Grupul fără nume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul fără nume
Grupul fără nume

Expoziţia „Interferenţe“ este deschisă la Galeria Veroniki Art. Cinci artişti, care cochetează cu anonimatul, intitulându-se „Grupul fără nume“, se întâlnesc din când în când în expoziţii „cu temă“.

Floarea Peia, Nicolae Badiu, Marian Dobre, Cristian Diţoiu şi Valeriu Paladi sunt nume cunoscute publicului amator de artă. Fiecare dintre ei a avut expoziţii personale, fiecare are un stil propriu. Ultimii patru s-au format în atelierul aceluiaşi maestru, Horia Paştina. Viziunea specială a acestuia i-a influenţat, desigur, dar au reuşit, toţi, să-şi găsească un drum propriu.

Timp, lumină şi numărul de aur

În urmă cu 13 ani au început să expună împreună, căutările lor întâlnindu-se pe unele dimensiuni. Au fost numiţi, o vreme, „Grupul Punct“. Preocupările care îi apropie ţin, pe de o parte, de interesul lor pentru peisaj, pe de altă parte, de problemele de limbaj.

Îşi asumă toţi riscul de a face pictură figurativă, sensibilă, în care forma şi culoarea sunt ceea ce au fost de la începuturile acestei arte: o modalitate de exprimare a trăirilor în faţa lumii şi de comunicare a propriilor sentimente şi gânduri. Se simte în lucrările lor impactul impresionismului, în modul de folosire al culorii, depăşit însă, cum era şi normal. Sinteza plastică şi situarea în realitate sunt acut contemporane. 

Ultimele trei expoziţii comune, înaintea acesteia, s-au intitulat „Grădinarul“ şi „Un timp pentru toate (2006) şi „Numărul de aur“ (2007). De data aceasta, numitorul comun este „Lumina“. Căutările în această direcţie, vizibile de altfel şi în lucrările mai vechi, sunt mai accentuate în picturile de la Comana, unde au lucrat anul acesta. Echivalată de alburi, ce influenţează restul gamei cromatice folosite, ca în „Boltă cu viţă-de-vie“ a Floarei Peia, de exemplu, izvorâtă din culorile calde, ca în tabloul-metaforă al lui Marian Dobre, „Fundal pentru nalbe“, exuberantă sau dramatică, în lucrările lui Cristian Diţoiu, lumina devine subiectul lucrării.

Răgaz în vârtejul lumii

De fapt, lumina devine componenta principală a demersului plastic, pentru că viziunea celor cinci este una integratoare. Culoarea, lumina, arhitectura compoziţiei sunt folosite pentru a comunica sentimentul de plenitudine în faţa naturii. Indiferent de faptul că formele sunt imediat recognoscibile (copacii, florile, gardurile, casele) sau sunt geometrizate şi aparent pulverizate prin tuşele aproape punctiforme, ca în „Alee la Pasărea“ de Cristian Diţoiu, ele devin la toţi expozanţii vehiculul unei stări de suflet, al meditaţiei în relaţia cu lumea.

Imaginile sunt rafinate, expresia este „surdinizată“ fie de abordarea aproape monocromă a unor creaţii ale lui Valeriu Paladi, fie de citatul cultural, în peisajele calme, aproape grigoresciene ale lui Marian Dobre, care balansează între solaritatea „crinilor“, de exemplu, şi atmosfera tamisată a iernii, între evidenţierea fragmentului, devenit metaforă a întregului şi jocul accentuat de lumină şi umbră din unele naturi statice.

Deşi conţine multe piese realizate recent, expoziţia oferă o imagine a evoluţiei expozanţilor de-a lungul a peste 15 ani. O evoluţie convingătoare pentru fiecare în parte. În plus, ea oferă vizitatorilor un răgaz în vârtejul vieţii cotidiene. Un răgaz pentru privirea oprită asupra unei frumuseţi „clasice“, un răgaz pentru sentimentul ancorat în perenitatea şi armonia lumii înconjurătoare. 

Info

Expoziţie: „Interferenţe“

Unde: Galeria „Veroniki Art“, Bucureşti

Când: până la 12 noiembrie

Program: miercuri - vineri: 15.00-19.00; sâmbătă şi duminică: 11.00-14.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite