China, altfel de cum o ştiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Pictură ţărănească din China“, deschisă până la 31 mai la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, oferă o altă viziune asupra uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din lume. Pictura ţărănească chineză îşi are originile în anii 1950, când partidul comunist a încurajat comunităţile rurale şi armata să se ocupe de artă.

„Oamenii au nevoie de artă, iar arta are nevoie de oameni", spuneau comuniştii. Acest lucru însemna că arta era accesibilă nu numai burghezilor, dar şi poporului de rând, care a început să privească noua provocare drept o activitate de recreere, de propagandă şi de a visa la o viaţă mai bună.

Viziunea artistică a ţăranilor chinezi asupra „paradisului comunist" era una simplă. Întruchiparea fericirii erau recoltele bogate, vitele grase şi sănătoase, o casă frumoasă, copiii voinici, mesele îndestulate şi festivităţile locale pline de viaţă.

Subiecte din viaţa de zi cu zi

Astăzi, cea mai cunoscută comunitate de artă rurală este comitatul Huxian din provincia Shaanxi. Alte centre importante sunt Jinshan, lângă Shanghai, şi Lunan Yi din provincia Yunnan. În zilele noastre, sunt peste 40 de comunităţi de pictori din mediul rural recunoscute oficial, organizate în diferite asociaţii.

Statul chinez încurajează aceste activităţi şi le sprijină cu fonduri. Subiectele tablourilor sunt luate din experienţele de zi cu zi ale comunităţilor rurale: de exemplu cina, căsătoria sau procesiunile de primăvară. Pictorii folosesc culori vibrante, iar compoziţiile seamănă cu cele tipice artei naive.

Promovarea artei ţărăneşti

image

Artista Pan Xiaoling (născută în 1956) este una dintre cele mai cunoscute nume din comunitatea de ţărani din Huxian. Pentru a-şi promova şi pentru a-şi vinde operele, ea a fost prima care a instalat în satul natal un telefon, a publicat un album cu picturile sale în 1993 şi a fost prima care a cumpărat un computer, pentru o vizibilitate cât mai bună şi pe internet.

Preţul unei astfel de lucrări este mic. Pe internet, o pictură ţărănească chineză este vândută pentru sume cuprinse între 50 şi 150 de dolari. Arta comunităţilor rurale a fost expusă peste tot în lume, în muzee renumite din SUA, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Australia. În expoziţia de la Muzeul Ţăranului Român,  realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România, veţi descoperi China altfel de cum o ştiaţi.

Explozie de culori

image

În picturile ţăranilor, China, una dintre cele mai vechi civilizaţii din lume, este somptuoasă şi veselă, plină de energie şi de optimism. Fiecare lucrare este o explozie de culoare. Artistul parcă şi-a aruncat intenţionat întreaga paletă pe tablou, rezultând o varietate de nuanţe.

Artiştii chinezi au surprins în lucrările lor sate de munte, oi păscând, năvod încărcat cu peşti, văcăriţe cu zâmbete pe toată faţa şi cu flori în păr, momentul ritualului nunţii, copaci încărcaţi cu fructe, copii jucându-se la marginea unei ape, femei torcând, bărbaţi care mână vitele.

Info

Expoziţia „Pictură ţărănească din China"

Unde: Sala Irina Nicolau, Muzeul Ţăranului Român

Când: Până la 31 mai, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite