Plouă cu recorduri la licitaţiile de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Ciucurencu, „Natură statică cu carte şi pensule“, 32.000 de euro în Licitaţia de Toamnă
Alexandru Ciucurencu, „Natură statică cu carte şi pensule“, 32.000 de euro în Licitaţia de Toamnă

20 de autori şi-au îmbunătăţit cotele personale într-o singură licitaţie din octombrie, iar multe tablouri şi-au dublat valoarea în doar câteva minute

Era 1, anul 1, epoca uleiului. În aceşti termeni poate fi descrisă evoluţia din acest an pe piaţa artei din România, o perioadă în care au fost doborâte aproape toate recordurile în ceea ce priveşte preţurile absolute, preţurile pe autor, preţurile pe centimetru pătrat şi volumul total de tranzacţionare prin licitaţii.

De la apariţia crizei economice, fluxurile financiare împinse de criză către artă au crescut cu aproape 500%, iar cei mai mulţi bani s-au orientat spre valorile cele mai sigure: cele de patrimoniu. Schimbarea a început din 2009, când vechiul cerc restrâns al colecţionarilor a fost completat de un val nou de investitori în artă, atraşi de câştigurile mari de pe această piaţă şi siguranţa financiară pe care o oferă obiectele cu valoare intrinsecă. „În lista valorilor de refugiu, opera de artă se află printre cele mai sigure, după pietrele preţioase prelucrate, dar înaintea lingourilor de aur", explică Radu Boroianu, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Opere de Artă din România.

Preţurile vin din competiţie

„Turlă la Văratic" a lui Horia Bernea a intrat în licitaţie sub 3.000 de euro şi a fost adjudecat cu 11.000, nou record personal; tabloul „Trei ţărani", semnat de Rudolf Schweitzer Cumpăna, şi-a dublat valoarea în sală, încheind licitaţia cu 20.000 de euro, la fel ca şi „Peisaj de iarnă" al lui Jean Steriadi; acelaşi Schweitzer Cumpăna urca în septembrie de la 15.000 de euro, la cât era estimarea minimă pentru uleiul „În vizită", la 40.000 de euro, preţ de închidere.

Lucrarea de patrimoniu „Ciobănaş pe Valea Doftanei", a lui Nicolae Grigorescu, a fost disputată de şapte participanţi la licitaţie şi a parcurs 36 de paşi de licitare, preţul ridicându-se de la 75.000 de euro (primul pas de licitare), la 250.000 de euro (preţ final). Creşterea numărului de participanţi şi apariţia constantă a unor nume noi printre adjudecatari a dus la accentuarea competiţiei, la creşterea numărului celor care licitează pentru aceeaşi lucrare, iar gradul de adjudecare a crescut la peste 90% la principala casă de licitaţii, Artmark.

Plaja emergentă

Cele mai importante dispute se dau pe plaja de preţ între 10.000 şi 30.000 de euro, care corespunde autorilor emergenţi. Portretul robot al acestora ar fi: pictor interbelic din preajma vechilor maeştri, lucrări în tehnică impresionistă. O listă de nume îi poate include pe Steriadi, Dărăscu, Cheller, Iser, Ipolit Strâmbu sau Adam Bălţatu. Dintre aceştia, Dărăscu şi Strâmbu au stabilit recent noi recorduri personale. Cota lui Ciucurencu a ajuns la 32.000 de euro, după ce precedentul record fusese de 25.000 în 2010. Iorgulescu-Yor a ajuns la un maxim de 11.000 de euro, Alexandru Moscu la 20.000, Ghiaţă la 14.500, Ştefan Popescu la 18.000, iar Schweitzer Cumpăna la 40.000 de euro.

Creşteri majore s-au înregistrat în primăvară pentru vechii maeştri antebelici (Grigorescu, Andreescu, Luchian, Tonitza), iar valul a ajuns la artiştii dintre cele două războaie. Cota încă redusă a acestora face ca lucrările lor să fie atractive ca investiţie, iar concurenţa pentru ele rămâne un factor esenţial în creşterea pieţei de artă.

66.744 de euro este noul record personal Gheorghe Petraşcu, stabilit pe 18 octombrie la Alis, după 3 ani de stabilitate.

Agenda investiţiilor:  Noiembrie începe cu Grigorescu şi Petraşcu

Prima zi din noiembrie, prima licitaţie a lunii, sesiunea de la Alis are în prim-plan un „Han la Oratii" (foto), de Nicolae Grigorescu, evaluat la 370.000 de lei, şi tabloul „Femeie în interior", al lui Gheorghe Petraşcu, evaluat la 300.000 de lei. Întreaga licitaţie, cu 76 de loturi în sumar, are o valoare în creştere faţă de precedentele de la Casa de licitaţii Alis, implicând şi alte semnături de mare notorietate: Schwei-tzer Cumpăna, Câlţia, Piliuţă, Şirato, Baba, Bălaşa şi Bălţatu. Aceeaşi casă de licitaţii a anunţat o licitaţie de mare interes pentru finalul lunii, pe 29 noiembrie fiind programată vânzarea lucrărilor din colecţia Alexandru Bittner, cu lucrări remarcabile de Sabin Bălaşa, Camil Ressu, Henri Catargi, Marcel Chirnoagă şi Max Herman Maxy.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite