Fantezie rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demoni lipsiţi de orice graţie, jochei ai apocalipsului şi portrete ale Marelui Ţap populează expoziţia „Bad Art Fantasy“, de la ATELIER 030202. Tânărul artist plastic Albert Sofian propune o ipostază contemporană a imaginarului demonic, temă cu o tradiţie extrem de bogată şi de îndelungată în arta plastică.

Primul eveniment al anului 2011 în spaţiul de artă contemporană ATELIER 030202 - situat în apropierea Sinagogii bucureştene - este un proiect al tânărului artist plastic Albert Sofian, intitulat provocator „Bad Art Fantasy". Ideea expoziţiei îi aparţine unui alt tânăr, poetul şi animatorul cultural Dan Mircea Cipariu, care îşi asumă cu această ocazie şi o ipostază curatorială.

2011 este un an (pre-)apocaliptic, este pre-2012, anul în care o interpretare a calendarelor mayaşe a stabilit sfârşitul - definitiv şi irevocabil - al Lumii, „as we know it", iar frenezia milenaristă şi apocaliptică ia amploare cu fiecare lună care trece şi ne apropie de fatidic, concurând deja cu fervoarea fatalistă de dinainte de 2000 şi a sa psihoză - uitată acum - a virusului Y2K. Nu este, de aceea, întâmplător că tânărul artist îşi alege - în 2011 - această temă pentru proiectul său: un desen dark, tenebros şi angoasant. Sigur, sunt teme mari ale artei din toate timpurile, dar, parcă, „niciodată groaza nu fu mai frumoasă", ca să-l parafrazăm pe poet...

Cavalcada groazei

Titlul proiectului şi desenul propriu-zis sunt provocatoare cu intenţie: în ultima vreme, fantasy-ul, copleşit şi „cocoşat" de greutatea responsabilităţii comerciale care apasă peste acest gen, după megasuccesul unor ecranizări precum „Lord of the Rings" şi „Harry Potter", a început să fie creat după reţetă şi pe bandă rulantă, iar lumea îl percepe ca pe ceva feeric şi destinat, în primul rând, copiilor. Artistul propune un „bad fantasy", o fantezie a „gândului rău", a demonului şi a coşmarului care nu ne dă pace, în ultimă instanţă a iraţionalului, din lume, dar mai ales din noi. Picturile sale sunt populate de demoni, de diformităţi, de ipostaze goyeşti ale Marelui Ţap. Este un demers în linia unui Giger, unui Helnwein, sau, dacă preferăm să mergem şi mai în urmă, a unui Goya, cum spuneam, sau a unui Bosch.

În general, picturile lui Sofian sunt brăzdate de dâre de vopsea neagră, care se scurg vertical, sugerând smoala locului de penitenţă - iadul. Smoală se scurge şi din viscerele deschise ale unui personaj, care altfel ne priveşte cu superioritate, exhibându-şi stranietatea. Jocheii care călăresc caii lui Sofian au ei înşişi coadă şi coarne, amintind de cavalerii Apocalipsei. În mod straniu, anumitor personaje nu le este reprezentată, în cadrul picturii, decât coada şi crupa continuată cu copita, sugerându-se natura lor demonică. Un alt demon este expus cu o mască de gaze pe figură, care nu-i acoperă, totuşi, corniţele, acestea continuând-o în mod grotesc. Grifonii artistului nu au nimic feeric, ci sunt nişte creaturi la fel de monstruoase ca tot ceea ce le înconjoară. Tronează, în expoziţie, atrăgând magnetic privirile, două portrete ale Marelui Ţap, ipostază înnobilată artistic a prinţului Satan.

Cabinet de exorcizare

„Răul este a doua noastră natură şi face parte din cele trei mari dualităţi ale existenţei noastre: Binele şi Răul, Frumosul şi Urâtul, Femininul şi Masculinul. Trei dualităţi ascunse în interiorul Fiinţei ce aşteaptă să fie revelate şi sublimate", explică curatorul Dan Mircea Cipariu. „Artistul vizual Albert Tiberiu Sofian a imaginat un cabinet de exorcizare a Răului întrupat de monştrii şi demonii ce pot ieşi din interior până în biografie. Răul e prins într-o memorie complice în care semnele de întrebare sunt puse contorsionat şi provocator celor ce pot întrupa forme angelice şi spirituale. Pregnanţa răului ţine, deseori, de lipsa evaluării şi a spiritului critic", mai spune tot Cipariu.

 „Albert Tiberiu Sofian ne pune sub propria evaluare, dar şi printr-un exerciţiu autoscopic, feţele Răului. Într-o manieră ce ţine de art fantasy, cu linii şi tuşe pregnante, corpurile devin un punct de investigare a prezenţei Răului", conchide curatorul.

„Bad Art Fantasy", expoziţie de pictură Albert Sofian
Curator: Dan Mircea Cipariu
Unde: ATELIER 030202 (str. Sfânta Vineri nr. 11)
Când: până la 8 februarie

image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite