Dobrogea, Dobrogea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tărâmul dintre Dunăre şi mare pare uitat de timp şi de tăvălugul civilizaţiei, fiind un izvor nesecat de inspiraţie pentru artiştii fotografi. Expoziţia „Baroc de Dobrogea 2008-2010“, de la Palatul Parlamentului, prezintă fotografii reali-zate în ultimii trei ani de absolvenţii uneia dintre cele mai serioase şcoli de fotografie din România.

O nouă expoziţie cu lucrările studenţilor Şcolii de Poetică Fotografică „Francisc Mraz", dedicată şi aceasta tot „eternei şi fascinantei Dobrogea", este deschisă încă în Muzeul Costumului Popular din Palatul Parlamentului.

Printre piesele de vestimentaţie arhaică din colecţia Muzeului Satului şi într-un decor care încearcă să imite un foişor specific locului sunt prezentate 172 de fotografii realizate de cursanţii ultimelor trei promoţii ale şcolii de artă fotografică iniţiată şi condusă de reputatul fotograf şi regizor de film documentar Francisc Mraz.

Un pământ aspru şi primitiv

Pe parcurs ce mai depăşeau câte o etapă, „ucenicii" şi profesorii lor au mai realizat câte o expoziţie cu lucrările rezultate, iar una dintre ele, intitulată „Dobrogea 2009" şi deschisă acum un an la Muzeul Ţăranului Român, a cuprins şi ea o selecţie din fotografiile realizate în excursiile artistice din Dobrogea.

„Suntem la a şasea excursie din Dobrogea, cu o preocupare aparte pentru sudul Dobrogei, şi propunem o expoziţie de 172 de piese, împlinite cu un soi de maiestuozitate plină de smerenie, atât ca subiect, ca tratare a subiectului, cât şi a utilizării unui complex instrumentar de poetică fotografică.

Majoritatea subiectelor noastre sunt rurale, ceea ce face să ne simţim foarte acasă în spaţiul Muzeului Satului, oferind o alternativă estetică prietenoasă documentarismului socio-vizual, specific lui Dimitrie Gusti", spun organizatorii expoziţiei.

Poezia fotografiei

Într-adevăr, majoritatea instantaneelor realizate de autorii fotografiilor sunt surprinse în lumea satelor dobrogene, populată de figuri stranii, impenetrabile, cu un cod existenţial diferit de cel al „vizitatorilor" de la oraş. Mixajul etnic din zonă face şi mai fascinant, şi mai greu de dezlegat „misterul" fizionomiilor şi al ritualurilor surprinse de aparat.

Chiar şi secvenţe banale, precum un meci de fotbal, copii la scăldat, băutul de bere la cârciuma din sat, par încărcate de mister şi de stranietate, ca şi cum ar fi cadre dintr-o altă lume, inaccesibilă nouă. Rar apar peisajele pustii şi nemărginite, care fac farmecul regiunii, câteodată umanizate de prezenţa zâmbitoare a unui copil sau a unei adolescente în prim-plan.

Fotografiile realizate de Francisc Mraz insistă pe prezenţa animalului - calul sau măgăruşul specific zonei -, unic partener al omului captiv în această lume aspră. Imaginile cu cai proiectaţi pe fundalul spaţiului deschis al Dobrogei sunt printre cele mai impresionante din expoziţie.

Poetica fotografică a şcolii lui Mraz (sau „fotopoetica") este, de altfel, un concept diferit faţă de fotografia banală, realistă, cât şi de cea artistică clasică. „Fiecare participant intră în expoziţie cu stilul propriu, dar fără legătură cu genul ştiinţific, etnografic sau jurnalistic.

Viziunile sunt mai degrabă poetice, priviri proaspete asupra vitalităţii unei zone de ţară aflată într-o stare de sărăcie demnă. Am dorit să surprindem frumosul chiar şi în locuri în care majoritatea celorlalţi se blochează în urât. A rezultat o policromie - chiar şi în alb-negru - ce se apropie mai degrabă de barocul muzical decât de cel arhitectonic. Însemnul general al expoziţiei, credem şi sperăm că este cuplul de atribute delicat-viguros", explică Francisc Mraz. 

Expozanţi

Printre cei 63 de cursanţi care au realizat fotografiile, în urma unor sejururi repetate în acest tărâm arhaic, uitat de civilizaţie şi puţin cunoscut în realitatea sa deloc idilică, se află: Cătălin Alexa, Daiana Anghel, Karmen Ramona Bakos, Lucian Bibo, Stelian Bogza, Irina Bran, Răzvan Bumbeş, Ioan Bunea, Andreea Ciolacu, Andrei Conţiu, Flavia Cozma, Mihaela Gavrilescu, Alin Iacob, Luisa Iatan, Gyuri Ilinca, Dafina Jeacă, Teodora Maftei, Şerban Mestecăneanu, Andrei Mihalca, Raluca Minoiu, Francisc Mraz Ferko, Cosmin Olinici, Carmen Obreja, Mirona Radu, Raul Tanislav, Sabina Ulubeanu, Andreea Vintze.

Info

„Baroc de Dobrogea 2008-2010", fotografii realizate de cursanţii ultimelor trei promoţii ale Şcolii de Poetică Fotografică „Francisc Mraz"
Unde: Muzeul Costumului Popular, în Palatul Parlamentului (str. Izvor nr. 2-4)

Când: până la 15 august, marţi-duminică, între orele 9.00 şi 17.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite