Licitaţii & galerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sotheby’s, Londra Preţul vechilor maeştri Într-o licitaţie din 2 decembrie, cu opere ale maeştrilor artei europene şi britanice, “Adoraţia magilor” de Pieter Brueghel II a depăşit

Sotheby’s, Londra
Preţul vechilor maeştri


image

Într-o licitaţie din 2 decembrie, cu opere ale maeştrilor artei europene şi britanice, “Adoraţia magilor” de Pieter Brueghel II a depăşit previziunile experţilor.

Estimată la 500.000 – 700.000 de lire sterline, pictura a fost achiziţionată cu 802.850 de lire. Compoziţia oferită la Sotheby este una din cele trei realizate de artist pe această temă. Există presupunerea că una dintre figurile de păstori situate în centrul pânzei este o reprezentare a tatălui artistului, Pieter Brueghel I.

"Adoraţia magilor" este o temă larg răspândită în pictura flamando-olandeză a secolului al XVII-lea şi frecventă, de asemenea, în picturile artiştilor din familia Brueghel.

Sotheby’s, Londra
Portretul, un gen la modă


image

Specific pentru arta Ţărilor de Jos în epoca barocă, portretul are un realizator de excepţie în persoana lui Frans Hals (1581 – 1666). Lucrarea semnată de el, “Portretul lui Conradus Vietor, la vârsta de 56 de ani, în haină neagră, cu pălărie, cu guler alb şi o carte în mână”, a fost licitată la 1.161.250 de lire, faţă de 1.200.000 – 1.800.000 de lire.

Realizat în 1644, portretul a fost expus de-a lungul timpului în mai multe expoziţii şi a fost publicat în multe lucrări de specialitate germane, olandeze sau englezeşti

Christie’s, Londra
Cea mai scumpă bijuterie din lume


image

În 11 decembrie, s-a înregistrat un record absolut de preţ: cel mai scump diamant vândut vreodată la o licitaţie şi, în acelaşi timp, cea mai scumpă bijuterie.

Este un celebru diamant, ce a aparţinut mai multor case regale europene şi căruia i se pierduse urma în ultimii 24 de ani. Diamantul albastru Wittelsbach, cu o puritate de VS2, cu o mărime de 35,56 de carate, dăruit în 1664 de regele Philippe al IV-lea al Spaniei infantei Marguerite-Therese ca zestre la căsătoria cu Leopold I al Bavariei.

Celebra piatră preţioasă a fost achiziţionată de nu mai puţin celebrul bijutier Graff, specialist în diamante colorate, la preţul de 18.704.698 de euro, depăşind recordul din 1995 stabilit de un diamant de 100 de carate, la Geneva.

Sotheby’s, Londra
Vedeta licitaţiei


image

Cea mai bine vândută lucrare în licitaţia din King Street a fost însă “Flora” de Giambatistta Tiepolo (1696 – 1770): 2.841.250 de lire sterline faţă de 700.000 – 900.000, estimarea iniţială.

Piesa a aparţinut, probabil, lotului de picturi comandate artistului în 1760, de către Împărăteasa Elisabeta a Rusiei. Din secolul XIX, s-a aflat în castelul celui care a oferit-o spre vânzare acum.

Este o redescoperire a unei piese care nu a fost publicată până acum, ceea ce îi păstrează, într-un fel, prospeţimea în faţa privitorului.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite