Lupte contemporane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie de artă contemporană, în care 22 de artişti din 12 ţări vorbesc prin intermediul lucrărilor despre propriile bătălii, a fost deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Inedită atât prin conţinut, cât şi prin titlu - „I Fought the X and the X Won“ („Am luptat cu X şi X a câştigat“), expoziţia poate fi văzută până pe 15 mai.

Organizată de Dionisis Christofilogiannis şi de Adrian Scicluna şi prezentată de artistul-curator Raphael Vella, expoziţia internaţională va fi prezentată între 15 iulie şi 15 august şi la Museum of Fine Arts din Valletta (Malta). La Cluj-Napoca, va putea fi vizitată de miercuri până duminică, inclusiv, între orele 10.00 şi 17.00.

În opinia lui Raphael

Vella, în titlul expoziţiei litera X este inclusă deliberat, pentru a lăsa loc unor infinite interpretări. Ideea titlului a pornit de la un hit scris în anii 1950, „I Fought the Law and the Law Won", interpretat şi de trupa punk-rock The Clash. Un rebel încalcă legea, dar pierde, pe termen lung, bătălia cu Justiţia. Expoziţia nu trebuie interpretată neapărat într-un sens negativ, deşi tentaţia poate fi la îndemână, în anul conflictelor armate internaţionale. Există câteva lucrări care pot avea de-a face cu această idee.

„Homo Immortalis“ (2011), lucrarea artistului maltez Austin Camilleri

image

Lucrarea ironică a lui Dionisis Christofilogiannis, „The School of Athens" semnalează tensiunea revoltelor din Atena, printr-un montaj în care unei imagini cu filosofi, dintr-un celebru tablou al Renaşterii italiene, îi sunt alipite scene de conflict între protestatari şi forţele de ordine. „Aproape toate lucrările sunt cu final deschis. Plantează o idee, iar cel care vizitează expoziţia o duce în direcţia în care crede de cuviinţă", spune Raphael Vella.

Tehnologia domină realitatea

Două lucrări ale artistului maltez Adrian Scicluna problematizează nu un conflict din zona războiului politic, ci incompatibilitatea dintre spaţiul real, fizic şi spaţiul virtual. Tehnologia pune stăpânire pe spaţiul real şi dizolvă graniţa între real şi virtual. „Socializăm în spaţii precum sala de biliard sau cafenea, cu oameni care nu sunt acolo, prin intermediul internetului de mare viteză de pe laptop sau de pe smartphone.

Purtăm discuţii video prin Skype sau prin telefonul mobil şi schimbăm brusc spaţiile de interacţiune", explică Raphael Vella. O lucrare video inedită este a Katharinei Swoboda, artist vizual care a luat cursuri de box, pentru a înţelege această „artă", din perspectivă feminină. Ea este, de altfel, şi singura femeie care predă box în Viena. Timp de trei minute, Katharina boxează în faţa camerei video şi acoperă sporadic ecranul, cu toată circumferinţa mănuşii, înnegrindu-l şi oprind, astfel, timpul. Desenele lui Raphael Vella prezintă două tipuri de comportament: al unui om şi al unui porc, şi sugerează că ne gândim deseori la ceilalţi oameni ca la nişte animale; avem înclinaţia de a-i demoniza, dar poate că bestiile sunt în interiorul nostru, şi nu în afara noastră.

Două tipuri de portret

„The Midnight Oil“ (2011), lucrarea artistului american Ry Fyan



În niciuna dintre fotografiile alb-negru ale japonezului Tarohei Nakagawa nu poţi vedea identitatea subiecţilor. „Ei sunt prezentaţi cu spatele, în opoziţie cu previzibilitatea unui portret convenţional", explică Raphael Vella. Şi în sculpturile maltezului Austin Camilleri nu se văd feţele personajelor centrale.  Artistul s-a gândit la Muammar Gaddafi când şi-a conceput lucrările. În multe ţări, pe lângă statui ale unor mari compozitori, au fost ridicate pe socluri şi statui ale politicienilor în viaţă.

Camilleri a decis să acopere chipurile busturilor, pentru a lăsa să planeze incertitudinea asupra identităţii politicienilor respectivi. Chipul puterii este ascuns.„Lumea spune că sunt mai multe sosii ale lui Gaddafi şi nu se ştie care este cel adevărat. În vremuri de revoluţie, primul lucru pe care îl fac oamenii este să dea jos statuile şi să le acopere capul. Oamenii vor să scape de tirani şi fizic, şi politic. Schimbarea este vizibilă în momentul în care înlături statuia, dar problema este că elimini o statuie şi pui la loc alta", spune Raphael Vella, artistul-curator.

Info

Cluj-Napoca Muzeul de Artă
Expoziţia „I Fought the X and the X Won"
Program de vizitare: De miercuri până  duminică inclusiv, între orele 10.00 şi 17.00

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite