Piaţa de artă: Mărţişorul, „perla“ licitaţiilor de bijuterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Februarie resuscitează vânzările de artă decorativă.

Plasate ca interes şi cifră de afaceri mult în urma licitaţiilor de tablouri, vânzările de bijuterii şi artă decorativă sunt relansate la finalul lunii februarie prin „Licitaţia de Mărţişor: Mărţişoare de epocă, Bijuterie, Artă decorativă". Vor fi propuse publicului obiecte realizate în ateliere româneşti sau ateliere europene la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Argint presat sau argint turnat şi cizelat, argint aurit parţial, argint emailat, sticlă colorată în masă, montură gen vitraliu, strasuri, mici perle. Sunt mărţişoare de epocă sub formă de broşe, pandantive sau obiecte miniaturale.

Potrivit evaluărilor comunicate de organizatori, mărţişoarele de epocă sunt estimate la valori situate între 30 şi 160 de euro. Lor li se adaugă bijuterii, tabachere, vase pentru flori, tăvi sau servicii şi seturi pentru servit.

Serviciul de cafea a confirmat

Dintre cele 161 de loturi ale Licitaţiei de Mărţişor organizată de Artmark la 21 febuarie, cele mai multe sunt reprezentate de obiectele din argint cu destinaţie funcţională. Un serviciu pentru brandy, din argint, realizat într-un atelier francez în jurul anului 1880, este scos la vânzare la o valoare estimativă de 500-750 de euro.

Mult mai sus ca valoare (2.500-3.500 de euro), este propus un serviciu de cafea. Cu o destinaţie dublă - cafea sau ceai - setul este realizat din argint turnat, presat, gravat şi cizelat şi este atribuit unui atelier francez de început de secol XX. Un astfel de set a fost adjudecat, cu exact un an în urmă, la aceeaşi casă de licitaţii, la preţul de 4.000 de euro. Era un serviciu din perioada 1913-1933, realizat la Atelier Christian F. Heise, Copenhaga. Cu o greutate totală a pieselor de 1,927 kg, argintul inclus în serviciul respectiv s-a vândut atunci la preţul de aproximativ 2 euro/gram.

Diamantele nu strălucesc

Două inele, un pandantiv şi două brăţări sunt bijuteriile incluse în licitaţia tematică de la Artmark. Toate sunt de secol XX, iar, în ceea ce priveşte provenienţa, trei dintre obiecte sunt atribuite atelierelor americane şi două bijutierilor europeni.

Vedeta secţiunii este un inel de perioadă interbelică, din aur alb cu briliante, estimat la 1.600-2.200 de euro. În această perioadă, pe vânzarea de diamante pare să se fi concentrat casa Alis care a propus, la o estimare minimă de 12.000 de lei, o brăţară cu diamante montate în argint, execuţie manuală, cu o masă aproximativă a pietrelor de 200 ct.

Tot la Alis a fost propus un inel cu diamante, piesă de colecţie, din platină lucrată manual. Şi pentru acesta, estimarea minimă a fost de 12.000 de lei. În ianuarie, la aceeaşi casă de licitaţii o vânzare de bijuterii se încheia cu adjudecarea a 12 loturi din cele 43 propuse. Un acvamarin fasetat montat ca pandantiv, de aproximativ181 ct, s-a vândut atunci cu 8.000 de lei.

Mărţişoare „ulei pe pânză"

Bijuteriile şi mărţişoarele propriu-zise sunt doar o secţiune din licitaţiile programate în 21-23 februarie. Secţiunea principală a acestora este reprezentată de pictură, în două vânzări cu tematică distinctă. Pe 21 februarie, sub aceeaşi titulatură (Licitaţia de Mărţişor) este programată şi o secţiune de artă cu lucrări de mici dimensiuni, care reuneşte semnături importante ale pictorilor clasici, cu 172 de lucrări. Două zile mai târziu, Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană propune colecţionarilor alte 62 de loturi, cu valori între 200 şi 14.000 de euro.

30 de euro este preţul de deschidere pentru un mărţişor din 1901.

Artişti şi cote: Bălaşa se clasicizează pe minus

Casele de licitaţii bucureştene au vândut în 2011 şapte lucrări semnate Sabin Bălaşa. Dintre ele, cel mai bine vândut tablou a fost „Naiade" (foto), un acryl pe pânză adjudecat în noiembrie la Artmark, la valoarea de 13.000 de euro. Vânzarea n-a reuşit să surclaseze recordul înregistrat în 2007, când tabloul „Tinereţe" s-a vândut la Monavissa cu 15.000 de euro, după ce intrase în licitaţie la o valoare estimativă de aproximativ 4.500 de euro. Potrivit statisticilor de anul trecut, randamentul anual mediu al artistului are valori negative, situându-se la minus 11,85%. Aceleaşi statistici plasează preţul mediu pentru o lucrare semnată Sabin Bălaşa la valoarea de aproximativ 3.800 de euro.



Agenda investiţiilor:  Programul „petrol contra pictură"

„Jucătorii de cărţi" (foto), de Cezanne, a schimbat istoria picturii la sfârşitul secolului al XIX-lea, determinând apariţia cubismului şi influenţând postmodernismul. În 2012 schimbă complet piaţa de artă. Vânzarea unei variante a acestui tablou în 2011 cu 250-300 de milioane de dolari, într-o vânzare secretă, a devenit publică în această lună şi revoluţionează strategiile de investiţii ale colecţionarilor.

Cumpărătorul, neconfirmat oficial, dar unanim asumat, este familia princiară din Qatar, cel mai mare cumpărător de artă din lume. Aceeaşi familie deţine şi alte tablouri care au stabilit în anii precedenţi recordul de cea mai scumpă pictură din lume: „Nud, frunze verzi şi bust" de Picasso (106,5 milioane de dolari), „Portretul Adelei Bloch-Bauer I" de Klimt (135 de milioane de dolari), „Femeie III" de Willem de Kooning (138 de milioane de dolari) şi „Nr. 5, 1948" de Pollock (150 de milioane de dolari).

În prezent familia din Qatar deţine primele patru picturi din topul celor mai scumpe, iar vânzarea unui tablou la valoarea de inventar de 250 de milioane de dolari schimbă datele analizei financiare a tuturor colecţiilor de artă, mutând foarte sus indicatorul care corespunde cu valoarea de 1% din cel mai mare preţ.

image



Clasamente de artă:  Topul mondial al vânzărilor în licitaţii 2011

1. Qi Baishi, „Vultur pe o creangă de pin", 57 mil. de dolari (casă de licitaţii chineză)
2. Wang Meng, „Pictorul Zhi Chuan pe munte", 55,3 mil. de dolari (casă de licitaţii chineză)
3. Clyfford E. Still, „1949-A-Nr. 1", 55 mil. de dolari (Sotheby's)
4. Roy Lichtenstein, „Pot să văd întreaga cameră!... şi nu e nimeni în ea!", 38,5 mil. de dolari (Christie's)
5. Francesco Guardi, „Veneţia, vedere de pe Podul Rialto privind spre nord...", 38,3 mil. de dolari (Sotheby's)
6. Xu Beihong, „Însămânţare într-o ţară paşnică", 36,7 mil. de dolari (casă de licitaţii chineză)
7. Pablo Picasso, „Lectura (1932)", 36,3 mil. de dolari (Sotheby's)
8. Gustav Klimt, „Litzlberg pe Attersee" (foto), 36 mil. de dolari (Sotheby's)
9. Egon Schiele, „Case cu lenjerii colorate (Suburbie II)", 35,7 mil. de dolari (Sotheby's)
10. Andy Warhol, „Autoportret (1963-1964)", 34,3 mil. de dolari (Christie's)

Sursa: Art Market Insight.
Notă: nu au fost luate în calcul vânzările private

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite