Icoanele de lux, tot mai căutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Sf. Ilie“, tempera pe sticlă, 45x39,5cm, Braşov, sf. sec. al XIX-lea, lucrare din licitaţia de pe 19 iunie la Alis. Estimare: 2.400 de lei
„Sf. Ilie“, tempera pe sticlă, 45x39,5cm, Braşov, sf. sec. al XIX-lea, lucrare din licitaţia de pe 19 iunie la Alis. Estimare: 2.400 de lei

O pictură religioasă de Nicolo Colantino, un obscur prerenascentist napoletan, a fost aproape de a depăşi recordul timpului de licitare stabilit de „Strigătul" lui Edvard Munch.

A fost una dintre cele mai spectaculoase lucrări din licitaţia de Vechi Maeştri de la Sotheby's, realizând o creştere rar întâlnită: de la 60.000 de dolari estimare, la 554.500 de dolari preţ de adjudecare. Rezultatele fenomenale înregistrate de licitaţiile cu artă foarte veche atrag atenţia asupra pieţei de artă cu tematică religioasă, iar cifrele acesteia sunt de reţinut, atât în străinătate, cât şi în România.

Vedeta licitaţiei de la Sotheby's a fost icoana „Madona şi Pruncul cu şase îngeri" executată pe la 1350 de Pseudo Dalmasio degli Scannabecchi, evaluată la 250.000 de dolari şi adjudecată cu aproape 800.000 de dolari.

În condiţiile în care multe opere au rămas neadjudecate (predominant tablouri cu conţinut profan), licitaţia a avut încasări care au depăşit de trei ori suma previzionată de organizatori. Chitanţele tăiate au însumat 5.203.375 de dolari.

În aceeaşi zi, într-o licitaţie similară, Christie's tăia foi dintr-un chitanţier şi mai mare (12,5 milioane de dolari), chiar dacă loturile au fost vândute mai aproape de estimări. Cea mai importantă lucrare a fost „Hristos cărându-şi crucea", de Girolamo Romanino, pictură estimată la 3,5 milioane de dolari şi vândută cu 4,5 milioane de dolari.

Ecartul faţă de pieţele internaţionale este încă mare. Şi, în timp ce arta laică recuperează rapid în ultimii ani, arta religioasă este mai degrabă în stagnare.

Icoane bizantineşi pe sticlă în România

Dintre cele cinci case de licitaţii care organizează şedinţe regulat, doar una, Alis, are secţiune permanentă de icoane. Accidental, asemenea lucrări apar şi în licitaţiile de la Goldart. Preşedinţii celor două case de licitaţii consideră segmentul de artă religioasă ca fiind unul nu foarte atractiv.

„Nu se poate vorbi despre o piaţă a icoanelor vechi în România", spune Mihail Papagheorghiu de la Alis. „Cele mai căutate sunt, în continuare, icoanele ruseşti cu riză de argint şi email, al căror preţ poate urca până la 2.000-3.000 de euro, rarisim mai mult".

Luminiţa Ghilduş, de la Goldart, adaugă că lucrările care apar la vânzare sunt puţine şi foarte rar în stare bună: „Cele mai vechi lucrări sunt de secol 19, fie că sunt icoane pe lemn sau pe sticlă. Deci nu sunt foarte valoroase, nu se compară cu vechile icoane ruseşti sau cu cele bizantine. Iar majoritatea sunt ciobite şi nu mai ai cum să faci restaurare în cazul icoanelor pe sticlă".

Sume care ajung până la şapte zerouri

Pentru cei obişnuiţi cu leul vechi, sumele de 45 sau de 90 de milioane - valori la care se ridică icoanele cele mai scumpe din oferta curentă - nu sunt totuşi de neluat în seamă. Iar vârfurile pieţei ridică şi mai mult standardul. La Alis cea mai importantă vânzare a fost de 8.000 de lei noi.

„A fost o icoană grecească, într-adevăr o raritate, datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea", precizează Papagheorghiu. Expertul casei AraArt, Ariadna Zeck, spune că a expertizat, pe când lucra la Monavissa, probabil cea mai importantă icoană propusă în licitaţii. „Era o veche icoană bizantină, lucrată în mozaic aurit, şi provenea dintr-o colecţie macedo-română."

Preţul propus a fost de 40.000 de euro şi lucrarea a rămas neadjudecată. „Icoana o reprezenta pe Sf. Elena şi mai aveau acasă o icoană similară cu Sf. Constantin. Erau lucrări de patrimoniu şi nu puteau fi vândute în străinătate", precizează Ariadna Zeck.

1.195 de icoane sunt clasate în Patrimoniul Naţional, cele mai numeroase (727) fiind icoane pe glajă (sticlă manuală).

Artişti şi cote: Hatmanu, reinventat în 2011

Casele de licitaţii au vândut anul trecut 17 lucrări semnate Dan Hatmanu, iar adjudecarea de la Alis a tabloului „Nud văzut din spate" la 4.762 de euro a reprezentat recordul artistului în ţară. Vânzările respective i-au adus pictorului contemporan, fost autor de tablouri „omagiale", un preţ mediu pe lucrare de aproape 1.900 de euro şi un randament anual pentru 2011 de aproximativ 56%.

Creşterea a fost spectaculoasă în condiţiile în care randamentul său mediu anual abia depăşea 3%. Cu cotele obţinute anul trecut, Hatmanu a reuşit să vândă în prima parte a lui 2012, în ţară, alte cinci lucrări. Două dintre ele au fost adjudecate la Artmark pentru 4.000 de euro(„Autoportret cu pălărie“ ), respectiv 4.500 de euro („Loja").

Agenda investiţiilor: Tradiţionalismul trece graniţele

Ştefan Luchian a revenit în Elveţia, după o pauză de cinci ani, fiind prezent cu o acuarelă, „Doamnă cu pălărie, văzută din profil" în licitaţia Fischer, la Lucerna. Evaluarea a fost de 1.250-1.267 de euro. Recordul elveţian al lui Luchian este de 25.000 de euro şi a fost stabilit în 2005 pentru un pastel.

Pictura tradiţională a fost vedeta săptămânii trecute în Licitaţia Internaţională România-Moldova, organizată de Artmark, cu aproape 200 de picturi propuse. Cele mai importante lucrări au fost semnate de Grigorescu, Tonitza, Petraşcu şi Pallady.

Săptămâna viitoare este programată o singură licitaţie, la Alis, unde lotul cel mai valoros este „Peisaj" de Nicolae Grigorescu, cu o evaluare de 180.000 de lei. A doua lucrare, conform estimării de 110.000 de lei, este „Garoafe", de Nicolae Tonitza. Din aceeaşi licitaţie mai fac parte picturi ale unor autori contemporani ca Viorel Mărginean (foto - „Iarna peste sat", 7.500 de lei), Alexandru Ţipoia şi Ştefan Câlţia.

Iarna peste sat

Topul mondial al artiştilor de secol 20

1. Pablo Picasso (preţ mediu: 22 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 2,45 mld. de dolari

2. Claude Monet (preţ mediu: 17 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 1,09 mld. de dolar

3. Andy Warhol (preţ mediu: 17 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 0,90 mld. de dolari

4. Francis Bacon (preţ mediu: 26 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 0,78 mld. de dolari

5. Paul Cézanne (preţ mediu: 21 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 0,62 mld. de dolari

6. Henri Matisse (preţ mediu: 18 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 0,57 mld. de dolari

7. Mark Rothko (preţ mediu: 24 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 0,56 mld. de dolari

8. Amedeo Modigliani (preţ mediu: 20 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 0,51 mld. de dolari

9. Alberto Giacometti (preţ mediu: 18 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 0,49 mld. de dolari

10. Pierre-Auguste Renoir (preţ mediu: 21 mil. de dolari), vânzări în licitaţii: 0,47 mld. de dolari

Sursa: Skate’s Art Market Research

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite