Casele de licitaţii îşi atacă recordurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabloul „Ciobănaş pe Valea Doftanei“ de N. Grigorescu va fi scos la licitaţie de casa Artmark
Tabloul „Ciobănaş pe Valea Doftanei“ de N. Grigorescu va fi scos la licitaţie de casa Artmark

Nicolae şi Lucian Grigorescu, Ressu, Dărăscu şi Pallady sunt semnăturile pentru care sunt aşteptate mari performanţe în septembrie. Reluarea licitaţiilor, după o lună de pauză, şi lucrările deja anunţate pentru septembrie creează condiţiile unei toamne spectaculoase şi agitate, care să facă deja uitată „primăvara recordurilor“ 2011.

Prima casă de licitaţii care va lua startul este Alis, cu o primă sesiune pe 6 septembrie, urmată de sesiuni la fiecare două săptămâni, marţea. La jumătatea lunii septembrie intră în competiţie şi Goldart, care va continua cu un program de două licitaţii pe lună. Urmează Monavissa, cu câte o licitaţie pe lună, pentru primul eveniment fiind anunţate tablouri de Ruxandra Ilfoveanu, serigrafii de Marcel Chirnoagă şi sculpturi de Demeter Chiparus, unul dintre românii cei mai tranzacţionaţi peste hotare. Pe 27-28 septembrie se deschide sezonul şi la Artmark, casa care a stabilit mai toate recordurile în ultimele două sezoane.

Pionieri la suprapreţ şi vechi maeştri în trend

Un număr de 300 de lucrări care vor fi scoase la licitaţie este deja cunoscut. La Alis, în prima licitaţie a sezonului, principalele lucrări aparţin lui Iser („Ţărancă cu basma roşie", 18.000 de lei), Baba („Natură moartă", 1978, preţ de pornire: 15.000 de lei) şi Schweitzer-Cumpăna („Potecă în pădure", 16.000 de lei). Alte semnături care apar în licitaţie sunt Tia Peltz, Constantin Isachie Popescu, Vasile Grigore şi Ion Pacea. O menţiune specială o merită tabloul pionieresc „Puica" al lui Lucian Grigorescu, un portret al unei fete cu cravată roşie, diagonală şi tobă. Lucrarea este de mari dimensiuni, apropiată de scara 1:1, şi a aparţinut istoricului de artă Petre Oprea. Ea are un preţ de pornire de 18.000 de lei.

Făcând abstracţie de întâlnirea sa cu realismul socialist, Lucian Grigorescu este un nume foarte prezent în licitaţiile din septembrie, cinci lucrări impresioniste fiind anunţate şi la Artmark, una, un peisaj francez, fiind evaluată la 20-30.000 de euro. Realizarea unui asemenea preţ ar fi o întoarcere la recordurile din 2009-2010 ale autorului („Uliţă dobrogeană", 30.000 de euro în iulie 2010) care s-a vândut ulterior la preţuri de circa 10.000 de euro.

Patrimoniu cu nostalgii şi policier

Celălalt Grigorescu, Nicolae, rămâne în continuare favoritul pieţei de artă şi începe toamna în forţă, cu trei lucrări evaluate la peste 100.000 de euro. De la una dintre acestea, „Ciobănaş pe Valea Doftanei", casa de licitaţii Artmark se aşteaptă să doboare recordul recent stabilit tot de N. Grigorescu pentru cea mai scumpă pictură româ­nească. „Este o lucrare care trezeşte nostalgii colective, deoarece mulţi îşi vor aduce aminte că au văzut-o în manuale", spune Valeriu Sângeorzan, directorul de comunicare al casei. În aceeaşi licitaţie va fi prezent şi un alt tablou de Grigorescu intens mediatizat în ultimul an, prezent însă nu în manuale şcolare, ca precedentul, ci în jurnalele de ştiri. Este vorba despre o ţărăncuţă din colecţia Dr. Petru Groza, furată din casa memorială a liderului comunist şi recuperată printr-o spectaculoasă acţiune a poliţiei. Tabloul pleacă dintr-o estimare de 60-120.000 de euro.

1,5 milioane de euro este valoarea tablourilor româneşti ce vor fi licitate în septembrie.

Artişti  şi cote: Schweitzer-Cumpăna, un performer de cursă lungă

Unul dintre cei mai importanţi profesori de la Institutul de Arte Plastice, Rudolf Schweitzer-Cumpăna este pictorul cel mai prezent la licitaţii, cu aproape 60 de lucrări într-un singur an. Recordurile nu rivalizează cu Grigorescu sau Tonitza, dar zecile de opere licitate în fiecare an i-au împins cota de la 1.000 de euro în preajma anului 2000 la o medie anuală de 5.600 de euro în 2009 şi la recorduri personale de 20-23.000 de euro. Randamentul mediu anual pentru uleiurile pictorului argeşean este de 19,03%, un indicator de luat în calcul.

Părerea expertului: ABC-ul investiţiilor sigure

Valeriu Vochiţă
director Galeria Art And Life

Investiţia în artă a fost şi va rămâne una dintre cele mai sigure forme de investiţie. Dacă mai toate domeniile au fost afectate de criză în ultimii ani, singurul în care nu s-a înregistrat nicio scădere, ba, dimpotrivă, creşterile au fost semnificative, este comerţul cu opere de artă. Cu riscul de a fi acuzat că sunt subiectiv, deoarece este pictorul meu preferat, cred că unul dintre pictorii cu care vom ieşi în curând în lume este marele maestru Nicolae Tonitza.

Achiziţia unor lucrări semnate de pictorul nostru naţional, Nicolae Grigorescu, sau de marii maeştri Andreescu şi Luchian poate fi considerată, de asemenea, o investiţie sigură. Nu mai puţin interesante sunt lucrările unor pictori care în perioada interbelică au venit cu ceva nou în pictura românească, cu mult geniu şi o doză de modernism. I-aş menţiona pe maeştrii Pallady, Şirato, Petraşcu, Dărăscu, Lucian Grigorescu, Ressu, Eustaţiu Stoenescu, Ciucurencu, Ţuculescu, Ştefan Dimitrescu, Iorgulescu Yor, Vasile Popescu şi, nu în ultimul rând, Iosif Iser.

În momentul de faţă, cotaţiile acestor pictori, cu excepţia câtorva vânzări, sunt destul de mult sub cele ale unor pictori precum N. Grigorescu, Tonitza etc., lucrările lor fiind astfel mai accesibile. Totuşi, dat fiind că sunt pictori care au venit cu o doză de modernism, cred că vor fi din ce în ce mai apreciaţi de noua generaţie de colecţionari, marea majoritate oameni tineri, care au tendinţa din ce în ce mai mai mult să treacă de la clasic la modernism.

Rezultate la licitaţii: Nicolae Grigorescu, top personal

1. „Fata cu mărgele roşii", 270.000 de euro, preţ obţinut în mai 2011
2. „Ţărăncuţă cu fuior pe cale", 250.000 de euro, preţ obţinut în iunie 2011
3. „Cârciumă la Rucăr" (foto), 230.000 de euro, preţ obţinut în martie 2011
4. „Nimfă dormind", 220.000 de euro, preţ obţinut în iunie 2011
5. „La marginea pădurii", 200.000 de euro, preţ obţinut în martie 2011
6. „Păstoriţă", 175.000 de euro, preţ obţinut în decembrie 2010
7. „Car cu boi", 155.000 de euro, preţ obţinut în septembrie 2010
8. „Panseluţe", 115.000 de euro, preţ obţinut în noiembrie 2010
9. „Vatră la Rucăr", 95.000 de euro, preţ obţinut în mai 2011
10. „Studiu de nud", 74.705 euro, preţ obţinut în decembrie 2010

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite