Cultură gay la Muzeul Brukenthal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galeria de Artă Contemporană a străvechiului muzeu sibian găzduieşte o îndrăzneaţă selecţie de lucrări dedicate dorinţei sexuale dintre parteneri de acelaşi sex. Intitulată „Desire is WAR“, expoziţia prezintă opere semnate de 14 artişti români şi internaţionali, printre care Farid Fairuz (Mihai Mihalcea) sau regretata Ioana Nemeş.

În ciuda progresului evident înregistrat în procesul de secularizare şi negociere a identităţii din societatea românească, moralitatea sexuală rămâne sub dominaţia religiei, a discursului exagerat şi a mitologiilor facile. Chiar dacă gradul de toleranţă faţă de minorităţile sexuale a crescut în ultimii ani, înţelegerea, respectul şi reala acceptare politică a acestor comunităţi sunt departe de a fi puse în practică, consideră organizatorii acestei curajoase expoziţii deschise până la sfârşitul lunii la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal.

„Într-un context mai degrabă ostil, «Desire is WAR» (în traducere, «Dorinţa înseamnă RĂZBOI») este o expoziţie-manifest şi o formă de activism cultural care îşi propune să provoace o dezbatere în jurul unui anumit tip de dorinţă care aprinde adesea conflicte intense, chiar «războaie» în familii, grupuri de prieteni, vecini, şcoli, la locul de muncă sau acasă: dorinţa pentru persoane de acelaşi sex", afirmă curatorii Anca Mihuleţ şi Dragoş Olea.

Lupta pentru drepturile minorităţilor

Prin prezentarea unei selecţii de lucrări recente realizate în diverse medii - video, desen, text, sound - aparţinând unui număr de 14 artişti şi muzicieni care, printre altele, au abordat consistent şi au examinat topica minorităţilor sexuale, „Desire is WAR" deschide un spaţiu pentru dezbatere, descoperire şi dialog care este mai mult decât necesar în România, şi nu numai. Expoziţia în sine doreşte îndepărtarea de la perceperea culturii minorităţilor sexuale drept liberalizarea emoţiilor sau ameninţarea socială şi politică. „Discursul expoziţional surprinde o problematică largă care gravitează în jurul dorinţei pentru persoane de acelaşi sex: dorinţa ca sursă de inspiraţie, lupta pentru dreptul la reprezentare publică şi expresie a comunităţii LGBT (lesbian/gay/bisexual/transsexual), alături de analiza retoricii publice din jurul drepturilor civile, recontextualizarea icoanelor stereotipe heterosexuale din perspectiva «queer» («ciudat», termen generic pentru minorităţile sexuale), aura «teatrală» a imaginarului «queer» şi mitologiile asociate, dilemele şi confuzia cauzate de auto-acceptarea orientărilor asexuale, care sunt atât de des condamnate social, nostalgia, posibilităţile narative care reies din suprapunerea aşa-numitei vieţi «normale» cu existenţa «celuilalt», asocierile dintre virtute şi păcat, compromis şi vină, puterea seducţiei, homosexualitatea ca mijloc de expresie estetică etc.", susţin organizatorii.

Spaţiul expoziţional, realizat în colaborare cu arhitecta Laura Paraschiv, deconstruieşte un clişeu conform căruia cultura urbană a comunităţii „queer" se rezumă la petreceri, promiscuitate şi un stil de viaţă „sclipitor". În spaţiul de expunere pot fi consultate diverse materiale despre subiecte de gen: reviste, publicaţii, selecţii de muzică etc. Lucrările grupului Apparatus 22 din expoziţie aduc împreună embleme din modă, puse alături de imaginea lui Deirdre McCloskey, transsexual, profesor de istoria economiei.

Cine sunt artiştii

Muhammad Ali este un artist multidisciplinar care trăieşte şi lucrează la Karachi. Interesat de complexitatea sexualităţii, a emoţiilor şi a erotismului care derivă de aici, Muhammad Ali expune două fotografii recente: „Muntazir" şi „Wuthering Heights".

Ştefan Botez lucrează cu fotografie, video şi colaj. Pentru expoziţia „Desire is WAR", a pregătit o serie de fotografii intitulată „Mi-e dor de tine", dedicată unui fost iubit din Geneva, o afirmaţie emoţională şi impulsivă în acelaşi timp, bazată pe jocuri lingvistice şi pe memorie spaţială.

Matts Leiderstam (n. 1956) trăieşte şi lucrează la Stockholm. Lucrarea „Returned, Parc Mont Royal" este un fragment dintr-un demers artistic complex prin care Leiderstam vorbeşte despre ideea de abandon şi despre pericolul reîntoarcerii. Artistul documentează transformarea, uneori invizibilă, a unor parcuri recunoscute în ghidurile gay drept locuri de întâlnire, prin inserarea în peisaj a unei copii a picturii lui Poussin „Primăvara sau Adam şi Eva în paradisul terestru".

Katja-Lee Eliad (trăieşte şi creează la Bucureşti) este un artist vizual care lucrează cu desen, video şi sound.Mihai Mihalcea, alias Farid Fairuz, a zguduit scena de artă contemporană din România cu spectacole-manifest prin care a criticat eşecul societăţii locale în materie de capitalism, sexualitate, producţie culturală şi religie.

Ioana Nemeş (1979-2011) a fost unul dintre cei mai aclamaţi şi expuşi artişti ai generaţiei sale. În cadrul acestei expoziţii, Ioana Nemeş este prezentă cu o lucrare din proiectul „Monthly Evaluations", seria Alpha, în care pune în discuţie statutul femeii-geniu.

Karol Radziszewski (n. 1980) trăieşte şi lucrează la Varşovia. Expune o selecţie de fotografii făcute în 2007, în timpul unei excursii la Ocna Sibiului, o zonă cu lacuri sărate din apropiere de Sibiu - o gaşcă de tineri, băieţi şi fete, acoperiţi cu nămol, se mişcă şi interacţionează ritualic într-un spaţiu natural plin de tensiune şi neaşteptat.

Ryan Trecartin (n. 1981, trăieşte şi lucrează în New Orleans) este unul dintre cei mai inovativi artişti video de astăzi, folosindu-se de manipulări digitale sofisticate, capturi de pe internet, preluări din cultura pop sau animaţie. În expoziţie, Ryan Trecartin este prezent cu o lucrare video despre mărturisirea publică a identităţii gay.

„Desire is WAR", expoziţie de artă contemporană
Curatori: Anca Mihuleţ şi Dragoş Olea
Unde: Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal (str. Tribunei nr. 6)
Când: până la 31 iulie, de marţi până duminică între orele 10.00 şi 18.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite