Barocul revitalizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Picturi în ulei ale lui Michael Lassel
Picturi în ulei ale lui Michael Lassel

Picturile în ulei ale lui Michael Lassel sunt încă un exemplu de felul în care arta dintre Renaştere şi modernitate poate „suci minţile“ unui artist contemporan. Nou-înfiinţata European Art Gallery îşi continuă planul unei serii de expoziţii dedicate unor importanţi artişti români care s-au stabilit în străinătate, însă mai puţin cunoscuţi şi apreciaţi în ţara de baştină.

După Nicolae Maniu, care a deschis noua galerie administrată de Radu Boroianu, acum a venit rândul lui Michael Lassel, pictor german născut în România, aflat la prima sa expoziţie personală la Bucureşti. Lucrurile se leagă într-un fel, pentru că, la fel ca şi Nicolae Maniu (sau Tudor Banuş, stabilit de ani buni în Franţa), artistul german este obsedat de pictura marilor maeştri, baroci şi manierişti, pe care o citează şi recreează intensiv în lucrările sale, fiind socotit unul dintre cei mai importanţi pictori trompe l'oeil-işti contemporani. Lassel a fost elev al maestrului Corneliu Baba (generaţia 1972), de la care şi-a însuşit lecţia maeştrilor flamanzi şi olandezi.

Vezi aici galerie foto cu picturilele in ulei ale lui Michael Lassel

Un maestru al  trompe l'oeil-ului

Cartea de vizită a pictorului care se prezintă acum pentru prima dată publicului român (s-a stabilit în Germania încă din 1986) este una impresionantă: Michael Lassel este singurul pictor român care a expus la British Museum (expoziţia „Babylon - Myth and Reality", 2008 - 2009, la care a participat cu tabloul „Turnul Babel"). Artistul a fost ales societar al Salonului de Toamnă de la Paris încă din 1992. Pictura lui Michael Lassel este prezentă în muzeele din Germania, Singapore, Tokyo sau la Tate Gallery din Londra şi în colecţiile Saatchi, ale familiei Baur, Elveţia, ale companiei Texaco Oil, SUA, ale ducilor de Beaufort sau ale descendenţilor lui Bonaparte.

Sir Charles Saatchi - proprietar al celei mai celebre galerii de artă contemporană din Europa, Saatchi Gallery, din Londra - declara că pentru el Michael Lassel este cel mai important pictor trompe l'oeil-ist contemporan: „Opera sa se remarcă prin subtilitatea culorii, fiind plină de referinţe istorice şi mitologice. E unic, plin de simţire şi de suflet acest apreciat maestru al picturii contemporane".

Misterul existenţei

În mod evident mare pasionat de filosofie şi de ştiinţe oculte, Lassel îşi face următoarea profesiune de credinţă: „Un celebru cabalist a spus o dată că, pentru a percepe invizibilul, trebuie să pătrunzi adânc în vizibil. Eu încerc să captez magia realităţii pentru a o traduce în realitate picturală. Acest lucru poate suna paradoxal, dar de fapt realitatea constituie misterul adevărat al existenţei".

Tot Lassel spune: „Pentru mine nu există obiecte neînsufleţite, pasive, lucrurile din jur sunt fosile în care zac conservate poveşti. Intenţia mea este de a traduce, pentru cei surzi la această splendoare, în limba mea vizuală, limbajul silenţios al lucrurilor. Nu doresc să execut tablouri realiste despre lucruri, ci să transfer în prezent lucrurile, obiectele, ceea ce au ele de spus. Este, altfel exprimat, felul meu de a mă referi la lume". „La fel ca şi în cazul lui Nicolae Maniu, intenţia se completează, se amplifică, se potenţează prin sensibila şi perfecta stăpânire a artei marilor maeştri, a marilor iniţiaţi, trompe l'oeil-ului. Din precizia desenului, din jocul de umbre şi penumbre, din iluzia triplei dimensiuni", scrie şi Radu Boroianu, cel care-l prezintă azi pe Michael Lasser publicului românesc.

Cele 33 de tablouri din prima expoziţie românească a artistului sunt în cea mai mare măsură semnificative pentru aceste cuvinte. Aglomerarea de obiecte din aceste picturi în ulei este şi o aglomerare de epoci şi de stiluri. Autorul se dovedeşte şi un mare amator de arhitectură europeană, pe care o redă minuţios în multe lucrări. Nu numai elementele baroce, ci şi cele neoclasice, de secol XVIII, sau de belle epoque sunt prezente, prin diverse detalii strecurate pe tehnica colajului. Universul marilor maeştri şi arhitectura barocă sunt, bineînţeles, trecute prin filtrul suprarealist al unui Dali şi, mai ales, al lui De Chirico. 

De origine mureşeană

Michael Lassel s-a născut la 19 decembrie 1948 în Logig, judeţul Mureş, România. A studiat între 1868 şi 1972 pictura la Academia de Artă din Bucureşti, după care a lucrat ca profesor de artă la Gimnaziul German din Sighişoara. În 1986 se mută cu familia în Germania, unde trăieşte şi munceşte ca artist liber-profesionist. Din 1992 până în prezent a avut opt expoziţii personale, în Germania şi la New York, şi a fost selectat în numeroase expoziţii de grup. Societar al Salonului de Toamnă de la Paris, din 1992, a primit medalii de aur la expoziţiile internaţionale din Nancy, Metz, Bezier, Avignon şi Saarbruck, precum şi Premiul Academiei Europene de Artă în Luxemburg.

Info

Expoziţie de pictură în ulei Michael Lassel
Unde: European  Art Gallery (str. Regina Maria nr. 18)
Când: până în martie 2011, marţi-sâmbătă, orele 14.00 - 19.30

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite