradigmă universală a fericirii, un panaceu al lipsei de sens a vieţii moderne. (...) Sexul vinde tot. Lumea postmodernă, în care imaginea e totul, a făcut din sex ceva coextensiv realităţii", afirmă Cristian Scutaru.

Info

„21 stencils of sex", expoziţie Cristian Scutaru
Unde: Galeria MORA (str. Grigore Mora nr. 39)
Website: www.fundatiamora.org
Când: până la 24 septembrie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite