Parfumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experimentul „Perceptio“, de la ATELIER 030202, îşi propune o miză süskindiană: recuperarea „sinesteziei“ pierdute, plecând de la un miros care-l sugerează pe cel al pielii după orgasm. Cei 14 artişti plastici invitaţi (plus poetul Dan Mircea Cipariu) au fost inspiraţi de un flacon de parfum misterios, pe care l-au mirosit zile în şir înainte să se apuce de lucru.

Straniu este că participanţii la acest experiment colectiv nici măcar nu s-au cunoscut între ei şi nu au ştiut unul de altul în perioada în care şi-au realizat lucrările. De-abia în seara vernisajului, fiecare a aflat care-i sunt colegii de expoziţie şi ce fel de lucrare i-a trăsnit prin cap fiecăruia. În afară de poemul lui Cipariu, lucrările artistice propriu-zise ale celor 14 expozanţi sunt însoţite de câte o etichetă cu câteva cuvinte ale fiecăruia, încercând - într-un mod evident imperfect - să explice ce senzaţii i-a provocat mirosul parfumului cu pricina şi cum a încercat să şi le transpună în artă - pictură, sculptură, fotografie sau obiect.

Ideea acestui proiect i-a venit distribuitorului parfumului nu neapărat pentru a-şi promova „dugheana" din care acesta poate fi achiziţionat, oricum la un preţ exorbitant, ci de la dorinţa de a recupera o legătură între arte pierdută, acea „sinestezie" de care vorbea poetul simbolist, într-un „fin de siècle" (din ce în ce mai) îndepărtat. „Povestea «Perceptio» a pornit de la realitatea că mulţi creatori de parfumuri au folosit lucrări de artă ca sursă de inspiraţie. Invers, lucrările artistice pornind de la parfumuri sunt o rara avis", spune curatorul.

Orgasm

În seara vernisajului, artiştii au aflat şi brandul de parfum care i-a inspirat: „Bosque", al casei Humiecki & Graef. „Creatorul acestui parfum spune că şi-a dorit să redea mirosul pielii după orgasm. Sau cel al cearşafurilor în dezordine, după o noapte de amor. Nu a fost inspirat decât de cele două fotografii pe care le vedeţi aici", ne explică distribuitorul român al parfumului (este vorba de două fotografii senzuale de promotion, un „el" şi o „ea", reproduse pe podeaua sălii de expoziţie). Ingredientele - mai ales cele secundare - rămân secrete, fiind vorba de o combinaţie de mirosuri naturale, nu de un parfum sintetic.

Glossy

Lista artiştilor participanţi la proiect (în ordine alfabetică) este formată din: Simona Antoniu, Bogdan Chiriţoiu, Francisc Chiuariu, Aurel Cogealac, Cornel Lazia, Valeriu Mladin, Lucian Muntean, Irinel Moldoveanu, Aurel Tar, Irina Tănase, Florin Tomescu, Mirela Trăistaru, Nicolas Veron, Mihai Zgondoiu şi - „cu voia dvs., ultimul pe listă" - scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Varietatea felului în care fiecare a „apucat" provocarea este, bineînţeles, destul de mare, aşa cum era de aşteptat: unii au insistat pe tuşa erotică a oricărui parfum, alţii pe componenta iconică a oricărui brand, divagând pe marginea relaţiei glossy dintre femeie, eros şi publicitate, iar alţii s-au retras la „adăpostul" unui abstracţionism bun la toate, care poate semnifica orice vrem noi.

Dune

„Aroma parfumului mi s-a părut complexă. Mirosindu-l în flacon, este perceput într-un anume fel, iar pus pe piele capătă noi valenţe şi arome care ţin 12 ore. Lucrarea mea este o fotografie abstractă, cu titlul «Culorile nopţii». Practic, parfumul mi-a inspirat misterul, aromele şi culorile nopţii în deşert", spune fotograful Lucian Muntean. Într-adevăr, lucrarea sa, o digigrafie, explorează, prin intermediul unei imagini care aminteşte de dunele deşertului dintr-un amurg roşiatic, exact această relaţie, între miros şi văz, între aromă şi culoare (păcat că organizatorul nu s-a gândit şi la mobilizarea unor artişti de muzică electronică, pentru a compune un fundal sonor acestor imagini, plecând evident de la acelaşi parfum „dominant" şi „dominator"). De altfel, lucrările fotografice, aflate în micuţa sală de jos, de sub scări, sunt, toate, printre cele mai reuşite din acest inedit experiment artistic.

Info

„Perceptio", art experiment

Unde: ATELIER 030202 (str. Sfânta Vineri nr. 11)

Curator: Ioana Mîţu

Coordonator ATELIER 030202: Mihai Zgondoiu

Când: până la 28 februarie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite