Secretele din spatele măştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretele din spatele măştilor
Secretele din spatele măştilor

British Museum şterge praful aşezat de peste 500 de ani peste civilizaţia aztecă şi prezintă până la 24 ianuarie o expoziţie inedită cu artefacte din perioada de domnie a împăratului Moctezuma. Moctezuma, ultimul împărat aztec, este subiectul celei mai noi expoziţii de la British Museum, care continuă seria evenimentelor dedicate explorării diferitelor imperii.

„Moctezuma: Conducătorul Aztec“ este prima expoziţie care aruncă o privire atentă asupra poziţiei semi-mitice a lui Moctezuma şi a moştenirii sale. Pentru prima oară, vor fi arătate în Marea Britanie obiecte ale împăratului aztec, împrumutate de la muzee şi colecţionari din Mexic, SUA şi din mai multe state europene. Evenimentul de la British Museum vine în întâmpinarea aniversării, în 2010, a Independenţei Mexicului (1810).

Semizeul Moctezuma

În timpul domniei lui Moctezuma (1502 - 1520) a început cucerirea Imperiului Aztec de către spanioli, conduşi de Hernán Cortés. Moctezuma a moştenit şi a consolidat controlul aztec, imperiu care se întindea la începutul secolului al XVI-lea de la ţărmul Pacificului până în Golful Mexic. Cei din jurul său l-au ridicat pe Moctezuma la rangul de semizeu. A primit titlul de comandant suprem al armatei şi două prestigioase însemne războinice: vulturul şi jaguarul.

Despre Moctezuma, unii istorici au scris că a fost liderul unei naţiuni înfrânte. În anul 1502, când a fost ales împărat, a construit un palat în inima ţinutului Tenochtitlan (astăzi Mexico City, capitala Mexicului), unde a trăit alături de soţiile şi de copiii săi. Sosirea spaniolilor în 1519 pe ţărmurile mexicane, în timpul domniei lui Moctezuma, a dus la decăderea unei naţii şi la naşterea altei civilizaţii: statul Mexic. În ciuda diferitelor opinii, Moctezuma a rămas o figură care fascinează şi astăzi Europa.

Mister şi legendă

Expoziţia de la British Museum prezintă biografia lui Moctezuma şi dezvăluie natura duală a reputaţiei sale. Pe de o parte, este cunoscut ca un războinic viclean, pe de altă parte e perceput ca un conducător care a cedat prea uşor imperiul străinilor. Mai sunt examinate şi împrejurările misterioase ale morţii sale.

image

Bernal Díaz del Castillo spune în „Istoria“ lui că, la 1 iulie 1520, spaniolii l-au forţat să apară la balconul palatului, făcând apel la poporul său să se retragă. Oamenii ar fi aruncat în el cu săgeţi şi cu pietre. Ar fi murit la scurt timp după acest incident. Alte surse susţin că ar fi fost ucis chiar de spaniolul Hernán Cortés.

La British Museum vor fi arătate, până la 24 ianuarie 2010, capodopere ale culturii aztece, piesa de rezistenţă fiind o mască din lemn de cedru, acoperită cu un mozaic de turcoaze. Viaţa lui Moctezuma şi moartea lui tragică sunt explicate prin intermediul unor obiecte deosebite, de la sculpturi, mozaicuri şi artefacte din aur, până la codexuri şi picturi.

Potrivit legendelor, aztecii sunt cunoscuţi ca deţinători ai ţinutului „Aztlan“. Un grup s-a desprins din rândul acestora şi a început o lungă migraţie, luându-şi denumirea de „Mexica“. Membrii acestuia s-au stabilit în Bazinul Mexicului, întemeindu-şi capitala Tenochtitlan în anul 1200. Denumirea de „azteci“ au primit-o, incorect, în anii 1800, însă titlul de „Mexica“ a fost recunoscut de spanioli şi a dus la înfiinţarea Mexicului modern.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite