Boom expoziţional la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul galerist Larry Gagosian şi Daria Zukova, prietena lui Roman Abramovici, s-au întâlnit pe piaţa de artă din capitala Rusiei. După agitaţia stârnită de licitaţia de la Londra a operelor lui Damien Hirst, în 15 şi 16 septembrie, interesul lumii artistice s-a focalizat asupra Moscovei.

Două clădiri industriale moscovite, Fabrica de Ciocolată “Octombrie Roşu” şi vechiul garaj de autobuze construit în 1920 de arhitectul avangardist Konstantin Melnikov, au devenit centre culturale de anvergură.

Garajul fără autobuze

Centrul Cultural pentru Artă Contemporană de la Garage a fost deschis de Daria Zukova, prietena miliardarului rus Roman Abramovici, cea de a 15-a avere a lumii. Cu 8.500 de metri pătraţi, clădirea este o operă de artă în sine. Amenajarea spaţiului şi organizarea expoziţiei deschise în 16 septembrie au presupus, evident, costuri însemnate. Presa a încercat, fără succes, să afle cuantumul acestor sume şi provenienţa lor.

Expoziţia cuprinde instalaţii ale soţilor Ilya şi Emilia Kabakov, stabiliţi, din anii ’80, în SUA. Aparţinând Grupului Conceptualist moscovit, ei au devenit cunoscuţi peste tot în lume, mai ales prin instalaţiile care amintesc viaţa Uniunii Sovietice. Una dintre ele, “Vagonul roşu”, un vagon de tren pictat la interior cu scene idilice ale vieţii comuniste, dar a cărui intrare este barată de o grămadă de gunoaie în timp ce se aude muzică sovietică nostalgică, este expusă în holul galeriei.

Expoziţia a presupus construirea a 23 de încăperi în interiorul clădirii, ai căror pereţi sunt pictaţi în culori închise. Ilya Kabakov, căruia i s-a vândut, la începutul acestui an, la licitaţie în Londra o lucrare cu patru milioane de euro, este artistul rus cel mai bine cotat pe piaţa internaţională. Galeria Garage este un semn al implicării marilor oameni de afaceri ruşi în artă. Roman Abramovici a plătit, tot anul acesta, 60 de milioane de lire sterline pentru două picturi semnate de Lucian Freud şi Francis Bacon.

Octombrie roşu

După numai o zi, o adevărată coregrafie a unei echipe de motociclişti, gândită de artistul newyorkez Aaron Young, deschidea marea expoziţie “For what you are about to receive”, a celebrei Galerii Gagosian, la fosta Fabrică de Ciocolată “Octombrie Roşu”. Gagosian prezintă, până în 25 octombrie, o selecţie de 100 de piese semnate de nume de prim rang ale artei moderne şi contemporane, de la Giacometti la Jackson Pollock, Willem de Kooning, Jeff Koons, Takashi Murakami, Richard Serra.

Rata de asigurare a operelor a fost de 25%, pentru o evaluare de 300 de milioane de dolari, iar societăţile Axa Art şi Hiscox au transformat, scrie "The Wall Street Journal", vechea fabrică într-o adevărată fortăreaţă. Titlul şi invitaţiile la vernisaj au fost imaginate de artistul scoţian Douglas Gordon, distins cu Premiul Turner.

Relaţia dintre cei doi bogaţi galerişti, Larry Gagosian şi Daria Zukova, sunt relevante pentru interesele lor pe piaţa de artă rusească.

Info

1. Retrospectiva Ilya şi Emilia Kabakov
Loc: Galeria Garage
Perioada: 16 sept. - 1 dec.

2. “For what you are about to receive”
Loc: Fabrica de ciocolată
Perioada: 17 sept - 25 oct.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite