Artista Yoko Ono

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Between the Sky and My Head” este titlul celei mai recente expoziţii personale a văduvei lui John Lennon. Yoko Ono, o deschizătoare de drumuri în arta conceptuală, sărbătoreşte printr-o expoziţie retrospectivă de anvergură 50 de ani de carieră în acest domeniu.

„Yoko Ono a adus dragoste, pace şi o privire fugară asupra morţii”, a scris cotidianul "The Guardian" la deschiderea expoziţiei „Between the Sky and My Head”, unul dintre cele mai mari evenimente artistice din Europa. În faţa Centrului pentru Artă Contemporană Baltic din oraşul englez, Gateshead, pe vizitatori îi aşteaptă un car mortuar pentru a-i plimba prin toată galeria.

Yoko Ono a declarat într-un interviu că n-a avut intenţia să-i sperie pe oamenii care au venit să contemple opera ei, ci a vrut să-i determine să realizeze că fiecare zi este preţioasă în felul ei. Unul dintre curatorii expoziţiei, Alessandro Vincentelli, a spus că Ono nu este apreciată câteodată aşa cum ar merita. „Ea transmite un mesaj autentic prin munca sa şi vrea să demonstreze că fiecare dintre noi poate să facă lucrurile să se întâmple”, a completat Vincentelli.

„Foloseşte-ţi sângele ca să pictezi”

Expoziţia este interactivă. Pe bucăţi de silicon aşezate în-tr-un bol imens, privitorul poate să aştearnă câteva cuvinte despre mama fiecăruia. „Când am făcut această instalaţie, m-am gândit la John (n.n. - Lennon) pentru că John se gândea mereu la mama lui. De asemenea, am simţit că nu i-am spus mamei mele suficient de mult «te iubesc».

Într-un fel, exprimarea sentimentelor fiecăruia dintre noi este un gest frumos”, a continuat Yoko Ono. Fiecare lucrare, fiecare performance are un mesaj inteligent. De exemplu, „Blood Piece” îşi „îmbie” spectatorul cu următorul îndemn: “Foloseşte-ţi sângele ca să pictezi. Păstrează pictura până leşini. Păstrează pictura până mori”. Documentarul video „Fly” propune un joc de cuvinte: „Lasă o muscă să se plimbe pe trupul unei femei din cap până în picioare şi apoi las-o să zboare pe fereastră”.

Performance-ul se concentrează asupra micii insecte care explorează fiecare porţiune a unui corp feminin gol, în timp ce pe fundal este pus un sunet cacofonic, mai mult un scheunat. Alteori, vizitatorul este invitat să străbată un labirint cu pereţi din plexiglas, apoi să se caţere pe o scară pentru a fi cât mai aproape de cer ori să pună o dorinţă într-o oală, agăţată într-un măslin. 
Cunoscută ca artist de avangardă şi muzician, Yoko Ono Lennon s-a născut la Tokyo, pe 18 februarie 1933.

George Maciunas, fondatorul asociaţiei de inspiraţie Dada, "Fluxus", totodată şi prietenul lui Ono, a admirat la începutul anilor `60 lucrările fostei soţii a lui John Lennon. I-au plăcut şi le-a promovat cu entuziasm. Fostul membru Beatles a descris-o pe Ono ca fiind „cel mai faimos artist necunoscut: toţi îi ştiu numele, dar nimeni nu ştie ce face”. În ultimii ani, creaţiile lui Ono au fost recunoscute drept opere de artă şi apreciate. „Yoko Ono este unul dintre cei mai originali şi inspiraţi artişti vizuali din întreaga lume”, a declarat directorul galeriei de Artă din Ontario, Matthew Teitelbaum.

Info

image


Expoziţie: Between the Sky and My Head
Artist: Yoko Ono
Deschisă: până la 15 martie 2009
Unde: Baltic Centre for Contemporary Art , Gateshead 5, Marea Britanie

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite