Muzeu cu picturi "urâte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australianca Helen Round a fondat la Melbourne, în Australia, propria galerie cu artă de aruncat la gunoi. „Dacă o pictură este bună, n-are ce căuta pe pereţii noştri. Îi încurajăm pe oameni să stea în faţa acestor lucrări cu un pahar de vin alb în mână şi să spună cu voce tare cât de îngrozitoare este această artă”, a afirmat Helen Round.

Nu se pricepe la artă, dar ştie sigur ce nu-i place. „Toate aceste tablouri sunt o porcărie”, a declarat Helen Round. Pictoriţa şi-a dat seama că este lipsită de talent şi că este exclus să-şi construiască o carieră în această direcţie, aşa că şi-a înfiinţat propriul muzeu cu lucrări nereuşite, care n-ar fi avut nicio şansă să ajungă în casa vreunui colecţionar.

„Oamenii pictează lucruri care îi pasionează, indiferent dacă sunt talentaţi sau nu. Ceea ce caut eu trebuie să nu aibă nici urmă de tehnică, chiar dacă unii ar vedea în acest lucru un kitsch sau prost-gust”, a spus ea. Round scotoceşte tot timpul prin casele de licitaţii sau prin galeriile comerciale pentru a culege ce e mai ciudat, mai urât, mai neplăcut privirii, pentru a-şi completa colecţia muzeului său din Melbourne, situat în spatele magazinului său de antichităţi, pe care îl are de 15 ani.

Premii pentru prost-gust

A început să colecţioneze astfel de tablouri în1999, când a primit un portret al lui Scott Baio, din serialul american „Happy Days”, care purta un tricou de pirat. De atunci, a adunat peste 400 de lucrări şi de vreo câţiva ani acordă premiile Itchyball pentru cele mai inestetice picturi. Aproape 50 de tablouri sunt înscrise anual în concurs pentru premiul de „urâţenie” Itchyball. Round a mărturisit că nu dă mai mult de doi dolari pe o lucrare.

 Nu există o regulă strictă pentru înscrierea în concurs. Sunt acceptate picturi găsite în garaje sau coşuri de gunoi. „Asta înseamnă că cine deţine un tablou cu un bătrân Afro nud sau cu o «gaşcă» de căţei care joacă poker poate intra în concurs fără probleme”, a menţionat Round.

„Oamenii îmi tot aduceau tot felul de lucrări pe care le agăţam în spatele magazinului meu de antichităţi şi dintr-o dată am realizat că am adunat ceva în colecţie şi am vrut să le-o arăt tuturor”, a continuat ea. Ea a menţionat într-un interviu că în fiecare an strânge mii de dolari din această competiţie, bani care sunt folosiţi în scopuri caritabile.

Prinţesa Diana şi Elvis Presley, diformi

Australianca a atârnat pe pereţi şi propriul tablou cu o scenă de vânătoare, înconjurat de portretele unor personalităţi precum prinţesa Diana, Bruce Springsteen sau Elvis Presley, pictaţi cu feţe diforme, care inspiră teamă. Anul trecut, premiul Itchyball a revenit picturii “Conan, the barbed Aryan”, care înfăţişează un războinic purtând o femeie în bikini, cu braţele exagerat de mari, aluzie la lucrarea “Conan, the Barbarian”.

 Pânza premiată a fost găsită pe marginea drumului de un pompier, care a obţinut bonuri de cumpărături în valoare de 2.000 de dolari. Concursul a devenit atât de popular încât multe lucrări sunt realizate special pentru Itchyball Prize. Helen Round speră că şi la ediţia de anul acesta, care are loc până pe 12 octombrie, vor fi înscrise la fel de multe lucrări ca şi la ediţiile precedente, conştientă că „prostul-gust nu are limită”.

Info

Museum of Particularly Bad Art The Museum
Melbourne, Australia (peste 400 de picturi)
Fondat de Helen Round
Itchyball Prize: Se pot înscrie lucrări până pe 12 octombrie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite