Piaţa de artă: Ministerul Culturii, arbitru involuntar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu investitori atraşi de „arta consacrată“, ordinele de clasare în Patrimoniul Naţional Mobil fac o presiune certă asupra preţurilor.

Ceea ce, de fapt, ar trebui să se manifeste exclusiv ca o măsură administrativă - ordinele de clasare a operelor de patrimoniu (cu cele două secţiuni, Fond şi Tezaur) - devine un efect comercial atunci când investitorii îşi propun să cumpere cele mai sigure opere. Opiniile birocratice ale Ministerului Culturii devin, involuntar, un criteriu de valoare comercială.

Nicolae Grigorescu este liderul absolut al licitaţiilor de artă din România, cu vânzări de 2.596.000 de euro în 2011, respectiv 20% din volumul întregii pieţe. O poziţie similară o are şi în baza de date a Patrimoniului Naţional, unde este înregistrat cu 216 opere, dintre care 197 în secţiunea Tezaur şi doar 19 în secţiunea Fond. Dintre acestea, unele au fost deja în licitaţii. Lucrarea „Trandafiri sălbatici" s-a vândut în octombrie 2010 cu 52.500 de euro. Ea a fost clasată în ianuarie 2011 în secţiunea Fond.

Din secţiunea Tezaur a fost licitat recent un desen, „Studiu pentru Atacul de la Smârdan", adjudecat cu 2.500 de euro după ce acesta a fost retrocedat moştenitorilor doctorului Dona. El fusese clasat în 2007, pe când se afla în posesia Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

De altfel, colecţia Dona a fost una dintre cele mai valoroase din România, fiind întemeiată cu opere de Grigorescu. Ea se află încă în curs de retrocedare, după ce a făcut obiectul unor donaţii forţate în anii comunismului.

Mult Patrimoniu Tonitza

Mai multe opere din colecţie au ajuns deja pe piaţă, inclusiv cea mai valoroasă piesă a colecţiei, „Tăietorul de lemne" al lui Camille Pissaro. Pictura în cauză, clasată şi ea în Tezaur, a fost evaluată în 2009 la peste 3 milioane de euro şi nu şi-a găsit cumpărători.

În Patrimoniu sunt 152 de opere de Pallady şi doar 96 de Tonitza. Totuşi Tonitza este mult mai bine cotat în licitaţii. O explicaţie este şi aceea că, dintre operele clasate, Tonitza a fost pe piaţă cu mai multe lucrări, unele cu o mare notorietate. Chiar recordul personal, de 290.000 de euro, a fost obţinut pentru o operă de Tezaur. Tabloul „În iatac" a făcut parte din colecţia Dona şi s-a aflat mult timp în proprietatea MNAR. Pe aceeaşi filieră, lucrarea „Îndurerata" este una din piesele de rezistenţă ale Licitaţiei de avangardă şi expresionism, programată la 26 ianuarie. Pictura a mai fost prezentă pe piaţă, în mai 2009, când a fost vândută cu 55.000 de euro.

Alte opere de Tonitza erau deja clasate în categoria Fond când au fost vândute în licitaţii. „Fiul pădurarului" s-a cumpărat în iunie 2011 cu 115.000 de euro şi a făcut parte, până recent, din colecţia muzeului din Bârlad. O altă pictură a lui Tonitza, „Golgota", a fost una dintre cele mai importante vândute în 2010, fiind adjudecată cu 150.000 de euro. Anterior, ea făcuse parte din colecţia MNAR şi este clasată în Fond.

De la Aman la Maxy

Alţi pictori au avut de profitat de pe urma includerii unor opere în Patrimoniu. Pentru mulţi, volumul de vânzări corespunde aproximativ cu numărul de opere clasate. Alături de cei deja enumeraţi, autorii foarte prezenţi în ordinele Ministerului Culturii sunt Aman, Andreescu, Luchian, Mattis-Teutsch, Băncilă, Steriadi, Tattarescu, Ţuculescu, Petraşcu şi Dărăscu.

Piaţa a decupat un segment din care sunt excluşi precursorii lui Grigorescu şi succesorii lui Petraşcu şi, pe acel segment, investitorii folosesc Tezaurul ca pe o busolă.

3.710 lucrări de artă plastică sunt clasificate în Patrimoniul Naţional, dintre care 2.462 în Tezaur şi 1.248 în Fond.

Artişti şi cote: La Artachino, mărimea chiar contează

După 11 adjudecări realizate în 2010, lucrările semnate Constantin Artachino înregistraseră un preţ mediu foarte apropiat de 3.000 de euro şi un randament anual de aproximativ 42%. A urmat un an 2011 în care casele de licitaţii au vândut 26 de lucrări ale artistului, la preţuri nesperate înainte. Printre ele s-au aflat două tablouri din ciclul oriental, reperabile în special prin dimensiuni. Lucrarea „Turcoaice pe malul Dunării" (105 x 81 cm) se vindea cu 40.000 de euro, după ce intrase în licitaţie cu 18.000. „Scenă din Dobrogea", un ulei pe pânză de 158,5 x 200 cm intra în licitaţie cu o valoare estimativă de 55.000 de euro şi era adjudecat la 67.500, devenind record de autor. 



Agenda investiţiilor: Licitaţiile lunii ianuarie

Cea mai importantă licitaţie a lunii va avea loc pe 26 ianuarie la Athenee Palace Hilton din Bucureşti şi este dedicată picturii de avangardă şi expresionismului. Reţeta va fi mai redusă decât în alte luni, valoarea tuturor loturilor netrecând, ca până acum, de un milion de euro. „Multe lucrări ale avangardiştilor au părăsit România încă din timpul vieţii lor, aşa că este greu să găsim în Bucureşti suficiente uleiuri valoroase ale lui Brauner sau Iancu pentru a trece de un milion", spune Alexandru Bâldea, şeful casei Artmark. El menţionează că printre cele mai valoroase lucrări se numără unele semnate de Max Herman Maxy, Victor Brauner, Corneliu Baba şi Nicolae Tonitza. De interes va fi şi un desen de Constantin Brâncuşi, rarisim în licitaţiile de la Bucureşti. Calendarul licitaţiilor din ianuarie începe pe 17 ianuarie la Alis, continuă la Goldart pe 19 ianuarie, urmează Avangardă şi Expresionism de pe 26 ianuarie (însoţită de o licitaţie cu obiecte din „Epoca de Aur") şi se încheie cu licitaţia din 31 ianuarie, de la Alis.

image



Top 10 vânzări la licitaţii: Pictorii cei mai căutaţi online în 2011

image



1. Rudolf Schweitzer Cumpăna (foto), adjudecări în licitaţii: 47 de lucrări
2. Theodor Pallady, adjudecări în licitaţii: 12 lucrări
3. Nicolae Tonitza, adjudecări în licitaţii: 17 lucrări
4. Leon Biju, adjudecări în licitaţii: 30 de lucrări
5. Corneliu Baba, adjudecări în licitaţii: 21 de lucrări
6. Theodor Aman, adjudecări în licitaţii: 2 lucrări
7. Iosif Iser, adjudecări în licitaţii: 14 lucrări
8. Nicolae Grigorescu, adjudecări în licitaţii: 24 de lucrări
9. Dumitru Ghiaţă, adjudecări în licitaţii: 20 de lucrări
10. Nicolae Vermont, adjudecări în licitaţii: 33 de lucrări

Notă: Clasamentul accesărilor online a fost realizat pentru „Adevărul" de Indexul Independent Tudor-Art.com

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite